RTRS I BNTV: REVIZIJA JAČA OD ŽIVOTA

Minus nedjelje

RTRS
Gradonačelnik Doboja Obren Petrović ponovo se našao na udaru novinara Dnevnika. Povod: svjedočenje pred Sudom BiH u predmetu “Ninković i drugi” u procesu koji najuže rukovodstvo tog grada tereti za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom. Novinarka Milica Đurđević optužuje ga za “svjedočenje protiv vlastitog naroda”, a tu  tvrdnju potkrepljuje anketom među građanima. Ono što je izostalo jeste navođenje imena optuženih i sadržaj optužnice koja im se stavlja na teret.
BNTV
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj Ajdina Cikote o disproporciji broja nezaposlenih u RS-u i nedostatka kvalifikovane radne snage potrebne realnom sektoru. Novinar je ukazao i na lošu politiku obrazovanja potrebnih radnika za deficitarna zanimanja i činjenicu da kvalifikovana radna snaga zbog niskih primanja odlazi na rad van BiH.
BNTV
Uredništvo dnevnika bar je samo priznalo da je revizija u sjenu bacila svakodnevne probleme građana BiH. To je jasno naznačio i prezenter Dnevnika 13. februara rekavši da je “tužba glavna tema, a realnost drugačija”, što je potkrijepljeno izvještajem Milana Kovača koji se bavio ekonomskim pokazateljima koji ukazuju da RS nije izašla iz recesije.

RTRS I BNTV: REVIZIJA JAČA OD ŽIVOTA

Protekle sedmice revizija je potpuno vladala udarnim informativnim emisijama u RS-u. Život je ponovo potisnut na rezervni položaj

 

RTRS: Poznati repertoar

13. – 19. februar 2017.

KRIZA ZA KRIZOM: Vođeni argumentacijom i motivima bosanskohercegovačkih političara koji se održavaju na vlasti svjesnim proizvođenjem političkih kriza, i RTRS i BNTV su glavninu svojih dnevnika posvetili onoj najnovijoj, ovog puta izazvanoj zbog najave pokretanja revizije na presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. U Dnevniku 2 RTRS-a 16. februara, dok se čekala odluka o pokretanju revizije, novinarka Sandra Kukrić sabirala je reakcije. I posegnula za već uobičajenom praksom novinara javnog servisa bh. entiteta Republika Srpska. Novinarka postavlja pitanje “da li visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko zna više od  ostalih kada je u pitanju prihvatanje revizije”. Potom emituje izjavu visokog predstavnika koji kaže da je “odluka o prihvatljivosti revizije na Sudu pravde, a ne na OHR-u ili Evropskoj zajednici”.

UDARNA VIJEST: Revizija je ostala udarna vijest i u nastavku monitorisanog perioda. U Dnevniku 17. februara (urednica Nada Arlov), Gvozden Šarac izvijestio je da su bošnjački predstavnici iz političkog, javnog i vjerskog miljea donijeli odluku o pokretanju revizije. No šta je za novinare Dnevnika vijest ako uz nju ne bi slijedio komentar. Pa Šarac izvještaj zaključuje riječima da je “Izetbegović svoje obraćanje novinarima završio patetičnom izjavom da će Srbi, Bošnjaci i Hrvati nastaviti živjeti zajedno”.

PRIORITETNA MIŠLJENJA: I ovog puta, čak kada oko pitanja revizije postoji svesrpski konsenzus, u dnevnicima RTRS-a jasno je naznačeno čija su mišljenja i stavovi prioritetni. U Dnevniku 18. februara (urednik Jasenko Todorović), udarna vijest bio je fono-intervju predsjednika RS-a Milorada Dodika agenciji Srna. Stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je tog dana održao u Banjoj Luci konferenciju za novinare, prezentiran je tek u dvije rečenice, u sklopu izvještaja o komentarima političara RS-a o reviziji.

Izdvojeno

Branka Kusmuk nastavlja s praksom komentiranja svakog događaja o kome izvještava. Iako na ovo upozoravamo u svakom monitoringu, ponovo ćemo ukazati na nedopustivu praksu da novinarka/novinar komentarima i ličnim stavovima ostavlja događaj o kojem je riječ u potpunosti u drugom planu.

Ocjena 1

 

BNTV: Revizija i reakcije

13. – 19. februar 2017.

BEZ ANALITIČKOG PRISTUPA: Revizija tužbe BiH protiv Srbije bila je i u dnevnicima BNTV-a udarna vijest protekle nedjelje. Iz dnevnika u dnevnik, prvo se kalkulisalo hoće li ista biti pokrenuta, a potom su se nizale reakcije srpskog političkog korpusa na istu. Iako se u više navrata navodilo da će “revizija izazvati najveću postdejtonsku krizu u BiH”, izostao je analitički pristup na osnovu kojeg bi se taj stav ili potvrdio ili demantirao.

NEDOSTATAK NOVCA: O svakodnevnici koja je u drugom planu, izvještavala je i Danina Milaković, koja se bavila finansijskim problemima s kojima se suočava tzv. roditeljska kuća u Banjoj Luci, u koju su smještene obitelji djece oboljele od karcinoma. I dok uredništvo Dnevnika RTRS-a na kašičicu izvještava o problemima s kojima se zbog nedostatka novca suočavaju i građani i institucije u RS-u, BNTV konstantno na njih ukazuje. Bilježimo izvještaj novinara Vladimira Kovačevića o stanju u Robnim rezervama RS, kojim, zbog neplaćenih poreskih dugovanja, prijeti likvidacija.

DUGE IZJAVE: U nedjelji iza nas, u dnevnicima su se pratila i dešavanja u Srbiji, prije svega kandidatura za predsjedničke izbore. Izdvajamo staru boljku dnevnika u kojima se emituju nepotrebno duge izjave aktera nekog događaja. U ovom slučaju, lidera SNS-a Aleksandra Vučića sa sjednice predsjedništva te stranke.

Izdvojeno

Predsjednik SAD-a Donald Trump svojim odlukama i izjavama iz dana u dan izaziva pažnju svjetske javnosti. U dnevnicima BNTV-a, osim izvještavanja o odlukama Trumpove administracije, poklanja se pažnja i konstantnim napadima američkog predsjednika na medije koje smatra nepodobnim.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Iako su sva dešavanja oko odluke o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid bila u fokusu centralnih dnevnika RTRS-a i BNTV-a, gledaoci ovih medijskih kuća nisu saznali šta doista misli javnost u Federaciji BiH u punom smislu te riječi. Tako se stvorio utisak da je Izetbegović u svojim istupima sublimirao sva mišljenja. Čak i da u Federaciji ne postoje disonantni tonovi, smatramo da ih je vrijedilo prezentirati. Tim više što u srpskom političkom korpusu bilježimo puni konsenzus oko protivljenja pokretanja revizije i njenom legalitetu, pa su ipak sva mišljenja srpskih političara i analitičara brižljivo bilježena.

About The Author