Mijatović pozvala ministricu da ne dozvoli izručenje Assangea

Njegovo izručenje, kaže, imalo bi zastrašujući učinak na slobodu medija

Mijatović pozvala ministricu da ne dozvoli izručenje Assangea

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović uputila je zvanično pismo ministrici unutrašnjih spolova Velike Britanije Hon Priti Patel u vezi sa slučajem osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, jer će uskoro biti donesena odluka o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

– Pratila sam razvoj slučaja Assangea s velikom pažnjom. U dosadašnjem postupku, fokus je uglavnom bio na ličnim okolnostima Assangea kada se raspravljalo o njegovom izručenju. Iako je to vrlo važna stvar, to izručenje ima šire implikacije na ljudska prava koje sežu daleko dalje od njegovog slučaja koji do sada nisu adekvatno razmotreni – navela je u pismu.

Konkretno, njeno mišljenje je da optužnica Sjedinjenih Država protiv Assangea postavlja važna pitanja o zaštiti onih koji objavljuju povjerljive podatke u javnom interesu, uključujući informacije koje razotkrivaju kršenje ljudskih prava.

– Široka i nejasna priroda optužbi protiv Assangea i krivičnih djela navedenih u optužnici zabrinjavaju jer se mnoga od njih tiču aktivnosti u srži istraživačkog novinarstva u Evropi i šire – stava je Mijatović.

Slijedom toga, dodaje da bi dopuštanje izručenja Assangea na ovoj osnovi imalo zastrašujući učinak na slobodu medija i moglo bi u konačnici omesti medije u obavljanju svoje zadaće dostavljača informacija i javnog nadzornika u demokratskim društvima.

– Kao što sam već kazala, moj je stav da, uzimajući u obzir i ove šire implikacije i zabrinutost nezavisnih stručnjaka o postupanju s Assangeom nakon izručenja, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne bi smjela dopustiti njegovo izručenje SAD-u – nalasila je.

Stoga je pozvala ministricu unutrašnjih poslova Velike Britanije da ne dozvoli izručenje Assangea.

Izvor: Vijeće Evrope

About The Author