U BANJA LUCI JUČER ZABILJEŽENA TRI NAPADA NA NOVINARE

Kako navode u priopćenju Kluba novinara Banja Luke jučer su zabilježena tri napada na novinarske...

U BANJA LUCI JUČER ZABILJEŽENA TRI NAPADA NA NOVINARE

Kako navode u priopćenju Kluba novinara Banja Luke jučer su zabilježena tri napada na novinarske ekipe koje su izvještavale o prosvjedima. Istaknuli su kako za to smatraju odgovornima političare koji stvaraju ozračje “u kojemu su novinari lagane mete i u kojemu su mogući najgrublji obračuni s predstavnicima medija”.

Osim napada na novinara RTL-a Panjokotu kojega je za sada neidentificirana osoba fizički napala i ozlijedila na središnjem trgu u Banjoj Luci, zabilježena je i izravna prijetnja koju je na društvenim mrežama novinaru BN televizije iz Bijeljine Vladimiru Kovačeviću uputio Brane Čovičković, opisan kao aktivist vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

U priopćenju se najoštrije osuđuje prijetnja koju je sekretar košarkaškog kluba “Mladi Krajišnik“ i aktivista SNSD-a u Banjoj Luci Brane Čovičković na društvenim mrežama izrekao novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću.

“Čovičković se nije slagao s Kovačevićevim načinom izvještavanja o prosvjedima u Banjoj Luci i to je bio izravni povod za (verbalni) obračun. Klub novinara smatra da su brutalne uvrede koje je Čovičković iznio na račun Kovačevića izravna prijetnja nasiljem i poziva nadležna tijela vlasti da zaštite novinara i cijeli slučaj do detalja ispitaju”, stoji u priopćenju.

Uz Kovačevića pristalice SNSD-a na Trgu Krajine u Banjoj Luci u subotu su verbalno napali i ekipu BN TV koja je izvještala o prosvjedima s tog mjesta a metom su bili novinarka Danina Milaković i snimatelj Pavle Ivanović koje su Dodikovi simpatizeri nazivali “neprijateljima”.

Kovačević je prijetnju prijavio policiji no tamo su ocijenili kako u tome nema elemenata kaznene odgovornosti. Na upit Hine iz MUP-a Republiske Srpske su odgovorili kako im napad na novinara RTL-a Panjkotu nije prijavljen.

hnd.hr

About The Author