Uvažena žalba Juliana Assangea na slučaj izručenja

Assangeovo krivično gonjenje postavilo bi opasan presedan koji bi imao trajne implikacije na novinarstvo i slobodu medija širom svijeta

Uvažena žalba Juliana Assangea na slučaj izručenja

Reporteri bez granica (RSF) pozdravili su odluku Visokog suda u Velikoj Britaniji da dopusti osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu da se žali Vrhovnom sudu, tražeći preispitivanje njegovog slučaja izručenja. Assangeov pravni tim sada ima 14 dana da podnese zahtjev Vrhovnom sudu, a odluka da li će se slučaj uzeti u razmatranje mogla bi biti donesena za nekoliko mjeseci.

Od Vrhovnog suda bit će zatraženo da razmotri pitanja u vezi s davanjem diplomatskih garancija američke vlade u vezi s Assangeovim tretmanom ako bude izručen. Visoki sud je dopustio Assangeu da podnese zahtjev po toj osnovi zbog kašnjenja u pružanju diplomatskih garancija američke vlade.

– Ovaj slučaj će imati velike implikacije na novinarstvo i slobodu medija širom svijeta, a mogao bi biti i veliki presedan. Zaslužuje razmatranje najvišeg suda u zemlji. Nadamo se da će Vrhovni sud doista prihvatiti slučaj na preispitivanje – kazala je Rebecca Vincent iz RSF-a.

Ova odluka slijedi nakon presude Visokog suda od 10. decembra kojom se poništava odluka Okružnog suca od 4. januara 2021. godine o zabrani izručenja zbog menatlnog stanja Assangea. Visoki sud presudio je u korist američke vlade, na temelju diplomatskih uvjeravanja datih u vezi s Assangeovim tretmanom ako bude izručen.

RSF vjeruje da je Assange bio na meti zbog svog doprinosa novinarstvu, budući da je Wikileaksova objava stotina hiljada procurjelih povjerljivih dokumenata 2010. godine donijela izvještaje od javnog interesa širom svijeta, razotkrivajući ratne zločine i kršenja ljudskih prava koja nikada nisu procesuirana.

Ako mu se bude sudilo u SAD-u, Assange ne bi mogao argumentirati odbranu od javnog interesa, budući da Zakon o špijunaži nema takvu odredbu. Assangeovo krivično gonjenje postavilo bi opasan presedan koji bi imao trajne implikacije na novinarstvo i slobodu medija širom svijeta.

RSF je također ozbiljno zabrinut zbog stanja Assangeovog mentalnog i fizičkog zdravlja, jer je i dalje izložen velikom riziku u uvjetima produženog pritvora u londonskom strogo osiguranom zatvoru Belmarsh – rizici koji bi se ozbiljno pogoršali ako SAD uspiju osigurati njegovo izručenje.

U decembru je otkriveno da je doživio mali moždani udar u zatvoru tokom žalbene rasprave, a u januaru je objavljeno da su Covid infekcije ponovno u porastu u zatvoru Belmarsh.

Velika Britanija i SAD nalaze se na 33. odnosno 44. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. godinu.

Izvor: RSF

About The Author