Ruski list Nova Gazeta prestaje izlaziti dok Rusija ne okonča rat

Početkom mjeseca objavili su da zbog cenzure s web stranice uklanjaju sav sadržaj o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini

Ruski list Nova Gazeta prestaje izlaziti dok Rusija ne okonča rat
Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Ruski list Nova Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov jedan od dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je da prestaje izlaziti dok Rusija ne okonča “specijalnu operaciju u Ukrajini”.

Kako piše Guardian, Nova Gazeta dobila je drugo službeno upozorenje državne agencije za nadzor komunikacija Roskomnadzora jer u jednoj od svojih priča nije označila nevladinu organizaciju kao stranog agenta u skladu s ruskim zakonima, nakon čega su odlučili da prestaju raditi.

List je u suvlasništvu bivšeg KGB-ovog agenta Aleksandra Lebedeva, čiji je sin Jevgenij vlasnik Evening Standarda, piše Sky News. Jevgenij Ljebedjev je osudio rusku invaziju te pozvao na rusko povlačenje.

Početkom mjeseca objavili su da zbog cenzure s web stranice uklanjaju sav sadržaj o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini. List je najavio tada da će nastaviti izvještavati o posljedicama s kojima se Rusija suočava, među kojima su ekonomska kriza i progon disidenata.

– Vojna cenzura u Rusiji je brzo prešla u novu fazu: od prijetnji da će se blokirati i zatvoriti publikacije (skoro u potpunosti provedeno) do prijetnji o krivičnom progonu novinara i građana koji budu širili vojne informacije koje nisu u skladu s onim što kaže ministarstvo odbrane – poručili su iz novina u poruci za čitatelje.

Urednik Muratov svoju je prošlogodišnju Nobelovu nagradu posvetio šestorici novinara koji su ubijeni zbog svog posla.

Izvor: Index

About The Author