RTRS I BNTV: Propagandne laži o ukidanju Republike Srpske

Bliže se izbori, vlast nema čime da se pohvali pa je ponovo aktuelizirana priča o ukidanju entiteta. Ovaj put „zavjerenički štab“ više nije u Tuzli nego u Butmiru

RTRS I BNTV: Propagandne laži o ukidanju Republike Srpske
Foto: Birn

RTRS: Slovo Dejtona i druge bajke

  1. – 11. juli 2022.

POLITIČKI KONSTRUKT: Negiranje genocida koji su nad bošnjačkim muškarcima i dječacima počinili pripadnici Vojske RS-a te pokušaji umanjenja broja žrtava dio su zvanične politike ovog bh. entiteta. I u toj namjeri ne preza se ni od čega, pa ni od manipulacije srpskim žrtvama iz minulog rata. Uz puno poštovanje svake žrtve i potrebe da svi počinioci zločina budu sankcionisani, ipak upozoravamo na politički konstrukt o stradanju preko tri hiljade srpskih civila i vojnika na području Podrinja. Broj kojim se po potrebi manipulira, jednako kao što se manipulira i vremenom njihovog stradanja. I političkom odlukom da im se pomen odaje, a i to po političkoj potrebi, ili neposredno pred 11. juli, kada se održavaju komemoracije i ukop srebreničkih žrtava u Potočarima, ili nakon tog dana.

PROVOKACIJE FOTOGRAFIJAMA: Vrhunac te manipulacije bilježimo 9. jula kada su uz magistralni put Bratunac – Potočari postavljene fotografije ubijenih Srba s područja Podrinja kako bi ih „vidjeli međunarodni zvaničnici koji će doći 11. jula na komemoraciju u Potočare“. U izvještaju emitovanom u Dnevniku 2 istog dana, tek uzgred je spomenuto da su po nalogu MUP-a RS fotografije uklonjene sa javne površine na ovom putu i prebačene na privatne posjede. Ali, i to se u interpretaciji RTRS-a svelo na objašnjenje da su fotografije uklonjene „zbog opšte bezbjednosti“.

MANIPULACIJA ČINJENICAMA: Kada zvanična politika bh. entiteta Republika Srpska nema argumente kojima bi odgovorila na odluke državnih institucija, u ovom slučaju Ustavnog suda BiH, koji je privremeno van snage stavio odluku Narodne skupštine RS o osnivanju Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a, onda se poseže za manipulacijom činjenicama. Tako Gvozden Šarac u izvještaju o ovoj temi ističe da „Republika Srpska ima pravo da vrati nadležnost koja joj je oteta 2009. godine“. Ko joj je nadležnost oteo, očekivano, ne obrazlaže se.

Niko se u BiH poput Milorada Dodika, uz neupitnu podršku RTRS-a, ne zalaže za dosljednu primjenu „slova Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Ali kako uvijek postoji i ono „ali“, tako i Dodik „slovo Dejtona“ propagira kako mu se i koliko sviđa. I konstantno i tendenciozno bošnjački narod u BiH naziva isključivo muslimanima. U čemu RTRS ne vidi ništa sporno.

U kontekstu takvog tumačenja „slova Dejtona“ onda nije ni iznenađenje što RTRS koristi termine „srpski ambasadori“ i „ambasadori iz RS-a“. Primjer bilježimo iz izvještaja emitovanog u Dnevniku sedmog jula u kojem se navodi da su „srpski ambasadori odbili instrukciju ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se na ambasadama BiH 11. jula zastave spuste na pola koplja“. A mi pitamo uredništvo RTRS-a gdje se u Dejtonskom mirovnom sporazumu izrekom navodi da „RS ima svoje, srpske ambasadore“?

Izdvojeno

Osim kada se radi o Ruskoj Federaciji, blok vijesti iz svijeta emituje se u drugom dijelu Dnevnika 2 kao zbir agencijskih vijesti. No od pravila se odstupilo nakon što je premijer Velike Britanije Boris Johnson podnio ostavku na čelu Konzervativne stranke, a time su se i stekli uvjeti za izbor novog premijera. Ovom viješću otvoren je Dnevnik sedmog jula, uz podvlačenje da je ovo „simptom propadanja Zapada“!?

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

 

BNTV: Nevesinjska puška

  1. – 11. juli 2022.

BLAGI NAPREDAK U IZVJEŠTAVANJU: Iako izbjegavajući da u najavi izvještaja upotrijebe termin genocid i navedu ko ga je počinio nad „bošnjačkim žrtvama“, 11. jula Dnevnik 2 otvoren je komemoracijom u Srebrenici. Ipak, u odnosu na prethodne godine, gledatelji su čuli izjave nekih od članova porodica žrtava  ove godine ukopanih na mezarju u Potočarima. Na kraju izvještaja je navedeno koliko je lica do sada osuđeno  pred Haškim tribunalom za zločin genocida i ratne zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

ZAGLAVILI U PROŠLOSTI: Koliko dugo će Republika Srpska zahvaljujući politici biti okrenuta prošlosti, pitanje je koje se nameće nakon što je Dnevnik 9. jula otvoren prilogom o obilježavanju 147 godina od „Nevesinjske puške“, ustanka protiv Turaka u Hercegovini. Novinar donosi izjavu praunuke vođe ustanka, a organizatori poručuju da je ovaj događaj „obilježio istoriju Evrope 19. vijeka“.

RASPRAVA U BUNDESTAGU: Osim sastanka lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a sa evropskim komesarom za proširenje u Bruxellesu, gledatelji su informisani i o raspravi koja je u Bundestagu vođena o BiH. Za razliku od RTRS-a koji je gledatelje umjesto o sadržaju zaključaka i rasprave njemačkih parlamentaraca informisao uglavnom o, u najmanju ruku neprimjerenim, komentarima lidera SNSD-a Milorada Dodika o njemačkim političarima, BNTV je donio profesionalan izvještaj, odnosno izvijestio o ključnim temama i zaključcima rasprave.

EKONOMSKE TEME: Tokom protekle nedjelje fokus je stavljen na ekonomske teme i ponovno traženje odgovora na pitanje hoće li vlasti i države BiH i entiteta RS poduzeti konkretne korake kako bi se građanima olakšao život.

A koliko ćemo od jeseni plaćati štrucu kruha umnogome zavisi od toga kolika će biti otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice. I dok države u okruženju svoje robne rezerve popunjavaju domaćim žitom, ratari u RS-u prepušteni su volji žitoprerađivača, koji nastoje da pšenicu otkupe po što nižoj cijeni. Novinari su ukazali na nezadovoljstvo ratara i njihovo upozorenje da su spremni odustati od uzgoja pšenice.

Tematski je obrađena i dodjela jednokratne pomoći od 100 KM mladima od 16 do 30 godina u RS-u. Ekonomski analitičari ukazali su da je riječ o populističkoj mjeri kao zamjeni za sistemsko rješenje poboljšana položaja mladih. A mladi u anketi najavljuju da će novac potrošiti ili na izlaske ili na gorivo. I potvrđuju kako planiraju napustiti  BiH.

LUKSUZNI AUTOMOBILI: Koliko je socijalno raslojavanje u RS-u, građani su se uvjerili i u prilogu emitovanom 10. jula o povećanoj prodaji luksuznih automobila. I dok jedni razmišljaju o svakoj litri potrošenog goriva, drugima je jedina briga kako nabaviti što skupljeg „limenog ljubimca“.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

RTRS još jednom je potvrdio da u bespogovornom služenju aktuelnoj vlasti nema nikakve granice. Sumirajući ono što je gledateljima ponuđeno, riječ je o nizu izvještaja u kojima se pokušava diskreditovati sve one koji se kritički odnose prema vlasti ovog bh. entiteta. Čak i kada se bave nekim od pitanja koja su od egzistencijalnog značaja za građane (cijene goriva i hrane, otkup pšenice), ono što se javnosti nudi puko je nastojanje da se vlast amnestira od bilo kakve odgovornosti jer ne donosi nikakve sistemske mjere.

S druge strane, uredništvo Dnevnika BNTV-a nastavlja fokus držati na egzistencijalnim pitanjima ukazujući na to koliko je vlast RS-a otuđena od građana i kako socijalni mir i još jednu izbornu pobjedu nastoji kupiti populističkim

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema o štetnosti i ekonomskoj nerentabilnosti mini hidroelektrana, od kojih RS još uvijek ne odustaje. Preciznije, nema najave donošenja zakona o zabrani njihove izgradnje i povlačenju iz ugovora o već izdatim koncesijama.

Minus sedmice

RTRS

U danu kada su oči demokratskog svijeta bile uprte u Srebrenicu, na 27. godišnjicu genocida koji su nad bošnjačkim muškarcima i dječacima počinili pripadnici Vojske RS, Dnevnik 2 otvoren je prilogom u kojem se prenosi vijest Alternativne televizije da „SAD i Velika Britanija spremaju plan za ukidanje Republike Srpske“. U već toliko puta ponovljenoj priči, koja se u pravilu otvara ili pred izbore ili kada aktuelna vlast osjeti da joj je rejting u javnosti poljuljan, pojavljuju se uvijek isti „neprijatelji“. Ovog puta razlika je samo u tome što je „štab u kojem se kuje plan za ukidanje RS-a, u koji se uključila i Njemačka“, iz „hotela u Tuzli“ (kako je to svojevremeno tvrdio Milorad Dodik), odnosno u Budimpešti (tvrdnja Nikole Špirića), prebačen u Butmir.

Komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida posvećene su tri rečenice, koje je pročitala prezenterka. Ali se zato na vremenu nije štedjelo kada se radilo o izvještaju o parastosu srpskim žrtvama iz okoline Srebrenice i kampanji „Sve su žrtve iste“, koju je pokrenuo predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kako bi se međunarodna zajednica pozvala da ima „isti tretman prema srpskim kao i bošnjačkim žrtvama“.

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author