RTRS I BNTV: Profesionalna sramota javnog servisa

Plus nedjelje

RTRS

Nijedan izvještaj.
BNTV
Niz izvještaja u kojima su gledatelji upoznati s razlozima protesta Davora Dragičevića i građana pred Upravom policije u Banjaluci. Osim javljanja s lica mjesta, novinari BNTV-a su nastavili pratiti protestna okupljanja na kojima se traži istina o ubistvu Davida Dragičevića.

Minus nedjelje

RTRS

Iz niza ne samo loših izvještaja nego i cijelih dnevnika  bilo je gotovo nemoguće izdvojiti onaj koji je bio najlošiji. Ipak, zbog otvorenog targetiranja i teških, neargumentovanih optužbi izrečenih na račun Davora Dragičevića i članova grupe “Pravda za Davida”, minus nedjelje zaslužuju svi prilozi koji su se time bavili.
BNTV
Već smo upozoravali da je vrlo tanka crta između uobičajenih političkih aktivnosti i izborne kampanje koje se prezentuju u dnevnicima. Takav slučaj blježimo u Dnevniku 23. septembra u izvještaju s pres-konferencije lidera PDP-a i NDP-a, Branislava Borenovića i Dragana Čavića, te potpredsjednika SDS-a, Mirka Šarovića, u Beogradu. Obraćanje je bilo jasno koncipirano kao predizborno pozicioniranje politike tih stranaka, što se naročito vidjelo u predugom izvještaju i istoj takvoj izjavi Branislava Borenovića.

RTRS I BNTV: Profesionalna sramota javnog servisa

RTRS nastavlja sa sramotnim izvještajima u kojima se krši većina profesionalnih principa. Sve ono što su oni prešutjeli ili iskrivljeno prikazali, gledatelji su mogli vidjeti na BNTV-u

 

RTRS: Ofanziva protiv Davora Dragičevića

17. – 23. septembar 2018.

PROTIV PROFESIONALNOSTI: Grubim gaženjem svih postulata profesionalnog izvještavanja, uredništvo Dnevnika javnog servisa bh. entiteta Republika Srpska nastavilo je da vodi otvorenu predizbornu kampanju kandidata SNSD-a za predsjednicu Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović i Milorada Dodika, ali i ostalih ključnih članova te partije.

Bitno je ponoviti da upravo Dodik i Cvijanovićeva, kao predsjednik RS-a i entitetska premijerka, svjesno zloupotrebljavaju funkcije koje obavljaju i dostupne javne resurse zarad vođenja vlastitih kampanja. Uredništvo Dnevnika ne samo da to ne želi prepoznati nego i sve njihove aktivnosti svjesno forsira u sadržajima koje nude gledaocima. Stoga su svi dnevnici u nedjelji iza nas identični kao jaje jajetu. Najdrastičniji primjer ipak bilježimo 19. septembra kada su se u izvještajima kao na traci smjenjivale izjave Dodika i Cvijanovićeve. Ili su pak oni bili ključni akteri tema u kojima su o njima govorili njihovi partijski kadrovi.

KAD VUKOTIĆ PODRŽAVA LUKAČA: Iz istog Dnevnika izdvajamo i izvještaj o “podršci Duška Vukotića, člana više provladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata ministru policije RS-a Draganu Lukaču”. Cijeli izvještaj koncipiran je tako da se javnosti skrene pažnja “na postojanje grupa i pojedinaca koji bi slijedeći beogradski peti oktobar trebali da sruše RS“. Autorka izvještaja Nada Veletić pritom svjesno bira kadrove sa skupova “Pravda za Davida“. Na taj način stavlja jasnu metu na čelo ne samo Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića Davida Dragičevića, nego i članovima Grupe, građanima koji dolaze na proteste u Banjaluci te opozicionim liderima ovog bh. entiteta.

ŠPIRIĆ PO STAROM: Osim Dodika i Cvijanovićeve, prostor je, također u Dnevniku 19. septembra, dan i Nikoli Špiriću, potpredsjedniku SNSD-a, koga je Vlada SAD-a stavila na “crnu listu“ građana kojima je zabranjen ulazak u tu državu. Špirić, naravno, nije ništa novo kazao osim što je zanijekao bilo kakvu vezu s političkom korupcijom, no izvještaj i nije bio posvećen tome, već novim optužbama izrečenim na račun ambasadorice SAD-a u BiH koja je taj dan boravila u Banjaluci.

I za kraj tog dnevnika, ono o čemu je uredništvo procijenilo da nije vrijedno udarnih termina: štrajk upozorenja koji je održan širom RS-a u organizaciji Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

I JOŠ NAPADA: Ono što je obilježilo sadržaj dnevnika emitovanih tokom ovog perioda jeste jasno otvaranje fronta protiv Davora Dragičevića i članova grupe “Pravda za Davida”. Povod za to, u Dnevniku 2 emitovanom 17. septembra, bilo je Dragičevićevo gostovanje na Face TV-u. Čiji je urednik, ma šta se time htjelo reći, “poznat po tome što Republiku Srpsku naziva RS“. Vađenjem Dragičevićevih izjava iz konteksta, optužili su ga da je sipao uvrede “na ratnog heroja odbrambeno-otadžbinskog rata“. Tako se, naime, sada u informativnim emisijama RTRS-a naziva ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, kojeg Dragičević smatra jednim od suodgovornih za prikrivanje ubistva njegovog sina. Na meti se u istom izvještaju našao i građanski aktivista iz Prijedora Edin Ramulić. Na njegov je račun također izneseno niz negativnih kvalifikacija, ponovo, kao i u slučaju Dragičevića, vađenjem iz konteksta izjava vezanih za zločine koje su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba počinili nad bošnjačkim civilnim stanovništvom u Prijedoru tokom minulog rata u BiH.

PONOVO O AMBASADORICI: Kojim povodom je ambasadorica SAD-a boravila u Banjaluci, javnosti je dan nakon njenog odlaska “otkrio“ Milorad Dodik, a RTRS revnosno prenio u Dnevniku 20. septembra. Nada Veletić navodi u svom izvještaju da je cilj posjete američke ambasadorice, “dva dana pred dolazak u Banjaluku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da umiješa prste u proteste na kojima su se okupili uz Dragičevća i građani Banjaluke“. O napadu na Dragičevića te večeri na Trgu Krajine, reagovanju  prisutne policije tek na insistiranje građana, kao povodu za odlazak pred zgradu policijske uprave, nije rečena nijedna riječ. Ali zato Nada Veletić za sugovornike o tom događaju koristi ni manje ni više nego ministra odbrane Srbije te poslanika SNS-a u Skupštini Srbije.

BEZ ARGUMENATA: Istom temom bavili su se i 22. septembra. Autor izvještaja – urednik informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović. Bez argumenata, ali s mnogo ostrašćenosti, sklapanjem priče na osnovu ponovnog izvlačenja iz konteksta izjava članova grupe “Pravda za Davida”, izgradio je tezu kako “ponovo isti akteri koji su u Banjaluci branili 2012. godine Park sada udruženi idu u rušenje RS-a“.

Sve navedeno predstavlja grubo kršenje profesionalnog izvještavanja, “drugoj strani“ ne daje se prostor da na optužbe odgovori. I stoga ponovo postavljamo pitanje: Šta radi Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH? I treba li, nakon novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića, da još neko bude brutalno fizički napadnut pa da regulator otvori pitanje odgovornosti RTRS-a?

Ocjena: 1 (Ponavljamo, nažalost, niže od toga nemamo)

 

BNTV: Sve što ne vidite na RTRS-u…

17. – 23. septembar 2018.

O NAPADIMA NA NOVINARE: Izvještaj o sadržaju emitovanih dnevnika u nedjelji iza nas možemo početi konstatacijom da sve ono što je javni servis u svojim centralnim informativnim emisijama prešutio, mogli su vidjeti oni građani koji su pratili BNTV. Ova televizija javnost je obavijestila o osudama zvaničnika Evropske unije svih onih koji u Bosni i Hercegovini atakuju na novinare. Bilo je to jasno upozorenje da nijedna država ne može biti članica EU bez poštivanja medijskih sloboda.

ŠTRAJKOVI, IZMJENE ZAKONA… Izdvajamo i izvještaje o najavi štrajka i samom štrajku upozorenja Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a. Gledaoci su upoznati s razlozima njegovog održavanja i zahtjevima koji su upućeni prema Vladi RS.

Saznali su gledaoci i o tome da je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, što je uredništvo RTRS-a smatralo nebitnim. Kao, uostalom, i zastupnici SNSD-a, koji se na sjednici nisu pojavili.

BALANS IPAK SAČUVAN: Kako se izbori približavaju tako se i političke teme sve više nameću kao dominantne u novinarskim izvještajima. U njihovoj prezentaciji BNTV sve teže drži balans između opozicije koju otvoreno podržava i stranaka na vlasti u RS-u. Ipak, navodimo da gledaoci i dalje dobivaju  informacije o ključnim aktivnostima i stavovima kako predstavnika vlasti tako i opozicije u RS-u.

UZURPACIJA JAVNIH FUNKCIJA: Izdvajamo i nastojanje da se građanima ukaže na konstantno uzurpiranje javnih funkcija i resursa od strane vlasti u svrhu vođenja predizborne kampanje. Naime, novinari to čine kroz izvještaje o prisustvu ključnih kandidata SNSD-a, a istovremeno premijerke i predsjednika RS-a, na otvaranju svakog objekta, kilometra asfaltiranog puta, postavljanja temelja za izgradnju objekata širom RS-a. Ali i o krajnje providnim nastojanjima kupovine naklonosti birača poput podjele jednokratne novčane pomoći penzionerima u ovom bh. entitetu.

Gledaoci Dnevnika mogli su svjedočiti još jednom obrušavanju Milorada Dodika na novinare, ali i na predstavnike RS-a u zajedničkim institucijama BiH. Povod: Davor Dragičević i grupa “Pravda za Davida”, odnosno pismo koje su uputili šefu ruske diplomatije  Sergeju Lavrovu, koga su željeli upoznati sa svim preprekama u borbi za istinu o smrti Davida Dragičevića, a o čijem ga je sadržaju tokom njegovog boravka u Sarajevu upoznao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Izdvojeno

Novinari BNTV-a ponovo su bili meta napada. Ovog puta, tokom anketiranja građana povodom posjete Sergeja Lavrova Banjaluci. Na sreću, na meti napadača našao se samo mikrofon, no verbalne prijetnje koje su upućene ekipi te medijske kuće za svaku su osudu.

Ocjena: 6

 

Komparativna analiza

Za cijelu BiH, pa tako i Banjaluku, prvorazredan događaj bila je posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Jedan događaj, dva pristupa. RTRS je u prvi plan stavio Banjaluku, a Sarajevo je predstavljeno kao nužno zlo. BNTV je gledaocima ponudio znatno širu sliku boravka šefa ruske diplomatije, informišući ih o njegovim aktivnostima i susretima s visokim dužnosnicima BiH u Sarajevu, a potom i o posjeti Banjaluci.

About The Author