Upravni odbor BHRT-a: Opstanak javnog servisa je uvjet za ulazak BiH u EU

Otežanim funkcioniranjem BHRT-a dovedeno je u pitanje participiranja BiH kao države u mnogim međunarodnim medijskim organizacijama

Upravni odbor BHRT-a: Opstanak javnog servisa je uvjet za ulazak BiH u EU

Upravni odbor BHRT-a pozdravio je raspravu i prijedloge poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o pitanju stanja u tom javnom servisu.

No su naglasili su da neizvjesna situacija i finansijska blokada traže hitna rješenja kako bi se trajno riješilo finansiranje BHRT-a i osigurali normalni uvjeti za rad.

U informaciji koju su poslali Parlamentarnoj skupštini BiH pojasnili su cjelokupno, složeno stanje koje je ponajviše prouzrokovano nagomilanim dugovanjima entitetskih televizija prema tom državnom javom servisu.

– Višemilionska dugovanja, te neriješeni sudski sporovi doveli su do nemogućnosti funkcioniranja Radiotelevizije BiH, javnog bosanskohercegovačkog emitera jedinog medijskog pogleda BiH u Evropsku uniju, jer je upravo ovaj javni servis član EBU-a – upozorili su u saopćenju.

Blokadom i otežanim funkcioniranjem BHRT-a dovedeno je u pitanje participiranja i Bosne i Hercegovine kao države u mnogim međunarodnim, medijskim organizacijama.

– Kao što smo istaknuli i u informaciji Parlamentu upravo je BHRT, javni servis BiH jedan od 14 uvjeta za članstvo BiH u Evropskoj uniji – podsjetili su.

Upravni odbor BHRT-a će nastaviti, navili su, u skladu s ovlastima i mogućnostima tražiti unutar BHRT-a rješenja za opstanak i budućnost ovog javnog emitera.

Izvor: Upravi odbor BHRT-

About The Author