SEKSUALNE AFERE (1): Kako to rade političari

NEDJELJNI ZAPISI: Ako u biografiji nemaš makar jedan preljub, teško da će ti iko povjerovati da si ozbiljan državnik. U patrijarhalnim društvima političari preko seksa potvrđuju socijalnu moć i status alfa mužjaka. Rjeđe se u igru uplete i pokoja alfa ženka

SEKSUALNE AFERE (1): Kako to rade političari
Foto: Telegraph

Kako stojimo posljednjih mjeseci sa seksualnim dramama na najvišem nivou? Prošla su, izgleda, davno vremena kada se politika i seks u medijima nisu ni dodirivali. Danas nema zahvalnijeg materijala za redakcije, koje znaju da su seks i politika u medijskom smislu – eksplozivna smjesa koja proizvodi nesavladivu količinu lajkova, klikova, pregleda i komentara.

Prošle sedmice mediji su se ponovo sjetili neuništivog Silvija Berlusconija, bivšeg Talijana broj jedan. „Hoće li doći do razdora unutar Berlusconijeve Forza Italije zbog približavanja antimigrantskoj Ligi Mattea Salvinija, najbolje ćemo saznati od pomno izabranih lijepih žena u njegovoj stranci. Mara Carfagna, bivši toples model koju je Berlusconi imenovao Ministricom za jednake mogućnosti, prikuplja podršku za pobunu unutar stranke jer se protivi njegovom savezu sa Salvinijem.”

Neutaživi spolni nagoni

Ne može biti da ste zaboravili tog tipičnog Talijana koji nije mijenjao navike ni kada je postao premijer. Imao je seksualni apetit starijeg pubertetlije, moral plaćenog ubice i neuništivu, sumanutu energiju Fikreta Abdića. Kontrolirao je sve, od medija do sudova i političara. Jedino što nikada nije mogao da zauzda bio je njegov neutaživi spolni nagon. Povodom tih optužbi, branio se lakonski & rutinski: “Znate, ja nisam anđeo. Nije važno šta radim u dokolici, nego kakav sam kao političar, da li koristim svojoj zemlji i njenom narodu.” Takav odgovor, koji relativizira pitanje, poništava moral i anulira zakone, to je ono što istinu čini nestalnom i adaptabilnom kategorijom. A kada je istina prilagodljiva ljudima i okolnostima, onda društvo nema valjanih kriterija na osnovu kojih bi funkcioniralo.

Posljednjih decenija državnici i njihove dame aktivno su se bavili seksualnim i preljubničkim poslovima. Oni su im bili važni koliko i državnički. Bivša prva hanuma Estonije, prosperitetne zemlje sa sjevera Evrope, prije nekoliko godina snimljena je na terasi nekog kahvića dok je plesala i istom se prilikom ljubakala s muškarcem starim 28 do 30 godina. Takav materijal ne rađa se baš svakog mjeseca, jer prva dama je prva dama. (Da ne bude zabune, govorimo o predsjednikovoj supruzi, ne o predsjednici.) Sve što rade državnici i njihove bolje polovine prvorazredna je medijska poslastica. Dovoljno je onomad bilo da Michelle Obama zasadi zdravo povrće u vrtu Bijele kuće i da planeta poludi i za zdravim povrćem i za vrtom i za Michelle. A kamoli kada se predsjednikovica, kao u estonskom slučaju, ljubaka naočigled čovječanstva s vatrenim ljubavnikom. Nekada davno smatralo se da su političari, a posebno državnici, obavezni da fanatično prakticiraju moralnu, bračnu, finansijsku, religijsku i svaku drugu krepost. Demokratizacija informativnog prostora razotkrila je tu predrasudu kao žešću laž. Ispalo je na kraju da se predsjednici i njihove dame trte kao zečevi i da ih nimalo nije briga što su „oči nacije uprte u njih“. Naprotiv, to im daje dodatnu moć, djeluje na njih kao stimulans, a ne škodi ni popularnosti.

Od sramote do slave

Mnogi od njih okušali su se u rizičnom izvanbračnom seksu. I gotovo da nikome nije dlaka s glave falila kada je stvar razotkrivena. Bill Clinton, u prvi mah obrukan pred planetom i ljudskom rasom, naknadno se nekim čudnovatim alkemijskim procesima iz osramoćenog šefa svijeta preobrazio u pop legendu kojoj je skandal koristio. Ali evo naličja tog post festum zaokreta: planeta i čovječanstvo nikada nisu bili pravedni u spolnoj raspodjeli slave i sramote. Bill je glorificiran, a njegova ilegalna partnerica Monica Lewinsky ostala je osramoćena, ekskomunicirana, povremeno na rubu samoubistva i s mnoštvom nerješivih socijalnih i psihičkih problema. Posebnu poslasticu u ovom nezaboravnom skandalu, majci svih predsjedničkih preljuba, predstavlja činjenica da su najvatreniji progonitelji Billa Clintona u vrijeme progona, prije i nakon njega imali – tajne seksualne afere!

Još jedan predsjednički preljub imao je dvojak uticaj na sopstvene aktere. Tajna ljubav odvela je Marilyn Monroe ravno u smrt, a njenog prpošnog dragana, Johna Kennedyja, u nove avanture. Decenijama kasnije, istraživačko novinarstvo podastrlo nam je dodatne fakte: John je bio nezasitni ženskar, satir koji je skakao na sve što nosi suknju. Ali satir s urođenom manom: patio je od prerane ejakulacije, njegov je seks sve s predigrom i pićem dobrodošlice trajao oko dvije i po minute. A pola stoljeća docnije saznajemo i to da je njegova prelijepa supruga Jacqueline obožavala nudizam i grupni seks.

Još će decenijama ostati nerazjašnjeni detalji, te politička, kulturološka i personalna pozadina britanskih kraljevskih preljuba. Princ Charles je princezu Dianu varao s Camillom Parker, koju je kasnije i oženio. Diana je, tako pričaju i pišu, Charlesu uzvraćala istom mjerom, i to višestruko, a posljednje od tih uzvraćanja platila je životom. Ili možda i nije; teoretičari zavjere još se nisu usaglasili oko toga je li poginula kao žrtva organizirane špijunske akcije ili je za sve kriv pijani vozač.

Francuska tradicija

Ovdje već tretirani Silvio Berlusconi, možda najveći klovn moderne politike, preljub je prakticirao javno, vulgarno, bogataški bahato, bez imalo obzira prema javnosti i partnericama. Kao dobrodržeći osamdesetogodišnjak imao je nedefinirane poslovno-ljubavne veze s maloljetnicama, a u njegovim orgijama učestvovali su i neki podjednako infantilni srednjoevropski državnici. Ali sve su to efemerne priče spram veselja koje su svjetskoj javnosti priređivali i još priređuju francuski predsjednici. Kod njih je preljub nešto kao tradicija, koja se prenosi s koljena na koljeno. François Mitterrand imao je vanbračnog sina, za kojeg su svi znali i o kojem niko nije pisao sve dok je počasni građanin Sarajeva bio živ. Njegov nasljednik, Jacques Chirac, volio je ljubavnicu kojoj je u tajne posjete dolazio službenim kolima, praćen kompletnom svitom tajne službe. Dakle, o trošku poreskih obveznika.

A njegov nasljednik, Nicolas Sarkozy, uspio je što niko nije. On je od sopstvenog braka, u kojem formalno-pravno nije bilo nikakvog preljuba, napravio prvorazrednu medijsku senzaciju i aferu. Sve što su Nicolas i njegova lijepa Carla Bruni radili glede publiciteta bilo je trapavo, na granici dobrog ukusa, odbojno, indiskretno. Ali, preljubnik nad preljubnicima, zavodnik veći i od Johna Kennedyja, bio je onaj smotani i neugledni François Hollande. Ko podnese ispravno zakonsko tumačenje njegove ljubavne situacije, taj po automatizmu zaslužuje zvanje velikog stručnjaka. Uglavnom, ovaj šeprtlja, oko kojeg su se tukle najljepše žene Francuske, ne zna je li pošao ili došao. Poslušajte skraćenu definiciju onoga u čemu je on svojevremeno bio do grla: prvo se oficijelno razveo od nevjenčane supruge kako bi oženio curu koja mu više nije djevojka. Tako je otprilike izgledao njegov bračni status, iako se situacija mijenjala iz sedmice u sedmicu, pa niko ne zna jesu li se na kraju uzeli ili nisu…

Čak i danas, kada su propale sve konvencionalne forme, a brak je na vrhu liste tih upropaštenih konvencija, preljub zna zapečatiti mnoge sudbine. Ali, kao što vidimo, nijednu političku. Ono što uništava volove očigledno stimulira kraljeve. Oni su tako moćni da im ništa ne može dohakati. Dodatna popularnost koju izvlače iz razotkrivenih preljuba evidentna je potvrda takvog trenda. U to ime, onoj bivšoj estonskoj prvoj dami s ovog nevažnog mjesta želimo svaku sreću i poručujemo da se ne sekira. Njena afera najbolja je uvertira u neku buduću kandidaturu. Za predsjednicu Estonije, recimo. Preljub pred kamerama fotoreportera, to postaje nešto kao neophodni uvjet za sve dolazeće karijere.

Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author