UO BHN: Javni zahtjev Vladi RS-a da povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru

Čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

UO BHN: Javni zahtjev Vladi RS-a da povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru
Foto: BH novinari

Izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, usvojenim na sjednici Vlade ovog  entiteta 28. marta 2019., predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM  ili  zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja „neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost“.

UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS,  ali i iz cijele BiH koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji ovog entiteta, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca. Navedenim izmjenama se također krše pravila OSCE, Vijeća Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografiranju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa. Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda.

Članovi UO BH novinara pozivaju poslanike Narodne skupštine RS da, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju  za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na  novinare i sve druge građane. Poslednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima, aktivistima i građanima Banja Luke od strane policije RS – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu. Uz odlučno „NE“ narodnih poslanika u NS RS, BH novinari zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnh organizacija u BiH koje mogu zastaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Izvor: BH Novinari 

About The Author