Važna uloga NVO sektora u razvijanju kritičkog mišljenja o medijskim sadržajima

Neophodna intenzivnija saradnja NVO sektora s medijima u produciranju specijaliziranih emisija koje će tematizirati oblast medijske pismenosti

Važna uloga NVO sektora u razvijanju kritičkog mišljenja o medijskim sadržajima
Foto: Facebook/Vuk Vučetić

Medijima i medijskim tehnologijama je prožeto čitavo društvo zbog čega je posjedovanje osnovnih znanja o ulozi novih medijskih tehnologija, ali i sposobnost kritičkog promišljanja i propitivanja medijskih sadržaja kategorički imperativ koji se postavlja pred svakog pojedinca, rečeno je tokom radionice o medijskoj pismenosti za predstavnike nevladinih organizacija.

Istraživanja pokazuju da organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini imaju ograničena znanja i kapacitete za zagovaranje i promociju medijske pismenosti, kao i za edukaciju građana o tome kako prepoznati manipulaciju informacijama, političku cenzuru i lažne vijesti.

Zbog toga je Udruženje BH novinari organizirali edukaciju nevladinih organizacija koje djeluju u lokalnim zajednicama, radi unapređenja njihovih kapacitete u oblasti medijske pismenosti i motivirali ih da se uključe u zaštitu slobodnih i nezavisnih medija u njihovim sredinama i zaštite prava građana na pristup objektivnim i profesionalnim informacijama.

Edukator je bio ekspert za medijsku pismenost doc. dr. Vuk Vučetić koji je naglasio da medijska pismenost obuhvata široku lepezu znanja i kompetencija i da je izuzetno važno poznavati ko je autor određenog medijskog sadržaja, imajući u vidu narastajući talas lažnih vijesti, dezinformacija  i/ili clickbait sadržaja u 21.vijeku.

– Treba imati na umu da različita publika na različite načine interpretira iste medijske sadržaje, kao i da određene zajedničke vrijednosti mogu kreirati sličnu interpretaciju medijskih poruka. Shvatajući mogućnost različitih interpretacija zapravo proširujemo vlastite vidike, koji pomažu da prihvatimo drugačije stavove i mišljenja, što je jedna od ključnih pretpostavki funkcioniranja demokratskog društva – kazao je.

Dodaje da je jedan od načina za razvijanje svijesti o značaju medijske pismenosti intenzivnije animiranje donosioca odluka u cilju kreiranja sistemskih rješenja u kontekstu razvoja medijske pismenosti u školama i fakultetima, organiziranje radionica i seminara za različite aktere, te kreiranje brošura, publikacija i istraživanja iz te oblasti.

Iz Udruženja mladih „Mobilijar“ sa Sokoca Tijana Đokić smatra da je tema edukacije u potpunosti aktuelna i neophodna u svakodnevnom životu i radu u bilo kojoj djelatnosti, ali i unutar organizacija civilnog društva.

– Primorani smo kontinuirano da budemo dio procesa opismenjavanja, da se pripremamo za medijski nastup, da vladamo znanjem iz medija, iako nismo novinari, te da u radu i kontaktu sa zainteresiranim stranama: korisnicima naših projekata, donatorima, saradnicima, partnerima plasiramo što kvalitetnije informacije – dodala je.

Također, Đokić je veoma važnim nazvala učenje i ovladavanjem alatima za povećanu opću sigurnost i sigurnost na internetu, te rad na razvijanju kritičkog mišljenje.

Učesnici radionice složili su se da je neophodna intenzivnija saradnja civilnog sektora s tradicionalnim medijima i kreatorima sadržaja na novim društvenim platformama, da bi se producirale specijalizirane emisija koje će tematizirati oblast medijske pismenosti.

Ovo je prva u nizu radionica za NVO sektor u BiH o temi medijske pismenosti, koje se organiziraju u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koje implementira Udruženje BH novinari u saradnji s Asocijacijom elektronskih medija u BiH uz podršku Evropske unije.

Cilj projekta je  jačanje nezavisnog i slobodnog novinarstva u lokalnim zajednicama, te primjena evropskih standarda u zaštiti slobode izražavanja i pristupa građana kvalitetnim i objektivnim informacijama.

About The Author