Senat u Pakistanu usvojio zakon o zaštiti novinara i medijskih profesionalaca

Članovi zakona štite prava svakog novinara i medijskog djelatnika na sigurnost, privatnost, neotkrivanje izvora i nezavisnost pri obavljanju profesionalnih dužnosti

Senat u Pakistanu usvojio zakon o zaštiti novinara i medijskih profesionalaca

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njezina pakistanska podružnica Pakistansko savezno udruženje novinara (PFUJ) pozdravili su donošenje dugo očekivanog novog Zakona o zaštiti novinara i medijskih profesionalaca kojeg je usvojio Senat Pakistana.

Zakon je izrađen u konsultacijama s novinarskim organizacijama i sindikalnim grupama, a medijske organizacije pozvale su vladu da sarađuje s medijima kako bi povećali učinkovitost zakona i osigurali njegovo ispravnu provedbu.

Nacrt zakona, koji ima za cilj zakonski učvrstiti zaštitu medijskih radnika, usvojila je pakistanska nacionalna skupština. Ministrica za ljudska prava Shireen Mazari prvobitno je predložila prijedlog zakona 21. maja 2021. godine.

Različiti članovi zakona štite prava svakog novinara i medijskog djelatnika na sigurnost, privatnost, neotkrivanje izvora i nezavisnost pri obavljanju profesionalnih dužnosti. Dio 12. prijedloga zakona također navodi formiranje komisije za zaštitu medijskih djelatnika.

Iako podržavaju zakon o zaštiti medija, neki članovi opozicije protestirali su zbog toga što su vlada i predsjednik Senata Sadiq Sanjrani propustili poslati predloženi zakon relevantnom stalnom odboru na ocjenu i tako omogućiti doprinos drugih političkih stranaka i novinarske zajednice.

Nekoliko novinarskih tijela također je izrazilo zabrinutost zbog člana 6. novog zakona, koji kaže da novinari i medijski djelatnici ne smiju proizvoditi materijal koji bi mogao poticati “diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”. Neispunjavanje obveza rezultirat će sudskim postupcima prema relevantnim zakonima.

U pakistanskom novinarskom prostru postoji velika potreba za zaštitom novinarstva od javnog interesa i ne nametanja daljnje cenzure.

IFJ i PFUJ dokumentirali su opadajuće stanje slobode medija u Pakistanu te smanjenje plaće do 50 posto u nekim organizacijama. Tokom posljednje tri do četiri godine povećao se broj otkaza što je rezultiralo većim nivoom nezaposlenosti i neizvjesnosti među medijskim radnicima u Pakistanu.

Najnoviji izvještaj IFJ-a o slobodi medija u Južnoj Aziji dokumentiralo je ubistva devet novinara u periodu od 2020. do 2021. godine koja su prošla nekažnjeno.

Pakistanski savezni sindikat novinara (PFUJ) zahvalio je vladi i opozicionim strankama na odobrenju Zakona o zaštiti novinara te su pozdravili novousvojeni prijedlog zakona, nazvavši ga dobrim predznakom za novinarske radnike u zemlji.

Izvor: IFJ

About The Author