Udruženje novinara Hong Konga osudilo jednu od najgorih godina slobode medija

Hong Kong sa 18. u 2002. godini pao na 73. mjesto ove godine kada je u pitanju rangiranje zemalja o slobodi medija

Udruženje novinara Hong Konga osudilo jednu od najgorih godina slobode medija
Foto: Los Angeles Times

Udruženje novinara iz Hong Konga (HKJA) u godišnjem izvještaju izrazilo je žaljenje zbog “jedne od najgorih godina” za slobodu medija od kada je bivša britanska kolonija predana Kini.

U izvještaju kojeg su objavili ovog mjeseca, Udruženje je izrazilo zabrinutost zbog budućnosti slobode medija u bivšoj britanskoj koloniji. Prema tom udruženju, vlasti vode “namjernu politiku” da ograniče novinarske slobode da bi udovolje Pekingu.

– Sloboda medija propisana je zakonima Hong Kong, a izvršna vlast je odavno trebala prestati s nepoštivanjem ih zakonskih rješenja – kazao je voditelj Ureda za istočnu Aziju Reportera bez granica Cédric Alviani.

Pozvao je stanovnike Hong Konga da se “nastave organizirati kako bi pomogli u odbrani novinarske profesije, bez čega ni njihove slobode više ne bi bile garantirane“.

Udruženje je posebno osudilo nemogućnost pristupa vladinim informacijama, povećan pritisak na strane dopisnike, pokušaje zastrašivanja oglašivača nezavisnih medija i zakon o izručenju koji bi omogućio da se Kini izuče novinari ili njihovi izvori.

Tokom masovnih demonstracija protiv kontraverznog zakona o izručenju u posljednjih nekoliko sedmica, policija je u više navrata napala novinare.

U izvještaju objavljenom 2016. godine, Reporteri bez granica detaljno su opisali o fizičke, ekonomske i sudske pritiske s kojima se suočavali novinari u kineskoj posebnoj administrativnoj regiji.

Hong Kong je sa 18. u 2002. godini pao na 73. mjesto ove godine kada je u pitanju rangiranje zemalja o slobodi medija. Kina se nalazi na 177. mjestu od ukupno 180. zemalja u okviru Indeksu slobode medija Reportera bez granica za ovu godinu.

Izvor: Reporteri bez granica

About The Author