RTRS I BNTV: Rijetki iskorak javnog servisa

Plus nedjelje

RTRS

Nijedan izvještaj.
BNTV
Iako je emitovana na samom kraju Dnevnika, priča o volonteru Nedimu Kriviću iz Kozarske Dubice unijela je svjetlo u sivu svakodnevicu i nadu u postojanje ljudske dobrote u našem okruženju. Riječ je o mladiću koji volontira u humanitarnoj organizaciji Fokus koja se brine o starim i nemoćnim sugrađanima i svakodnevno ih obilazi i dostavlja im hranu.

Minus nedjelje

RTRS

Mrlju na niz korektnih izvještaja o izbornim rezultatima bacila je Branka Kusmuk. Potpuno nepotrebno (ali to je nešto od čega novinarka Kusmuk ne odustaje), ponovo je svojim suvišnim komentarima u sjeni ostavila podatke CIK-a BiH i sugovornike koji su govorili o problematici nevažećih glasačkih listića. Branka Kusmuk izvještaj o ovoj temi u Dnevniku 10. oktobra zaključuje tvrdnjom da će “svi prigovori o neregularnostima izbornog procesa biti odbačeni”!?
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: Rijetki iskorak javnog servisa

RTRS je napravio prvi mali iskorak ka profesionalnom izvještavanju. Uskoro će se vidjeti je li to bilo slučajno ili je možda riječ o nagovještaju neophodnih radikalnih zahvata

RTRS: Zaokret ka korektnosti

8. – 14. oktobar 2018.

POZITIVNI POMACI: Izbori u BiH su okončani. Prema do sada objavljenim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), kandidati SNSD-a za pojedinačne funkcije (Predsjedništvo BiH i predsjednik RS-a), Milorad Dodik i Željka Cvijanović, izborni su pobjednici, a SNSD i dalje je vodeća stranka u RS-u. Sve je to, bez sumnje, rezultiralo i pozitivnim pomacima u prezentiranju informacija koje su gledaocima javnog servisa bh. entiteta RS ponuđeni u dnevnicima protekle nedjelje.

Ovo ističemo kao pravo iznenađenje nakon niza nedjelja, mjeseci, pa i godina u kojima smo tek s vremena na vrijeme bilježili izvještaje koji su bili urađeni u skladu s profesionalnim i novinarskim standardima.

Fokus je bio očekivano na saopštavanju izbornih rezultata za sve nivoe vlasti u BiH, no osim stranaka i kandidata koji su na izborima pobijedili, gledaoci su upoznati i sa stavovima opozicije u RS-u, koja tvrdi da su izbori neregularni, da su ih obilježile krađe glasova i ogroman broj nevažećih glasačkih listića.

U okviru ovih izvještaja gledaoci su informisani i o različitim stavovima koji su se čuli iz redova SDS-a i NDP-a oko priznavanja/nepriznavanja rezultata izbora, no bez dodatnih komentara novinara o raskolima ili raspadima partija izbornih gubitnika, kakvima smo svjedočili u ranijim periodima kada su se bavili opozicionom scenom u RS-u.

DOMINANTNA FIGURA: Milorad Dodik je i u nedjelji iza nas, a to će očigledno ostati konstanta, bio dominantna politička figura informativnog programa javnog servisa. Bilježene su sve njegove izjave vezane za to šta će i kako raditi u Predsjedništvu BiH, komentari o druga dva novoizabrana člana ovog organa državne vlasti, prenošeni sadržaji intervjua drugim medijskim kućama, kao i čestitke koje su mu upućivane, mada su bile malobrojne i došle su iz Rusije, Mađarske i Srbije.

IZOSTANAK EMPATIJE: Od ostalih tema kojima su se novinari bavili izdvajamo izvještaje o eksploziji u Rafineriji nafte Brod. Gledaocima su predočene sve dostupne informacije, pa čak i anketa u kojoj su građani dan nakon eksplozije govorili o strahu koji su osjećali. Ono što izdvajamo kao zamjerku jeste izostanak empatije prema poginulom radniku: sve se svelo na puku konstataciju njegove smrti i nabrajanje ko je porodici uputio telegram saučešća.

Ništa novo gledaocima nije ponuđeno nakon podizanja optužnice protiv komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i 16 njegovih saboraca za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima. Naime, u RS-u se već niz godina otvaraju priča i zahtjevi za Dudakovićevo procesuiranje pa su i ovog puta korišteni isti arhivski snimci koji govore, kako tvrde predstavnici RS-a, o njegovoj odgovornosti za ratne zločine.

Izdvojeno

Uredništvo Dnevnika 2 u nedjelji iza nas nije se bavilo protestima grupe “Pravda za Davida” niti ocem ubijenog mladića Davida Dragičevića, Davora. U Dnevniku emitovanom 13. oktobra zabilježena je samo jedna rečenica koju je pročitala prezenterka u kojoj je navedeno da je “održan još jedan skup na kojem su se pojavili i neki od predstavnika opozicionih stranaka”. Izostavljena je i vijest o sastanku međunarodnog advokatskog tima koji zastupa porodicu Dragičević s glavnim okružnim tužiocem, održanom tog dana u Banjaluci.

Ocjena: 3

 

BNTV: Postizborna sedmica

8. – 14. oktobar 2018.

TVRDNJE O NEPRAVILNOSTIMA: Izborni rezultati bili su, sasvim očekivano, i u fokusu izvještaja koji su gledaocima prezentirani u dnevnicima tokom protekle nedjelje. Osim podataka koje je svakodnevno dostavljala Centralna izborna komisija BiH, prenošeni su stavovi kako stranaka i kandidata koji su izbore dobili tako i onih koji nisu ostvarili rezultate kakvim su se nadali.

Posebna pažnja tokom cijelog perioda posvećena je kandidatima opozicionog Saveza za pobjedu za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH – Vukoti Govedarici i Mladenu Ivaniću. Naime, predstavnici svih članica Saveza za pobjedu su u više navrata u obraćanjima javnosti iznosili tvrdnje o nizu nepravilnosti koje su obilježile izborni dan u Republici Srpskoj i time u sumnju dovele vjerodostojnost onih koji su na izborima pobijedili. U kontekstu ove teme predočen je i niz pokazatelja s raznih biračkih mjesta na kojima su vršene izborne krađe u korist kandidata SNSD-a, kako za pojedinačne funkcije tako i pozicije u entitetskom i državnom parlamentu.

NEDOSLJEDNOSTI CIK-a: U izvještaju s CIK-ove konferencije za novinare, Slađana Jašarević upoznala je gledaoce i s nedosljednostima kojima obiluju izjave članova najvišeg izbornog tijela u našoj zemlji, a odnose se posebno na broj nevažećih glasačkih listića. Koji su, prema tvrdnjama Saveza za pobjedu, ključni razlog zbog kojih je njihov kandidat za predsjednika RS-a, Vukota Govedarica, pretrpio poraz od Željke Cvijanović.

Ono što treba navesti kao dobar iskorak iz bloka izvještaja o ovoj temi jeste način na koji je javnost upoznata i s nekim detaljima samih izbora. Od kandidata koji su, sasvim neočekivano, osvojili najviše glasova za Narodnu skupštinu RS-a i potukli do nogu svoje znatno iskusnije partijske kolege, do analitičara poput Žarka Papića koji je govorio o “postizbornom cunamiju depresije” koja bi mogla zahvatiti građane BiH.

PARTNERSKI SUKOBI: Gledaocima je ukazano i da nakon izbora “ne cvjetaju ruže” između koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a, a da je predmet smutnje pitanje koja će od tih stranaka dati novog premijera RS-a, ali i najavljena prodaja Rudnika željezne rude Ljubija, kojoj se DNS ranije žestoko protivio.

PROTESTNA OKUPLJANJA: BNTV nastavlja da svakodnevno izvještava o protestnim okupljanjima na kojima porodica i građani traže istinu i pravdu zbog smrti mladića Davida Dragičevića. U dnevnicima emitovanim 14. i 15. oktobra, gledaoci su upoznati s novom dimenzijom ovih protesta koji su dobili politički karakter. Naime, na Trgu Krajine počeli su se pojavljivati i lideri opozicionih partija koji građanima govore o “krađi njihove izborne volje” i potrebi da se izborni rezultati ponište.

Izdvojeno

Za razliku od RTRS-a, BNTV u izvještaju o havariji u Rafineriji Brod posebnu pažnju posvećuje porodici poginulog radnika.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Naveli smo da je RTRS napravio prvi, mali iskorak ka profesionalnom izvještavanju. Nadamo se da ova nedjelja nije bila samo izuzetak koji potvrđuje pravilo, te da bi ubuduće mogli komparativnu analizu zasnivati na ocjeni koji je od ova dva medija samo kvalitetnije obradio iste teme o kojima izvještavaju.

 

About The Author