Sedam AI kompanija pristalo na zaštitne mjere u SAD-u

Brzina kojom su kompanije razvijale svoje alate potaknula je strah od širenja dezinformacija, posebno uoči predsjedničkih izbora u SAD-u

Sedam AI kompanija pristalo na zaštitne mjere u SAD-u
Foto: Daily Star

Sedam vodećih kompanija u području umjetne inteligencije obvezalo se upravljati rizicima koje ta tehnologija predstavlja, saopćila je Bijela kuća, a to će uključivati testiranje sigurnosti umjetne inteligencije i objavljivanje rezultata tih testova.

Predstavnici Amazona, Anthropica, Googlea, Inflectiona, Mete, Microsofta i OpenAI-a pridružili su se predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu u objavi.

Brzina kojom su kompanije razvijale svoje alate potaknula je strah od širenja dezinformacija, posebno uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 2024. godine.

– Moramo biti jasni i oprezni u pogledu prijetnji koje proizlaze iz novih tehnologija koje mogu predstavljati – ne moraju, ali mogu predstavljati – prijetnju našoj demokratiji i našim vrijednostima – rekao je predsjednik Biden.

U srijedu je Meta, Facebookova matična kompanija, najavila vlastiti AI alat pod nazivom Llama 2, a predsjednik globalnih poslova u Meti Nick Clegg rekao je za BBC da je publicitet donekle pretekao tehnologiju.

Kao dio sporazuma potpisanog u petak, kompanije su se složile da će sigurnosno testiranje njihovih AI sistema koje će vršiti unutarnji i vanjski stručnjaci prije njihovog objavljivanja i osigurati da ljudi mogu uočiti AI pomoću vodenih žigova.

Dogovor je i da će redovno javno izvještavati o mogućnostima i ograničenjima umjetne inteligencije, raditi na istraživanju rizika kao što su pristranost, diskriminacija i narušavanje privatnosti.

Naime, cilj je da ljudima bude lako prepoznati kada je online sadržaj kreirala umjetna inteligencija, dodala je Bijela kuća.

Vodeni žigovi za sadržaj generiran umjetnom inteligencijom bili su među temama o kojima je komesar Evropske unije Thierry Breton razgovarao s izvršnim direktorom OpenAI-ja Samom Altmanom tokom junske posjete San Franciscu.

Dobrovoljne zaštitne mjere potpisane u petak korak su prema strožoj regulativi vezanoj uz umjetnu inteligenciju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bijela kuća je rekla da će također raditi sa saveznicima na uspostavljanju međunarodnog okvira za upravljanje razvojem i korištenjem umjetne inteligencije.

Upozorenja o tehnologiji uključuju da bi se mogla koristiti za generiranje dezinformacija i destabilizaciju društva, pa čak i da bi mogla predstavljati egzistencijalni rizik za čovječanstvo – iako su neki kompjuterski stručnjaci naveli da su apokaliptična upozorenja prenapuhana.

Izvor: BBC

About The Author