U ZDK revakcinisana prva grupa novinara

Taj kanton osigurao vakcine za oko 130 novinara i medijskih radnika i odao im priznanje za rad u pandemiji

U ZDK revakcinisana prva grupa novinara

Zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica izvršili su danas revakcinaciju prve grupe novinara i medijskih radnika iz Zeničko-dobojskog kantona, koji su prvom dozom vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer vakcinisani 19. maja.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Vlade ZDK, za razliku od većine drugih kantona, uvrstio je, na inicijativu Udruženja BH novinari i Društva novinara BiH, novinare i medijske radnike sa područja tog kantona u četvrtu prioritetnu grupu za vakcinaciju, u kojoj su zaposlenici „službi od interesa za javnost“.

– Mislim da je ZDK prvi kanton koji je izvršio revakcinaciju novinara, odnosno završio vakcinaciju. Nadležni su prepoznali značaj vakcinisanja medijskih radnika i stavili ih u prioritetnu grupu – napomenula je članica Upravnog odbora BH novinari iz Zenice, novinarka BH Radija Velida Kulenović.

Zdravstvene vlasti tog kantona, podvlači Kulenović, na ovaj su način pokazale odgovornost i ozbiljnost, ali i poštovanje prema ovoj profesiji, s obzirom da su medijski djelatnici izuzetno ugroženi te ih je nekoliko izgubio život.

– Tokom pandemije bili smo svakodnevno na terenu, a naš posao zahtijeva stalne kontakte s ljudima. Na ovaj način zaštiti ćemo sebe i članove svoje porodice, ali i druge – ističe Kulenović.

Druga grupa novinara i medijskih radnika, koji su prvu dozu vakcine primili 26. maja, predviđeni su za revakcinaciju u srijedu, 16. juna. ZDK je osigurao vakcine za oko 130 novinara i medijskih radnika.

Izvor: Fena

About The Author