Viktor Ivančić: Pobačaj je zakonom dopušten, ali…

SVIJET MEDIJA: Šta se dešava s hrvatskim zdravstvenim sustavom? Može li se Dodik okrenuti Zapadu? Hoće li Zrak ostati bez struje?

Viktor Ivančić: Pobačaj je zakonom dopušten, ali…
Foto: Buka

 

Cinično društvo

Mučnu priču o državnome zdravstvenom sustavu koji nemilosrdno gnječi trudnicu Mirelu Čavajdu naposljetku je apsolvirao premijer Andrej Plenković, i to s tri riječi koje su i ovlašni poznavatelji njegova političkog mentaliteta mogli bez problema unaprijed pogoditi: “Nema zabrane pobačaja.”

U četiri zagrebačke bolnice odbili su obaviti prekid trudnoće Mireli Čavajdi, unatoč njenome zakonskom pravu na to, unatoč tome što je njenom fetusu dijagnosticiran golemi zloćudni tumor zbog kojeg ima male šanse da preživi, a ako bi se to i dogodilo, uslijedilo bi vegetiranje s teškim mentalnim i fizičkim oštećenjima, pa je trudnica prisiljena otići u Sloveniju da bi dobila medicinsku pomoć, ali – “nema zabrane pobačaja”!

Kod Plenkovića se radi o dobroj staroj “dvostrukoj konotaciji”, premda se ovaj put nije izravno pozvao na nju kao prilikom izlaganja službenoga državnog stava o fašističkome pozdravu. Tretirajući zakonsku normu kao formu čiji nas sadržaj ne obavezuje i koja po potrebi može biti izvrnuta poput rukavice od mekane kože, “vladajuća misao” plasirana je recipijentu po potpuno istoj shemi: “Za dom spremni” je zakonom zabranjen, ali je omogućeno njegovo korištenje; pobačaj je zakonom dopušten, ali je onemogućeno njegovo obavljanje.

Žargon dvoličnosti postao je neizbježan otkad je načinjena projekcija hrvatskoga društva kao cinično konstituirane zajednice, te bi se gornji niz, da imamo prostora i vremena, mogao nastaviti unedogled. Recimo: naši generali su osuđeni u Haagu za najgore zločine, ali ih mi smatramo našim herojima. Ili, još bolje: naši su sudovi osudili naše ratne zločince, ali smo im u Lori podignuli mramorni spomenik. Ili: u Hrvatskoj je ustavom zajamčena sloboda govora, ali će Ivanu Cingelu biti suđeno jer je nedolično pisao o Oluji, dok će Filip Drača biti i osuđen jer je srpom i čekićem uresio spomenik Franji Tuđmanu. Ili: hrvatsko društvo je sekularno, ali đaci u školama pohađaju praktički obavezni vjeronauk…

Cinično društvo ugođeno je na način da ti nesporazumi budu podnošljivi i, u zreloj fazi, samorazumljivi. Kao zahuktali socijali stroj, podmazan svim mastima, ono je u stanju apsorbirati i sretno izmiriti naizgled kontradiktorne učinke djelovanja pravne države, nacionalne ideologije i takozvane kolektivne osjećajnosti. Jedino što su neke od borbeno-suverenističkih parola iz slavnoga doba kovanja državnosti evoluirale u borbeno-ciničke, uz preporuku da se izgovaraju u sebi: hrvatska puška je ostala na hrvatskom ramenu, makar je pod ingerencijom NATO pakta, ali je hrvatska lisnica zamijenjena hrvatskom figom u hrvatskom džepu.

Dvostruka konotacija”, isporučena od strane vladajuće dvoličnosti, utoliko je i neka vrsta upute za preživljavanje u zakučastoj hrvatskoj stvarnosti. Tko je ignorira, lako bi mogao završiti u paklu izdaje. A sam model nije teško usvojiti, rekli smo: ustaški poklič je zakonom zabranjen, dakle dopušten, dok je pobačaj zakonom omogućen, dakle nedopušten. Kao što proizvodi antifašistički ugođaj za konzumaciju fašizma, cinično društvo osigurava svjetovni ambijent za prakticiranje religijske i klerikalne prisile. (Viktor Ivančić, Novosti)

Nenad Milosavljević: Dodik je dobar satirični materijal

Mislim da je Dodik suviše ponosan da bi promenio stav i da bi se sad odjednom okrenuo ka Zapadu. Mada, s druge strane, on je svojevremeno imao intervjue u kojima je pričao da je u Srebrenici počinjen genocid, a sada znamo šta tvrdi. Tako da možda tu ima prostora da i on promeni stav. Kao što Vučić ode u Nemačku pa mu tamo zavrnu ruku i on promeni stav, moguće da i ta varijanta nešto što će i kod Dodika da upali, da mu samo Vučić zavrne ruku, pa da i on počne da se izjašnjava negativno o Rusima i da veliča Zapad. Ja stvarno navijam da se to desi jer gledam malo sebično, kroz perspektivu onoga čime se bavim. Jer to je super materijal za nas kad političari tako menjaju stavove pa skaču sami sebi u usta. To je dosta zahvalno za emisiju i za Njuz. Čak nas nekad i zbune toliko u tim svojim menjanjima stavova da ne znamo kako ni da obradimo to. Ovde u Srbiji imate vlasnike tabloida od kojih su pojedini stavljali Putinove bilborde po gradu, dočekivali ga kad je dolazio, a sad pišu kolumne i naslovne strane tipa „Putin nam zabio nož u leđa“. Čak su intervenciju u Ukrajini počeli nazivati agresijom. Jako bih voleo da vidim Dodika u tom kontekstu, da i on počne tako da menja stavove, jer bismo imali baš dosta materijala za emisiju. 

Da li mislite da bi Vučić u nekom trenutku pustio Dodika “niz vodu“ s obzirom da je to pakt koji uspješno funkcioniše godinama, dok istovremeno Zapad traži od Vučića proevropska opredjeljenja?  

MILOSAVLJEVIĆ: Vučić je do sad pokazao da je spreman bukvalno na sve samo ako mu to donosi neke političke poene, ako mu utiče pozitivno na rejting i ako će time da se dodvori i tom Zapadu koji, hteo on to da prizna ili ne, dosta utiče na to da li će on biti na vlasti. On je spreman da pusti bilo koga niz vodu, samo je pitanje da li taj neko možda zna previše o nekim stvarima pa on onda ne sme baš tako lako to da uradi. Npr. s ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem gledamo reality već nekoliko godina. On je očigledno nešto muljao protiv Vučića i ko zna šta se tu sve dešavalo, onako baš jedna lepa svađa u porodici. Ali Stefanović je i dalje tu jer verovatno previše zna i previše toga ima što bi mogao da potegne u nekim okolnostima ako bi osetio da mora da se brani. Tako da Vučić jeste spreman na takve stvari, ali je samo pitanje da li sme – zavisi koliko je uvezan sa Dodikom i koliko bi to moglo na neki način da mu našteti, ako Dodik počne da priča neke stvari. To bi mogli vrlo brzo i da vidimo – što bude jači pritisak sa Zapada, verovatno će da se pojačava i pritisak da se napravi i distanca od Dodika ako on ostane a tom proruskom stanovištu. (Maja Bjelajac, Nenad Milosavljević, Inforadar)

ISKLJUČENJE STRUJE MOŽE UZROKOVATI KVAR MAŠINA: Zrak u mraku, radnici idu u štrajk glađu

Sarajevskoj firmi Zrak je u četvrtak, 5. maja, isključena struja. Kako saznajemo, dug ove firme, koja je u većinskom vlasništvu Federacije BiH, prema Elektroprivredi BiH narastao je na oko 350.000 KM. Kako se odredbe ranije zaključenog reprograma nisu poštovale, odnosno Zrak nije plaćao svoje obaveze, iz Elektroprivrede BiH odlučili su obustaviti isporuku električne energije.

Benjamin Bektić, v.d. izvršni direktor Sektora za tehničke poslove i proizvodnju Zraka, za Žurnal kaže kako je sva proizvodnja obustavljena i da su radnici poslani kućama: „Mi imamo da radimo neke uzorke za Austriju, riječ je o strateškom projektu, ne možemo ništa raditi, sve je obustavljeno. Zrak je u mraku. Odsječeni smo od svega, mašine ne rade, nema interneta, nema telefonske komunikacije…“

To što, vjerovatno privremeno, Zrak nema električnu energiju, nije najveći problem. Kako nas uvjerava Bektić, postoji bojazan da će isključenje struje izazvati veliku štetu na mašinama:

„Ja sam upozoravao ljude iz Elektrodistribucije da će zbog isključenja struje pasti svi programi na CNC mašinama. Ja sam već imao taj problem kad smo imali ispad električne energije, pali su nam programi na mašinama i to je vrlo komplikovano popraviti. Da se to popravi, moraju se angažovati posebni elektroničari. Pitanje je i da li će sve mašine generalno ostati u ispravnom stanju, a programi će sigurno biti izgubljeni.“

Iako su iz Elektroprivrede BiH ranije najavili da će doći do isključenja struje ako se ne izmire obaveze, ono što je zanimljivo jeste da je firmi Amko Komerc d.o.o, koja je zakupac dijela prostora firme Zrak, nedavno izvršeno odvajanje priključka električne energije. Tek nakon toga je isključena struja Zraku.

ako nam je pojašnjeno, trenutni v.d. direktor Zraka Nedžad Koldžo, koji i dalje ne odgovara na Žurnalove pozive, poslao je zahtjev Elektroprivredi BiH da se ovaj priključak izdvoji.

„Amko je podnio zahtjev Zraku za izdvajanje priključka s naše mreže, za poseban priključak, a Zrak je podnio zahtjev Elektroprivredi BiH“, objašnjava Bektić.

U svakom slučaju, Zrak je i dalje bez električne energije, odnosno u Zraku se trenutno ne može ništa raditi. Bitno, i Elektroprivreda BiH i Zrak pripadaju resoru na čijem je čelu ministar Nermin Džindić.

„Direktor, nažalost, još nije poslao zahtjev prema Elektroprivredi. Potrebno je da to uradi za reprogram dugovanja i oni će onda potpisati sporazum i pustiti električnu energiju“, reći će Džindić za druge medije.

No, radnici-sindikalisti Zraka za Žurnal govore kako ih je prije 40-ak dana sam Džindić uvjeravao da do prekida isporuke električne energije neće doći.

„Prije nekih 40 dana imali smo sastanak kod ministra Džindića, a tema je bila kriza u Zraku. Tada je direktor obećao da će u narednih 15 dana isplatiti dvije plate i nekoliko toplih obroka i dodao je da mora struju platiti. Ministar Džindić je tada rekao da zaboravi na struju, da će on završiti struju. Evo vidimo kako je završio struju“, kaže nam Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikalne organizacije Zrak.

S druge strane, tehnički direktor Benjamin Bektić ističe da mu je sam Nedžad Koldžo prenio obećanje federalnog premijera Fadila Novalića da će problem biti riješen najkasnije u ponedjeljak, 9. maja:

„Meni je Koldžo rekao da je razgovarao s Novalićem i da mu je on kazao da će se čuti s Andelijom (direktor Elektroprivrede BiH, op.a) i da će to biti riješeno u ponedjeljak. Evo sad je srijeda, a i dalje nemamo struje.“ (Dino Cviko, Žurnal)

About The Author