TVSA I RTV Zenica: Igre s cijenom gasa, VSTV i Kasumović

Dok se sarajevski javni TV servis bavio cijenama gasa, migrantima i slučajem “Tegeltija”, dotle je RTV Zenica u fokus centralne informativne emisije stavila aktivnosti gradonačelnika Fuada Kasumovića

TVSA I RTV Zenica: Igre s cijenom gasa, VSTV i Kasumović
Foto: gabisworld.com

TVSA: Rasprave o cijenama gasa i grijanja

  1. – 15. juni 2019.

GRIJANJE, MIGRANTI, POTKIVANJE: U ponedjeljak, 10. juna, Dnevnik TVSA započet je informacijom od značaja za sve građane Kantona Sarajevo: da cijena grijanja do kraja godine neće biti povećana. Istovremeno, Skupština KS je jednoglasno podržala prijedlog mjera kantonalne vlade kojim se podrazumijeva storniranje faktura svim korisnicima usluga Sarajevogasa. Prenijete su i izjave federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića te direktora BH Gasa Jasmina Salkića. I u narednim danima nastavila se rasprava o povećanju cijena, te reakcije na odluku poslanika SKS – iz BH Gasa su se oglasili saopćenjem na navode, kako su naveli, iznesenih neistina na Skupštini KS. Novinari TVSA su se u posmatranom periodu bavili migrantskom krizom, posljedicama afere “Potkivanje”, pripremama za Marš mira u Srebrenici, ali su, uz ove teme, ipak prevladavali TV prilozi s fokusom na Sarajevo.

O TEGELTIJI I VSTV-u: Novinari TVSA pažljivo su pratili sve detalje razvoja događaja u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću – nakon objelodanjene afere “Potkivanje”. Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić uputila je pismo Predsjedništvu BiH da hitno reaguju i obavijeste UN i EU o uplitanju OHR-a i pojedinih ambasada u rad VSTV-a, a četiri njegova člana: Amila Kunosić, Goran Nezirović, Mahmut Švrakić i Selim Karamehić u zajedničkom saopćenju za javnost ogradili su se od tog pisma. Javnost je saznala i za sukob na relaciji Ministarstvo prostornog uređenja – Gradska uprava, nakon što je resorni ministar Damir Filipović pozvao gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da se, kako je naveo, fotografiše i pored dozvole za građenje Vidikovca na Trebeviću, kao što se fotografirao pored idejnog rješenja za ovu izgradnju, imajući u vidu činjenicu da na pomenutom lokalitetu postoji zabrana građenja. U posmatranoj sedmici, u fokus vijesti vraćena je i priča o Dženanu Memiću, te je, zbog nezadovoljstva odlukom Vrhovnog suda FBiH da se postupak protiv Ljube i Bekrije Seferovića obnovi, za 29. juni zakazano održavanje novih protesta.

Ocjena: 7

 

RTV Zenica: Vijesti podređene gradonačelniku

  1. – 15. juni 2019.

GRADONAČELNIK, PA OPET GRADONAČELNIK: U centralnoj informativnoj emisiji Zenica info protekle je sedmice u više navrata gostovao gradonačelnik Fuad Kasumović. Projekti, potpisivanje ugovora, odobravanje sredstava iz gradskog budžeta, pohvale korisnika ovih ugovora na račun gradonačelnika i gradske uprave – činili su okosnicu TV priloga koji su u posmatranom periodu bili u vrhu vijesti na RTV Zenica. S druge strane, novinari RTV Zenica su mnogo pažnje posvećivali svakodnevnim problemima građana: od sanacije ceste u pojedinim mjesnima zajednicama, do problema s visokim temperaturama.

ATLETSKI MITING, SEZONA KUPANJA: Sedmicu na RTV Zenica obilježili su i međunarodni Atletski miting, otvaranje Gradskih bazena, kao i informacija da je u Zenici održana osnivačka skupština Platforme za progres, što je popraćeno izjavom njenog čelnog čovjeka Mirsada Hadžikadića. Napravljen je dobar prilog o tome da je u Zenici pušten u rad najmoderniji dispečerski vatrogasni centar u BiH.

Ocjena: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA

Dok sarajevski lokalni javni servis uglavnom daje primat vijestima koje ne uključuju nužno predstavnike vlasti, dotle zenička televizija u posmatranom periodu u udarnim vijestima u fokus stavlja gradonačelnika Fuada Kasumovića. S druge strane, dok je TVSA imala više priloga koji su tretirali događaje iznad kantonalnog nivoa, RTV Zenica je više pažnje posvećivala temama od lokalnog značaja.

About The Author

Plus sedmice

TVSA
Napravljen je dobar prilog o pojavi koju građani Sarajeva svakodnevno primjećuju, a to je da kasirke u prodavnicama i tržnim centrima nemaju mogućnost da koriste stolicu tokom rada. Napomenuto je kako višesatno stajanje na poslu stvara kod uposlenica veoma ozbiljne zdravstvene probleme.
RTV Zenica
Emitovani prilog o potpisivanju Memoranduma o saradnji na projektu “Izliječimo zdravstvo” Transparency Internationala BiH i Centra civilnih inicijativa s kantonalnom bolnicom u Zenici poslužio je kao dobar primjer za vraćanje u središte pažnje iskorjenjivanje korupcije u zdravstvu. Navedeno je kako se radi o prvoj zdravstvenoj ustanovi s kojom je potpisan ovaj memorandum. Dobro obrađena tema o tome kako prevenirati korupciju i rizike za njenu pojavu svesti na minimum.

Minus sedmice

TVSA
S obzirom na probleme koje prati prelazak sa mreže 3G na mrežu 4G, novinari su mogli napraviti prošireni prilog o ovoj temi, umjesto samo prenesenog saopćenja iz BH Telecoma o tome da se na geografskom širenju 4G radi ubrzano.
RTV Zenica
Nedostatak kritičkog pristupa svodi novinarske priloge na, u velikoj mjeri, hvalospjeve gradskoj upravi i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću te se niti u jednoj vijesti ne tretiraju problemi koje gradska uprava ne rješava, već samo oni projekti koji promoviraju rad lokalnih vlasti.