Svjetski dan televizije: Medij koji, usprkos vremenu, ne namjerava nestati

Sudbina svih tradicionalnih medija je prilagođavanje digitalnom dobu, ako žele da opstanu

Svjetski dan televizije: Medij koji, usprkos vremenu, ne namjerava nestati

Svjetski dan televizije obilježava se 21. novembra. Na taj način obilježava se njena popularnost i uticaj, a ujedno i odaje počast ulozi koju televizija ima u svakodnevnom životu.

Televizija svakodnevno pruža niz informativnih, zabavnih, edukativnih i kulturnih sadržaja. Ona također upozorava i na zdravstvene, socijalne i ekonomske probleme. Ona predstavlja i jedan od najutjecajnijih medija današnjice.

Televizija se susreće s brojnim izazovima. Razvoj novih medija doveo je do mišljenja da će televizija kao tradicionalni medij zastarjeti. Stručnjaci kažu da je sudbina svih tradicionalnih medija prilagođavanje digitalnom dobu, ukoliko žele da opstanu.

Uime Odjela za komunikologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lamija Silajdžić ocijenila je da je jedini recept televizije da uspije da bude prisutna i na društvenim mrežama i putem nekih mobilnih aplikacija, zapravo, da nam bude sve bliže.

– To je jedini recept da televizija uspije. Ja svakako mislim da neće televizija izumrijeti nipošto, nijedan medij neće izumrijeti u tom smislu, ali će se morati transformirati – navela je.

Bez obzira na brži protok informacija putem interneta, televizija u praksi, ipak, ostaje medij kome se svi vraćaju i koji svi prate.

Urednik BHT1 Uživo Elvir Bucalo smatra da je televizija je čudo, ona skita, ona pita za nas, ona nas informira.

– Nekad nas nasmije, nekad rasplače ili tek mrmolji negdje u pozadini, sasvim dovoljno za poslijepodnevno spavanje. To čudo traje decenijama i trajat će još, barem sve do odjave programa – kazao je.

Da bi se emitirao kvalitetan televizijski program, najbitnija je njegova realizacija za koju je zadužen čitav tim ljudi. Realizatori kažu da je uprkos razvoju novih medija, televizija ono što opstaje i što će opstajati i u narednom periodu.

– Kao što možete vidjeti, za sliku i informaciju koja ide u eter zadužen je tim ljudi. Svi moraju raditi sinhronizovano da bi ono što emitiramo bilo na visokom profesionalnom nivou – kazala je dugogodišnja realizatorica BHT1 Živana Kabura.

Razvoj televizije počinje dvadesetih godina 20. vijeka, a možemo ga podijeliti na vrijeme crno-bijelih i televizora u boji. U martu 1996. godine Glavna skupština Ujedinjenih nacija donijela je odluku da se 21. novembar obilježava kao Svjetski dan televizije.

Izvor: BHT

About The Author