Šta djeca ne znaju o 9. januaru?

Defile, liturgija, desetine hiljada građana… veselje se širi na sve strane

Šta djeca ne znaju o 9. januaru?

Evo prođe još jedan 9. januar i Republika Srpska se polako budi iz svog patriotskog sna, ili možda košmara, zavisi da li ste Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Kao i svake godine, u nedostatku drugih tema zbog novogodišnjih praznika, ovo je za medije top tema od 5. do 10. januara, da bi bila skrajnuta do sljedeće godine.

Kako mediji u Republici Srpskoj izvještavaju o ovom događaju?

Evo nekoliko primjera.

Srpskainfo.com piše: “Svečani defile koji je održan danas u Istočnom Novom Sarajevu povodom Dana Republike Srpske – 9. januara, a kojem je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada građana, protekao je mirno i nije zabilježen nijedan incident, potvrđeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.”

Alternativna televizija nas informiše: “Povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, Sveta arhijerejska liturgija biće služena u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.”

Na portalu rtvbn.com možemo pročitati: “Svečani defile u kojem je oko 2.500 učesnika civilnog sektora i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske krenuo je ulicama Istočnog Sarajeva povodom Dana Republike, 9. januara.”

Kao što vidite, uzeli smo tri medija iz Republike Srpske koja se međusobno razlikuju po mnogo čemu. Srpska.info sebe predstavlja kao objektivan i nepristrasan medij koji nastoji da ostane svoj. Alternativna televizija sebe vidi kao nepristrasan i objektivan medij, ali svi znamo da njihovu uređivačku politiku određuje SNSD. Portal rtvbn.com prenosi vijesti Radio-televizije BN, koja sebe vidi objektivnom i nepristrasnom, koja je beskompromisno protiv vlasti u Republici  Srpskoj, a bliska opoziciji.

Ipak, sva tri medija su prvenstveno patriotski mediji i to se veoma dobro može vidjeti kroz ova tri citata.

O čemu se radi?

Ni u jednom od ova tri primjera nećete pročitati da je Sud BiH obilježavanje 9. januara proglasio neustavnim, samim tim i protivzakonitim, prvi put 1992. godine, a drugi put u novembru 2015. godine.

Može li se patriotizmom prikriti neprofesionalnost medija?

Naravno da ne može, jer ovdje se mediji iz Republike Srpske svrstavaju na jednu stranu, našu stranu, svjesno ignorišući odluke najveće zakonodavne instance u Bosni i Hercegovini.

Znam, sad ćete vi reći to su privatni mediji i oni imaju pravo na svoju uređivačku politiku.

Da li se ovdje radi o svjesnom i namjernom prikrivanju činjenice koja je važna za javno mnjenje u Republici Srpskoj?

Na kraju krajeva, kako da objasnim djetetu riječi Milorada Dodika koji kaže: “Ne može nijedna sudska odluka promijeniti tu činjenicu. Lakše je da taj sramni sud, Ustavni sud, promijeni tu odluku, da bi ovi u Sarajevu bili manje opterećeni. Moraju da se počnu navikavati da Srbi neće odustati od obilježavanja Dana Republike 9. januara.”

Dragi mediji u Republici Srpskoj, o kojem sudu se radi i o kojoj odluci?

About The Author