Twitter će proširiti dopušteno političko oglašavanje

Ta društvena mreža zabranila je političke oglase 2019. godine nakon što su se suočili s velikim kritikama zbog dopuštanja širenja izbornih dezinformacija

Twitter će proširiti dopušteno političko oglašavanje

Twitter je saopćio da će proširiti vrste političkih oglasa dopuštenih na platformi društvene mreže, što je očito poništenje globalne zabrane političkih oglasa iz 2019. godine, dok kompanija u vlasništvu Elona Muska nastoji povećati prihode.

Saopćeno je i to da će također ublažiti politiku oglašavanja za “oglase temeljene na razlozima” u Sjedinjenim Američkim Državama, a namjeravaju politiku oglašavanja uskladiti s politikom TV-a i drugih medija.

Twitter je zabranio političke oglase 2019. godine nakon što su se društvene mreže suočile s velikim kritikama zbog dopuštanja širenja izbornih dezinformacija. Također je ograničio oglase povezane s društvenim pitanjima.

– Vjerujemo da se doseg političke poruke treba zaslužiti, a ne kupiti – tweetao je Jack Dorsey, tadašnji izvršni direktor Twittera, najavljujući ovaj potez.

Otkako je Musk preuzeo Twitter krajem oktobra, korporativni oglašivači su se povukli jer je izvršni direktor Tesle otpustio hiljade zaposlenika te poništio trajnu suspenziju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prošlog mjeseca Musk je branio svoje mjere dubokog rezanja troškova i rekao da se Twitter iduće godine suočava s “negativnim novčanim tokom” od tri milijarde dolara.

Izvor: Reuters

About The Author