UTABANIM STAZAMA RTRS-a: BNTV u misiji promovisanja Stanivukovića

Sve što Milorad Dodik govori ili radi, nađe se po nekoliko puta u programu RTRS-a. S istom praksom počinje i BNTV – forsiranjem izjava Draška Stanivukovića

UTABANIM STAZAMA RTRS-a: BNTV u misiji promovisanja Stanivukovića
Foto: N1

RTRS: U rafinerijama med i mlijeko

  1. oktobar – 3. novembar 2019.

VEŽI KONJA GDJE TI PREDSJEDNIK KAŽE: Da nije bilo pravnog eksperta, kako ga titulira RTRS, Siniše Karana, vjerovatno ne bismo saznali da je u bh. entitetu Republika Srpska na snazi polupredsjednički sistem. Slijedom toga, potpredsjednici RS-a su tek demokratski ukrasi koji smiju da rade samo ono što im on odobri ili naloži. Ne ulazeći u opravdanost odluke da imenuje 40 savjetnika, koji će svoje usluge obavljati pro bono, prema tvrdnjama Karana, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić  svoj savjetnički tim imenovao je protuustavno. O koje se odredbe Ustava RS pritom ogriješio, nije objašnjeno, pa jedino pitanje koje možemo postaviti glasi: da li je riječ o slobodnoj interpretaciji Ustava RS?

OBJEKTIVNI IZVJEŠTAJ: Iako visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko treba da svoj polugodišnji izvještaj o stanju u našoj državi predstavi Vijeću sigurnosti UN-a 5. novembra, nedjelju dana unaprijed predstavnici vlasti RS-a znaju šta će kazati. Stoga su i oni uputili istom organu svoj izvještaj. Kako bi gledatelji utvrdili gradivo na tu temu, u više je navrata sadržaj Izvještaja bio tema Dnevnika 2. Uz neizostavno podvlačenje da „Inzko ne iznosi objektivnu sliku o stanju  BiH“, ali da je tu (citat predsjednice RS-a) „na sreću, Rusija koja zna šta je istina o stanju u BiH, a šta ne, pa zastupa interese RS-a“.

NEPOTVRĐENO O OPOZICIJI: „Nezvanično, Mirko Šarović, ministar u Vijeću ministara BiH, glasao je za izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova  protivno interesu RS-a“. Novinari su, navedeno je dalje u izvještaju emitovanom u Dnevniku 2. novembra, pokušali doći do Šarovića, ali im to nije pošlo za rukom. No, postavlja se pitanje zašto se onda ta nepotvrđena informacija emituje?

Na ovo ukazujemo zbog učestale prakse objavljivanja nezvaničnih i nepotvrđenih navoda  vezanih za rad opozicionih političara RS-a ili pak njihovih ministara u Vijeću ministara BiH. Iz nedjelje iza nas bilježimo tako i iznesenu tvrdnju v. d. direktora Civilne zaštite RS da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije dozvolio upotrebu helikoptera za gašenje požara na Romaniji. Jedini pomak koji bilježimo u vezi s ovakvim načinom izvještavanja, istina, s dva dana zakašnjenja, jeste emitovanje demantija Dragana Mektića kojim je opovrgnuo tvrdnje vezane za ovaj slučaj.

Ocjena: 1

BNTV: Ima li spasa za rafinerije?

  1. oktobar – 3. novembar 2019.

ISKUSTVO NA CIJENI: Da je vlast Republike Srpske spremna javnost iznova i  iznova neugodno iznenađivati, gledateljima su novinari Dnevnika 2 pokazali kroz izvještaj o imenovanju Ilije Stevančevića, bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini RS i predsjednika Penzionerske demokratske stranke, za savjetnika u Ministarstvu rada RS. Ništa ne bi bilo čudno da Stevančević nije zagazio u devetu deceniju života. Jedino obrazloženje premijera RS-a jeste da je za posao koji mu je povjeren „iskusan, te da se valjda ne očekuje da na to mjesto bude postavljen neko s biroa rada“. Referirajući se na sve veći talas ekonomskih migracija, novinarka Danina Milaković poentirala je ovaj izvještaj konstatacijom da stoga mladi s diplomama  jedini izbor za svoju egzistenciju nalaze na gradilištima u Njemačkoj, Austriji ili nekoj drugoj evropskoj državi.

IZ PENZIJE U POLITIKU: Ovoj temi vratili su se i 3. novembra. Tijana Milinović predočila je javnosti niz primjera koji pokazuju kako se na savjetničkim pozicijama u institucijama RS-a nalaze osobe u osmoj ili devetoj godini života, te ukazala i na one koji su iskoristili pravo na odlazak u penziju, uzeli pozamašne otpremnine, a potom se ponovo politički aktivirali.

SARADNJA S RUSIJOM: Dok se vlast RS-a hvali uspješnom privrednom saradnjom s Ruskom Federacijom, istovremeno svjesno marginalizira probleme u Rafineriji nafte Brod i Rafineriji ulja Modriča. Povod da upozori na taj problem, Milanu Kovaču bila je posjeta nekoliko ministara iz Vlade RS ovim rafinerijama, tokom koje je relativizirana i činjenica da se radnici konstantno otpuštaju s posla, da se smanjuje obim proizvodnje u rafineriji Modriča te da se krije stvarno stanje u brodskoj rafineriji, zbog kojeg je i neizvjesno hoće li i kada ona ponovo proraditi.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

U nizu izvještaja ukazivali smo na podatak da sve što lider SNSD-a Milorad Dodik govori ili radi, svoje mjesto, ako treba i nekoliko puta zaredom, nalazi u dnevnicima RTRS-a. Sada s istom praksom počinje i uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a forsiranjem izjava Draška Stanivukovića, poslanika PDP-a. Uređivačka politika RTRS-a jasno je, protivno postulatima koji važe za javne emitere, fokusirana na afirmaciju vlasti, tačnije samog Dodika. BNTV sada na sličan način nastoji afirmisati Stanivukovića. Na taj način, ocjenjujemo, sami sebi čine lošu uslugu.

About The Author

Izdvojeno
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je intervju Gvozdenu Šarcu za politički magazin RTRS-a „Pečat“, a dio je emitovan u Dnevniku 2. Govorilo se o ANP-u, suradnji BiH i NATO saveza i kategoričnom odbijanju RS-a da to prihvati zbog rezolucije usvojene u Narodnoj skupštini RS o vojnoj neutralnosti. I dok se Šarac svim silama upinjao da Izetbegovića ubijedi da „ne može ignorisati volju jednog naroda iskazanu kroz njegov parlament“, Izetbegović je odgovorio samo protupitanjem: „Kako Narodna skupština može da odlučuje o pitanjima koja, shodno Ustavu BiH, nisu u njenoj nadležnosti?“

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Izvještaj posvećen raskolu u Advokatskoj komori RS zbog prijema u članstvo Saše Labotića. U žižu javnosti je došao kada je kao zamjenik Okružnog javnog tužitelja u Banjaluci šest dana po pronalasku tijela ubijenog mladića Davida Dragičevića protiv njega podigao optužnicu. Neposredno nakon toga utvrđeno je da je prilikom imenovanja VSTV-u prikrio podatke o svojoj osuđivanosti, zbog čega je s tužilačke funkcije razriješen. U izvještaju je ukazano, kroz izjave sugovornika, kako se dio advokata krije iza zakonskih odredbi o radu Komore, dok drugi ukazuju da lica koja imaju kriminalnu prošlost i zbog nje su razriješena s neke od pravosudnih funkcija, bez obzira što im se presuda briše iz kaznene evidencije, ne bi trebali da se bave advokaturom.

Minus sedmice

RTRS
Da li radnici koji su u Rafineriji Brod i Rafineriji ulja Modriča dobili otkaz s posla obmanjuju javnost? Obmanjuju li javnost i njihovi sindikalni predstavnici? Ova pitanja neminovno se nameću nakon izvještaja o posjeti ministara u Vladi RS rafinerijama u RS-u, koji su bili obojeni hvalospjevima. O problemima vezanim za prestanak rada brodske rafinerije, koji traje mjesecima, i višemilionskim akumuliranim gubicima, nije bilo ni riječi.
BNTV
Niz izvještaja sa zasjedanja Narodne skupštine RS. Kako parlament ovog bh. entiteta poslanici i vlasti i opozicije koriste za međusobna nadmudrivanja, prepucavanja i političke obračune koji su najmanje vezani za sadržaj zakona i ostalih akata koji se nalaze na raspravi, fokus u izvještajima sa sjednica uglavnom se stavlja na ova prepucavanja. Tako javnost ostaje u velikoj mjeri uskraćena za sadržaj onog što pojedini zakoni sadrže. Ovome treba dodati i podatak da se u jednom Dnevniku u više navrata koriste i izjave samo određenih opozicionih političara, poput Draška Stanivukovića iz PDP-a. Ne ulazeći u sadržaj njegovih stavova i komentara, smatramo da je pojavljivanje Stanivukovića u tri izvještaja zaredom (Dnevnik 2, 29. oktobar) previše i da bi se, uz malo volje, među opozicionarima mogli naći i drugi koji bi imali šta da kažu.
Izdvojeno
Prema podacima agencije Audience measurement, Dnevnik 2 BNTV-a bio je i u oktobru najgledanija centralna informativna emisija u RS-u s procentom od 31,02 posto, dok je istovremeno gledanost Dnevnika 2 RTRS-a iznosila 20,68 posto. Osim ovog, gledatelji su upoznati i s podatkom o novčanoj kazni koju je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla RTRS-u zbog sadržaja emitovanih 5. oktobra 2018. godine u Dnevniku 2 vezanih za izvještavanje o protestnom okupljanju Pravda za Davida, održanom tog dana u Banjaluci. Novinar Milan Kovač predočio je sporne sadržaje iz navedenog Dnevnika, reakcije članova grupe Pravda za Davida koji su žalbu RAK-u i uputili, kao i mišljenje medijskih analitičara koji su izrazili sumnju da su kazne koje se izriču dovoljne da bi se utjecalo na uređivačku politiku javnog RTV servisa RS-a.