CNN “pobrkao” Ukrajinu s Rusijom

Američki kablovski kanal označio je istaknuti grad u Ukrajini “Rusijom” tokom intervjua sa šefom NATO-a

CNN “pobrkao” Ukrajinu s Rusijom

Usred navoda američkih obavještajnih službi o predstojećoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, kablovski kanal CNN već je promijenio granice zemlje, označivši istočni grad Harkov dijelom Rusije.

Oznaka se pojavila u emisiji CNN Internationala u utorak, dok je voditeljica Christiane Amanpour intervjuirala glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o trenutnoj situaciji u Evropi.

Prikazujući snimku oklopnih vozila, dostavljenu ruskom Ministarstvu odbrane, CNN je postavio oznaku lokacije na kojoj je pisalo “Kharkov, Rusija”.

Stoltenberg je rekao Amanpour da je NATO spreman razgovarati o “kontroli naoružanja, razoružanju, transparentnosti vojnih aktivnosti, mehanizmima smanjenja rizika i drugim pitanjima koja su relevantna za evropsku sigurnost” s Rusijom, ali je isključio bilo kakvu raspravu o “ključnim principima” kao što je proširenje članstva.

Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu (NSDC) Aleksej Danilov rekao je za BBC da je panika zbog nadolazeće invazije možda nastala zbog toga što je Washington Post pogrešno protumačio njegove riječi još u oktobru.

– Ovo je njihov teritorij, oni se tamo imaju pravo kretati lijevo-desno – rekao je Danilov o ruskim vojnicima koji se gomilaju na granici.

– Je li nam to neugodno? Da, to je neugodno, ali za nas nije novost. Ako je ovo vijest nekome na Zapadu, izvinjavam se – dodao je.

Izvor: RT

About The Author