RTRS I BNTV: ŠTA JE ŽELJKA CVIJANOVIĆ RADILA U AMERICI

Plus nedjelje

RTRS
Tema novinara Mladena Vujinovića o razlozima zbog kojih BiH ima najsporiji internet u Evropi. Vidjeli smo koliko to otežava rad programerima, čuli stavove RAK-a i pogledali sadržaje ugovora koje građani potpisuju s operaterima.
BNTV
Za razliku od neutemeljene euforije o promjeni zvanične američke politike prema SDA-u od strane Trumpove administracije, kojoj smo svjedočili u dnevnicima RTRS-a, BNTV je imao krajnje realan pristup. U dnevnicima 20. i 21. januara, sociolog Drago Vuković i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić objašnjavali su načine funkcionisanja američke vanjske politike i ukazivali da BiH nije u prioritetima te države.

Minus nedjelje

RTRS
Dnevnik emitovan 20. januara zbog niza netačnih informacija o prisustvu premijerke RS-a Željke Cvijanović na inauguraciji novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Javni servis nije nikakav tabloid i stoga ima dodatnu obavezu da građane istinito informiše o svim događajima, a posebno onim čiji su akteri predstavnici vlasti.
BNTV
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.

RTRS I BNTV: ŠTA JE ŽELJKA CVIJANOVIĆ RADILA U AMERICI

RTRS je to predstavio kao premijerkino zvanično prisustvo inauguraciji. BNTV je razobličio tu propagandnu priču

 

RTRS: Uvijek može gore

16. – 22. januar 2017.

AKTER KLJUČNIH VIJESTI: Iz dana u dan, uredništvo Dnevnika 2 stavlja jalovu politiku ispred života. Glavni akter ključnih vijesti, odnosno događaja, i dalje je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik. Povod nikad nije teško naći, a u nedjelji iza nas to je bila odluka SAD-a da Dodiku uvedu sankcije. Sedmica bi se najjednostavnije mogla sažeti u konstataciju “Dodik jest jednako RS”.

LOBISTI OSUĐUJU: Dakle, cijeli monitorisani period bio je podređen reakcijama na odluku administracije SAD-a, čija je personifikacija postao samo glasnik – odnosno, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack. Iako 17. januara, u vrijeme emitovanja Dnevnika, nije još bilo službene potvrde o sankcijama, gledatelji su imali priliku do tančina upoznati “memorandum” lobističke firme Vlade RS “Picard, Kenzo @ Rowe” koja je, kojeg li čuda, osudila sankcionisanje predsjednika RS-a nazvavši to “uplitanjem SAD-a u unutrašnja pitanja RS-a i kršenjem međunarodnog prava”. I to od ambasadorice Cormack!

Kada bi RTRS, iako se sada to u više navrata naglašava tokom Dnevnika, doista bio javni servis građana RS-a, onda bi vjerovatno i otvorio pitanje koliko lobisti, a evidentno je da u interesu RS-a ne rade ništa, koštaju njene građane.

PREDUGI IZVJEŠTAJ: Saga o sankcijama nastavljena je i dan kasnije, ovog puta prvo predugim izvještajem konferencije za novinare Milorada Dodika, a onda i čitanjem cjelokupnog saopštenja za javnost Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koje je iste osudilo. Potom su uslijedila i emitovanja brojnih reakcija iz RS-a (naravno, samo osude sankcija).

FEDERACIJA LIKUJE: Reagovanja iz Federacije BiH najavljena su riječima “likovanja iz Federacije”. Teško je u tom komentaru, jer izvještaj po novinarskim standardima nije, bilo naći poveznicu između “austrijskog implementatora koji se često prisjeća Hitlera i NDH-a” i “Izetbegovićevog disidenta Sadika Ahmetovića”.

Ništa novo za Dnevnik 2 RTRS-a i uzalud utrošenih 27 minuta.

KORAK DALJE: I u nedjelji iza nas RTRS je potvrdio da se uvijek može raditi (izvještavati) gore od svega već viđenog. Na propagandu, neprofesionalizam, neodvajanje komentara od vijesti već smo navikli kao na  sastavne dijelove centralne informativne emisije RTRS-a. No, u Dnevnicima 20. i 21. januara otišlo se i korak dalje kada je javnost bezočno obmanuta tvrdnjama da je premijerka RS-a Željka Cvijanović službeno boravila na inauguraciji Donalda Trumpa. Jedini dokazi za tu tvrdnju su dvije fotografije, od kojih jedan selfi s ceremonije inauguracije i druga ispred nekog od vašingtonskih hotela, u kojem se održavao jedan od balova novom američkom predsjedniku u čast. Saopštenje ambasadora BiH u SAD-u da Cvijanović nije bila dio onih kojima je upućen zvanični poziv, za RTRS su tek “obmane bh. ambasadora”.

DOKAZ KOJI TO NIJE: No, još veća podvala ovdašnjoj javnosti jesu tvrdnje da nova američka administracija mijenja kurs prema RS-u. Izvor je šef predstavništva RS-a u Washingtonu Obrad Kesić, koji je ustvrdio da mu je to saopštio šef Trumpovog kabineta. Dokaz – fotografija s neidentifikovanog događaja. Kesić je, navode u Dnevniku, ustvrdio i da je “pitanje trenutka kada će sankcije Dodiku biti ukinute”. “A detalje ne otkriva”, navela je u svom izvještaju Nada Veletić (Dnevnik 20. januar, urednica Nada Arlov).

GDJE JE NESTAO ŽIVOT? Od sankcija predsjedniku RS-a i očekivanja od nove američke administracije, prostora jedva da je bilo za informacije o svakodnevnom životu. Tako tek izdvajamo vijest u Dnevniku 21. januara o klizištu izazvanom novim kopom rudnika “Miljevina”, koji je u potpunosti uništio više stambenih i poljoprivrednih objekata u selu Budanj kod Foče. Uzrocima ove prirodne katastrofe, odgovornošću rudnika i nadzornih organa, RTRS se nije imao vremena baviti.

PROŠLOST I POSLJEDICE: Da je suočavanje s prošlošću bolna tema, već smo se ranije uvjerili. Da je negiranje odgovornosti pripadnika vojske i policije RS-a za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom praksa RTRS-a, i to je od ranije poznato. Ipak, koliko cinizam može daleko ići, svjedoči izvještaj emitovan u Dnevniku 17. januara o reagovanju Boračke organizacije Prijedora na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o ratnim zločinima u tom gradu. “Prijedor odbacuje Izetbegovićeve izjave, jer je Prijedor grad suživota i tolerancije.” Svaki komentar na ovo doista je suvišan.

Izdvojeno

Poluistine, neutemeljene tvrdnje i proizvoljni zaključci dio su informativnog programa RTRS-a. Jedan od takvih primjera bio je i izvještaj emitovan u Dnevniku 15. januara u kojem su iznesene tvrdnje da je vršiteljica dužnosti zamjenice pravobranitelja BiH Zikreta Ibrahimović na tu funkciju imenovana kao član SDA i uz urgenciju bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso. Demanti Ibrahimovićeve u Dnevniku 19. januara sažet je samo u jednoj rečenici prezentera.

Ocjena 1

Ponovo nam je žao što nema niže ocjene, zbog načina na koji je javnost u monitorisanoj nedjelji informisana u dnevnicima.

 

BNTV: Pod zabranom

16. – 22. januar 2017.

ANALIZA JEDNE KARIJERE: Dan prije nego je bila potvrđena odluka o američkim sankcijama predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, Željko Raljić uradio je podsjećanje na njegovu političku karijeru. Od ratnog parlamentarca RS-a pod patronatom Slobodana Miloševića, preko dugogodišnje bliske saradnje sa SAD-om i ostatkom međunarodne zajednice, do potpunog skretanja na kurs nacionalne desnice.

Dodiku i sankcijama posvećen je značajan prostor i u narednim danima. No za razliku od javnog servisa, gledaocima je predočen i zvaničan stav američke ambasade o razlozima sankcija, kao i brojne reakcije. Izdvajamo onu lidera PDP-a Branislava Borenovića, koji je protiv sankcija, ali našlo se prostora i za njegovu poruku da Dodik treba da razmisli kojim će putem ići, prije svega zbog interesa RS-a.

DODIKOVE CRNE LISTE: BNTV-u je i dalje, bez zvanične zabrane i objašnjenja, onemogućen ulaz u sjedište predsjednika RS-a. Uz ustupljeni snimak, gledaoci su ipak imali priliku čuti šta je na konferenciji za novinare kazao o izrečenim sankcijama. Ali izdvajamo da je novinarka Danina  Milaković u svom izvještaju naznačila da dok predsjednik RS-a izražava nezadovoljstvo sankcijama koje su mu izrečene, i sam pravi crne liste. Pa je bez obrazloženja, osim BNTV-u, ulaz u palatu predsjednika zabranjen i novinarima TV N1.

Iz Dnevnika 21. januara izdvajamo način na koji je razobličen pokušaj RTRS-a i aktualne vlasti ovog bh. entiteta da se javnosti prikaže da je premijerka RS-a u Washingtonu boravila u zvaničnoj posjeti u vrijeme Trumpove inauguracije.

Izdvojeno

U dnevnicima BNTV-a već je postala praksa da se prikažu grafiti koje anonimna grupa “Revolt” ispisuje na banjalučkim zgradama. Ove nedjelje izdvojili su poruku upućenu predsjedniku RS-a “Mile bruko, totalno si puko”.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Nije život Milorad Dodik. I to je ključna razlika između uređivačke politike RTRS-a i BNTV-a. I dok RTRS fokus drži isključivo na interesima i stavovima političkog establišmenta ovog bh. entiteta, BN govori o realnim problemima građana. Od izvjesne mogućnosti da Banja Luka za koji dan ostane bez centralnog grijanja, preko razloga za pad kreditnih investicija u RS-u, do činjenice da građani već pet godina čekaju na uvođenje elektronske zdravstvene knjižice.

About The Author