Udruženje BH novinari osuđuje političke pritiske na rad RTV Zenica

Neprihvatljivo je osporavati kritički pristup novinara i urednika u kreiranju medijskih sadržaja o ArcelorMittalu.

Udruženje BH novinari osuđuje političke pritiske na rad RTV Zenica

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio političke pritiske i mješanje u uredničke odluke i programske sadržaje RTV Zenica, koji su uslijedili nakon što je ovaj medij objavio seriju tematskih izvještaja o radu kompanije ArcelorMittal i njihovom mogućem uticaju na zagađenje zraka u Zenici.

Naglasili su da je protivno medijskim slobodama i pravu novinara na slobodan rad direktno miješanje menadžmenta i sindikata radnika kompanije ArcelorMittal, kao i Gradske uprave s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem na čelu u svakodnevni rad RTV Zenica.

Posebno je neprihvatljivo, ističu, osporavati kritički pristup novinara i urednika u kreiranju medijskih sadržaja o ArcelorMittalu, te smijeniti Nadzorni odbor RTV Zenica jednostranom odlukom gradonačelnika uz optužbe kako gradski medij može dovesti u pitanje „daljnju sudbinu“ ove kompanije i njihovih radnika, kao i razvoja grada Zenice.

U tom kontekstu, BH novinari podsjećaju Gradsku upravu i kompaniju ArcelorMittal da je zadaća medija kritičko i sveobuhvatno izvještavanje o pitanjima od značaja za sve građane, a svako nezadovoljstvo radom medija se iskazuje kroz legitimne prigovore kao što su: javno reagiranje, demanti ili žalba Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Direktni politički pritisci na medije su nedopustivi u demokratskom društvu, predstavljaju grubi atak na slobodu izražavanja i izraz su demonstriranja političke i ekonomske moći, odnosno, mogu se tumačiti kao direktno ucjenjivanje novinara RTV Zenica da odustanu od kritičkog novinarstva.

Upravni odbor Udruženja BH novinari ponovo i odlučno poziva menadžment i urednički kolegij RTV Zenica da se javno suprotstave političkim pritiscima i ucjenama, koji traju tri godine i koji su uticali na podjele unutar RTV Zenica i kršenje temeljnih  ljudskih prava novinara.

Ovaj brutalni napad na uredničku autonomiju i slobodan rad novinara, kao i jednostrana smjena Nadzornog odbora RTV Zenica posljednja su prilika da menadžment i urednički kolegij demonstriraju javnu odgovornost i rad u interesu svih građana Zenice, te da ne podliježu zahtjevima i partikularnim interesima političkih ili ekonomskih moćnika u tom gradu.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva Skupštinu Javnog preduzeća RTV Zenica kao i Gradsko vijeće da hitno organiziraju zasjedanje i da s dužnom pažnjom, odgovorno i ozbiljno razmotre pritiske na ovaj medij i ispunjavanje informativnih potreba svih građana Zenice, koji svojim novcem finansiraju rad tog lokalnog medija.

Izbor: Udruženje BH novinari

About The Author