Rusija optužila bivšeg novinara Ivana Safronova za izdaju

Ukoliko se dokažu optužbe koje mu se stavljaju na teret, Safronovu prijeti kazna zatvora do 20 godina

Rusija optužila bivšeg novinara Ivana Safronova za izdaju
Foto: USA Today

Rusija je u ponedjeljak optužila uglednog bivšeg novinara Ivana Safronova za izdaju, javila je novinska agencija Tass, pozivajući se na njegovog advokata, u vijesti koja je izazvala nelagodu u ruskom medijskom prostoru.

Bivši novinar koji je radio u ruskoj svemirskoj agenciji suočava se s kaznom do 20 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim nakon što je uhapšen u prošle sedmice i optužen je da je prosljeđivao vojne tajne Češkoj Republici, što on negira.

– Safronov je obavljao zadatke za jednu od NATO-ovih obavještajnih službi, prikupljajući državne povjerljive podatke o ruskoj vojnoj i tehničkoj saradnji, odbrani i sigurnosti i predajući ih predstavniku NATO obavještajne službe – kazao je glasnogovornik Federalne sigurnosne službe (FSB).

Svemirska agencija je objavila da je Safronov pritvoren zbog sumnje na izdaju i da agencija pruža pomoć “istražnim tijelima”. U izjavi se dodaje da pritvor Safronovom nije povezan s njegovim trenutnim radom s korporacijom.

Safronov advokat Ivan Pavlov rekao je nakon hapšenja da su optužbe “očito” proizašle zbog njegovog novinarskog rada.

No, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov opovrgnuo je te tvrdnjedodajući da njegov novinarski rad nema veze s hapšenjem.

– Kao i prije, polazimo od činjenice da to nije povezano sa Safronovim novinarskim aktivnostima – dodao je.

Šef Svemirske službe Dmitrij Rogozin izjavio je da Safronov nije imao pristup tajnim podacima za vrijeme svog boravka u svemirskoj agenciji, pozvan je, kazao je, da pokriva aktivnosti službe prije mjesec i pol i nije imao odobrenje za tajne podatke.

Safronov je u maju postavljen za savjetnika Rogozina, koji je rekao da svog pomoćnika poznaje već nekoliko godina, dok je još bio novinar, ali i da nije sumnjao u njegovu visoku profesionalnost i osobnu pristojnost.

Safronov je prethodno radio kao posebni dopisnik ruskih novina Kommersant i Vedomosti, koje su pokrivale vojnu, odbrambenu i svemirsku industriju.

Novine Kommersant objavile su izjavu kojom brane Safronov profesionalizam opisujući optužbe za izdaju kao “apsurdne” uz ocjenu da se on uzalud ne naziva jednim od najboljih novinara u zemlji.

– Upoznati smo ne samo s njegovim najvišim profesionalizam, nego i za njegovim likom. Ivan je istinski domoljub Rusije, koji je pisao o vojsci i svemiru jer se iskreno brinuo o njima. Sumnja u izdaju u njegovom se slučaju čini apsurdnom – dodali su.

Safronov advokat Ivan Pavlov kazao je da je predočeno malo dokaza koji potkrepljuju optužbe te napomenuo da ne postoje dokumenti koji svjedoče da je on prenosio bilo kakve informacije stranim državljanima.

Advokat je najavio, nakon hapšenja, da će 13. jula Safronov biti optužen u istražnom zatvoru, a njihovu žalbu ispitat će Gradski sud u Moskvi, ali ako bude proglašen krivim, Safronovu prijeti zatvorska kazna  do 20 godina.

Najmanje 28 osoba – od kojih su neki novinari – privedeno je u Moskvi zbog protesta protiv Safronovog hapšenja.

Izvor: TASS/CNN

About The Author