SARAJEVO I DRUŠTVO: Pedofili naprijed, Djeda Mraz stoj!

Povratak osuđenog pedofila na staro radno mjesto s
pravom je uznemirio roditelje, ali i kompletno društvo

SARAJEVO I DRUŠTVO: Pedofili naprijed, Djeda Mraz stoj!
Foto: Federalnba.ba

 

Slučaj ne može biti jasniji. Ni jednostavniji. Nastavnik fizičkog odgoja u sarajevskoj Osnovnoj školi “Grbavica 1” osuđen je na godinu dana zatvora jer je 2015. maloljetnici slao neprimjerene poruke i tražio da mu uzvrati istim takvim fotografijama. U telefonu su mu tokom istrage pronađeni fotosi maloljetnica, kao i slike falusa koje je slao djevojčicama.

Dakle, radi se o prosvjetnom radniku, osobi kojoj roditelji svaki dan povjeravaju djecu kako bi ih uveo u život te od njih napravio stabilne i odgovorne ličnosti. Ala ih je uvodio, svaka mu čast, samo to možemo reći.

Problem je nastao kad se prošle sedmice ispostavilo da je Samir Alihodžić dug državi, umjesto ležanjem u zatvoru, odradio uplatnicom, što mu zakon omogućava. Javnost je reagirala. Uplatnica je manji dio problema, veći je sadržan u činjenici da bi se takav mentalni sklop mogao vratiti na posao nastavnika tjelesnog odgoja. Prvi talas reakcija sadržavao je netačnu tvrdnju da mu je i to “omogućio zakon”. Uskoro se razotkrilo da to nije tačno. Direktor je imao obavezu da tokom istrage nastavnika prvo suspendira, a nakon izricanja presude uruči mu otkaz. Za dan u kojem ovaj tekst odlazi na mrežu, u školi je zakazan sastanak kojem će prisustvovati roditelji, nastavno osoblje i predstavnici sindikata. Uznemirenost je razumljiva, pa zbog toga ostaje neshvatljiva činjenica da je inkriminirani prosvjetni radnik dobio podršku Saudina Sivre, predsjednika Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja.

Djeca su najranjiviji dio svakog društva i jasno je da traže posebnu brigu i posvećenost. Pedofilija kao globalni fenomen nažalost ima dovoljno krakova i u Bosni i Hercegovini. Poznati su slučajevi fratara, hodža i popova koji su se kompromitirali predatorskim odnosom prema djeci, a poseban je problem to što su svaki put religijske institucije štitile nasilnike, ne žrtve. Ponovi li se sličan mehanizam i ovaj put, a sudeći po prvim reakcijama sindikata, to nije isključeno, onda razloga za uznemirenost zaista ima. Ako djeca nisu sigurna u školi, koja je uz obitelj trebala figurirati kao posljednja oaza bezbjednosti u jednom krajnje nasilnom vremenu, ali i prostoru, šta da očekujemo kada ih pustimo na ulicu? Era totalne nesigurnosti ovim slučajem doživljava ružnu eskalaciju, raspad društvenih vrijednosti je evidentan, a prsti politike su u svemu vidljivi. Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu, malu zemlju za grandiozne belaje. Posebno se to odnosi na glavni grad Sarajevo, kulturološki fenomen koji bi se mogao izroditi u azil za pedofile. S druge strane, za značajan dio populacije, Djeda Mraz ili bilo šta što ima veze sa LGBT kulturom nisu dobrodošli. Aferim, drugarice i drugovi, daleko smo dogurali.

About The Author