UN: Metke kojima je ubijena Shireen Abu Akleh ispalili Izraelci

Novinarka Al Jazeere ubijena je 11. maja dok je izvještavala o napadima izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali

UN: Metke kojima je ubijena Shireen Abu Akleh ispalili Izraelci

Ujedinjene nacije saopćile su da informacije koje su prikupili pokazuju da su metke kojima je 11. maja ubijena novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh ispalile izraelske snage.

– Sve informacije koje smo prikupili pokazuju da su metke kojima je Abu Akleh ubijena, a njen kolega Ali Sammoudi ranjen ispalile izraelske sigurnosne snage – rekla je glasnogovornica  UN-a za ljudska prava (OHCHR) Ravina Shamdasani.

Dodala je da informacije koje je prikupio OHCHR ne otkrivaju nikakve “aktivnosti naoružanih Palestinaca u neposrednoj blizini novinara”.

Abu Akleh su ubile izraelske snage dok je izvještavala o vojnom napadu na Jenin, na okupiranoj Zapadnoj obali. Njeno ubistvo izazvalo je bijes Palestinaca i cijelog svijeta.

Više svjedoka je reklo da su reporterku ubile izraelske snage. Nekoliko medijskih organizacija također je provelo istrage kojima su došle do istog zaključka.

Shamdasani je rekla da je istraga OHCHR-a pokazala da je izraelskim vojnicima koji su bili smješteni dalje niz ulicu bilo vidljivo da su Abu Akleh i njene kolege novinari pripadnici medija.

– Nekoliko pojedinačnih, naizgled dobro usmjerenih metaka ispaljeno je prema njima [novinarima] iz smjera izraelskih sigurnosnih snaga – dodala je.

Kaže i da je nastavljeno pucati na nenaoružanog muškarca koji je pokušao pomoći Abu Akleh, kao i na novinara koji se skrivao iza drveta.

Šefica OHCHR-a Michelle Bachelet ponovo je pozvala izraelske vlasti da pokrenu krivičnu istragu o ubistvu Abu Akleha.

Izraelski dužnosnici, među kojima i premijer Naftali Bennett, na početku su tvrdili da su Abu Akleh možda ubili palestinski naoružani napadači. No, kasnije su rekli da ne mogu isključiti mogućnost da je metak ispalio izraelski vojnik.

Ipak, još uvijek nisu rekli da li će neko krivično odgovarati zbog ubistva, niti su objavili rezultate interne istrage.

Al Jazeera Media Network je 26. maja formirala pravni tim koji će ubistvo Shireen Abu Akleh proslijediti Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu.

Izvor: Al Jazeera

About The Author