TIBIH: LOŠE STANJE MEDIJA U BIH

Stanje medijskih sloboda nije dobro ni u BiH, ni susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj rečeno je danas uoči regionalne konferencije “Korupcija, mediji i cenzura na zapadnom Balkanu”, koju je u Banjoj Luci organizirao Transparency International (TI) u BiH. “Stanje medijskih sloboda se reflektuje na ukupno stanje u državi. Tamo gdje mediji nisu slobodni nije slobodan […]

TIBIH: LOŠE STANJE MEDIJA U BIH

Stanje medijskih sloboda nije dobro ni u BiH, ni susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj rečeno je danas uoči regionalne konferencije “Korupcija, mediji i cenzura na zapadnom Balkanu”, koju je u Banjoj Luci organizirao Transparency International (TI) u BiH.

“Stanje medijskih sloboda se reflektuje na ukupno stanje u državi. Tamo gdje mediji nisu slobodni nije slobodan niko i to je jedna svakodnevna borba”, rekao je izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin. Ukazao je i na probleme u primjeni zakona o slobodi pristupa informacijama.

TIBiH je jučer objavio rezultate istraživanja o transparetnosti rada javnih preduzeća i ti podaci su, kako je kazao, prilično poražavajući, imajući u vidu da se zakon o slobodi pristupa informacijama već dugo primjenjuje, ali da javna preduzeća još ne žele da objave važne podatke, iako se u tom sektoru nalazi velika količina novca poreznih obveznika.

U Hrvatskoj je problem, istakli su predstavnici tamošnjih novinara, to što se i danas ne zna ko je stvarni vlasnik određenih medija.

Više na klix.ba

About The Author