RTV ZENICA: Primjer dobre novinarske prakse

Plus

Platforma djelovanja “Zenica Infa” s konačnim ciljem, a to je da bude servis u službi građana, zanimljiva je i zbog sljedećeg primjera. Naime, emitovan je prilog o skorom početku rada besplatnog vrtića u Zenici za djecu korisnike stalne novčane pomoći i dječijeg dodatka, a nosilac aktivnosti je zenička Asocijacija za razvoj LEDA u saradnji sa Fondacijom Medicor te Caritasom Švicarske. Projektom su obuhvaćene tri općine iz Zenice i Kantona Sarajevo, a podršku je dao i Centar za socijalni rad Zenica. Zanimljiva priča popraćena je izjavama Adele Mehić, predsjednice Asocijacije LEDA, te direktora Centra za socijalni rad Zenica Nebojše Nikolića. Autorica priloga je novinarka Belinda Dorić.

Minus

Jedina zamjerka prilogu koji tretira saopćenje kompanije ArcelorMittal Zenica o okolišnoj dozvoli, emitovanom u “Zenica Infu” 10. septembra, jeste to da nije bilo produbljivanja priče – samo je pročitano saopćenje iz ove kompanije. Istina, ono je sadržavalo mjerodavne informacije o općim, preventivnim te tehničko-tehnološkim mjerama koje se provode, ali prilog je mogao biti bolji, uz izjave ili konsultiranje drugih, neovisnih izvora.

RTV ZENICA: Primjer dobre novinarske prakse

Centralna informativna emisija na RTV Zenica “Zenica Info” obiluje informacijama i prilozima korisnim i zanimljivim za gledatelje, posvećuje dužnu pažnju marginaliziranim temama, te čak i kulturni sadržaji dospijevaju u prve minute

 

8. – 14. septembar 2018.

PREDNOST KULTURNIM DOGAĐAJIMA: Centralna informativna emisija na RTV Zenica “Zenica Info” u praćenom periodu od sedam dana pokazala se kao primjer dobre novinarske prakse, neopterećene, barem donekle, institucionalnim saopćenjima. Uredništvo i novinari su se bavili temama bitnim za život građana te pokazali da prepoznaju šta znače servisne i korisne informacije koje trebaju podastrijeti svojoj publici. Često bi i vijesti iz kulture izbijale u prvi plan pa je tako u “Zenica Infu” u subotu, osmog septembra, kao druga vijest emitovan prilog o Festivalu ulične umjetnosti u Sarajevu na kojem je nastupio i Kamerni simfonijski orkestar iz Zenice. Iako je prilog popraćen videosnimkom, bez izjava, i dalje odaje pozitivan utisak da uredništvo prepoznaje dobre vijesti i daje im prednost u odnosu na političke teme, prevashodno prisutne u medijima, posebno tokom predizborne kampanje.

BEZ POLITIKE I POLITIČARA: Također u “Zenica Infu”, u ponedjeljak, 10. septembra, druga vijest bila je priča o Centru za ženska prava u Zenici. Objašnjeno je kako se od 2011. u kontinuitetu provodi monitoring krivičnih postupaka u područjima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja te da je u okviru ove aktivnosti postignuta saradnja sa sudovima u BiH. Prvi put u BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće dozvolilo je jednoj nevladinoj organizaciji pristup u praćenju sudskih postupaka. Potpisivanjem protokola sa sudovima ozvaničena je saradnja na unapređenju prevencije i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, a protokol je potpisan sa 10 općinskih i 10 kantonalnih sudova u FBiH. Prilog koji tretira temu koja se rijetko nađe u udarnim vijestima bilo kog medija popraćen je izjavama predstavnice Centra za ženska prava Zenica, pravnice Aide Nezić. Osvježenje u medijskom prostoru, “Zenica Info” pokazuje kako se i na drugačiji način mogu redati priče u centralnim informativnim emisijama.

PRIČA O PRVAČIĆIMA: U prilog prethodnim tvrdnjama o posvećivanju pažnje bitnim pitanjima, a ne političkim temama, evo još jednog ilustrativnog primjera: U “Zenica Infu” je 10. septembra emitovan prilog o smanjenju broja upisanih prvačića na području ZDK. Novinarka Belinda Dorić je gledateljima ponudila priču iz drugačijeg ugla: razgovarala je s bračnim parom Jašarević, roditeljima trojki Haruna, Iman i Emine, koji su ovog septembra krenuli u prvi razred. Objašnjeno je i na koji način roditelji uspijevaju finansirati tri đaka prvaka, ali i dodata, uslovno rečeno, težina priči navođenjem brojke od 1.200 prvačića manje u odnosu na prethodnu godinu, kao i podsjećanjem na pad nataliteta, lošu ekonomsku situaciju te posljedice u vidu viška nastavnog kadra u obrazovanju. Novinarka je na kraju podsjetila i na to kako se vlasti ovim problemom bave samo tokom predizborne kampanje.

Izborna atmosfera mogla se osjetiti samo u nekoliko navrata, primjerice kad je emitovan prilog o načinu na koji će zeničke policijske strukture osiguravati predstojeće izbore u BiH, ali je svakako prednost data “životnijim” temama, pa su gledatelji mogli saznati da je Zenica jedini grad u BiH koji je ušao u projekat zelenih gradova, uz podršku EBRD-a i austrijske vlade. U prilogu u kojem su prenesene informacije sa sastanka održanog u Gradskoj upravi povodom službenog početka projekta “Green City”, prvi put u sedam dana monitoringa pojavio se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Izdvojeno

Uz već poznatu činjenicu da se utakmice nogometne reprezentacije proteklih godina uglavnom igraju na Bilinom polju u Zenici, i vijesti iz sporta u “Zenica Infu” obilovale su prilozima o nacionalnom timu budući da je zenički stadion bio domaćin meča Lige nacija između BiH i Austrije. Uz sport, “Zenica Info” tokom praćenih sedam dana obogaćen je prilozima o planinarima, izložbama, vatrogascima, zdravstvenim temama, novom studijskom odsjeku na Mašinskom fakultetu u ovom gradu te brojnim drugim korisnim informacijama, još jednom napominjemo, neopterećenim politikom.

Ocjena: 9

About The Author