Upućene prijetnje redakciji eTrafike

Prijetnje su prijavljene policiji i Udruženju BH novinari, a predmet se trenutno nalazi u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka

Upućene prijetnje redakciji eTrafike

Redakciji portala eTrafika, putem društvene mreže Facebook, tri puta tokom posljednja dva mjeseca stigle su prijetnje od Siniše Goluba, o kojem je prije četiri godine eTrafika objavila tekst, nakon što je u nezakonitoj, kućnoj ambulanti operirao psa.

Prijetnje su prijavljene policiji i Udruženju BH novinari, a predmet se trenutno nalazi u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka kod tužiteljice Tatjane Ninković, koja treba da donese odluku o provođenju ili neprovođenju istrage.

Golub od redakcije eTrafike traži uklanjanje teksta i prijeti “prolivanjem krvi”, pozivajući se na albansko običajno pravo, odnosno krvnu osvetu.

– Ako se kleveta o meni i dalje bude vidjela na internetu, a zakon ne bude reagirao, bit ću prinuđen da primijenim običajno pravo – napisao je Golub, referirajući se na tekst objavljen u junu 2018. godine.

On je od eTrafike tražio uklanjanje teksta i u augustu 2021. godine, ističući da mu je spominjanje njegovog imena u negativnom kontekstu „nanijelo duševnu bol, ugrozilo poslovanje i život“.

Golub se u porukama nekoliko puta pozvao na primjenu običajnog prava ukoliko iscrpi sva pravna sredstva. Na pitanja o kakvom običajnom pravu se radi, napisao je da se odnosi na Kanon Leke Đukadinija (skup albanskih tradicionalnih običajnih zakona) i dio Čast u kojem piše da se “oduzeta čast ničim ne obeštećuje, već ili prolijevanjem krvi ili velikodušnim opraštanjem (posredovanjem dobrih prijatelja)”.

U jednoj od poruka 04. maja napisao je: „Da li će biti oprost ili krv, to zavisi od pravnog sistema naše države, a i od vas“. Naredna prijeteća poruka stigla je 03. jula.

– Ja bih Vas molio da me prijavite policiji. Baš onako kako sam ja trebao da Vas na vrijeme prijavim. Da imate još dodatni motiv za prijavu, reći ću Vam da ću vas naći, a saznao sam gdje ste…neka policija bude brža jer ja svakako nisam odgovoran za svoje postupke, pa Vas neću robijati nego ću se malo poliječiti. Hajde idite sad u policiju. Bolje Vam je. Neko od nas dvoje neće živ izaći, pa da vidimo ko – napisao je on.

Posljednja poruka stigla je 13. jula i u toj poruci je pisalo: “Šta smo odlučili? Hoćemo li ukloniti onu lažnu vijest ili da padne krv? Probao sam moliti, prijavljivati policiji, sudu, ali ne ide. Morat će pasti krv jer ja stvarno drugi izlaz ne vidim”.

Urednica eTrafike Vanja Stokić prijetnje je prijavila policiji. Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske ugrožavanje sigurnosti osoba prijetnjama smrću, teškim tjelesnim povredama, hapšenjima kažnjivo je jednom do dvije godine zatvora.

S obzirom na to da se Siniša Golub nekoliko puta javljao redakciji eTrafike i prijetio, predmet je dva puta dopunjavan novim informacijama i dokazima.

Tatjana Ninković je tužiteljica koja je odlučila da ne provede istragu protiv Gorana Živanovića, koji je urednici eTrafike Vanji Stokić prijetio odsijecanjem glave 2020. godine. Ninković je u obrazloženju navela da Živanović “izražava lični stav i nezadovoljstvo”.

Siniša Golub je diplomirao na Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija u Šapcu, na studijskom programu Strukovna veterina, sa stečenim stručnim zvanjem Strukovni veterinarski tehničar gdje je ostvario 180 ESPB bodova.

Za ovaj slučaj se saznalo pomoću Udruženja građana „Kerber“, a koji su i ranije javnost upozoravali na Goluba. Sa druge strane, Golub tvrdi da je nesretnu životinju pronašao ranjenu i u nesvijesti, te da joj je samo pružio neophodnu pomoć.

Prema  Zakonu o veterinarstvu u Republici Srpskoj, „veterinarskim tehničarima nije dozvoljeno izvoditi hirurške zahvate, postavljati dijagnozu, propisivati način liječenja, samostalno raspolagati VM proizvodima i obavljati poslove veterinara“, te da je veterinarski tehničar „veterinarski radnik koji ima završen IV stepen stručne spreme i položen stručni ispit, pomaže veterinarima u obavljanju stručnih poslova iz veterinarske struke i pod njihovim nadzorom.“

Izvor: eTrafika

About The Author