RTRS I BNTV: Povećanjem plata i penzija do nove izborne pobjede

Plus nedjelje

RTRS

Nijedan izvještaj.
BNTV
Akcija mladih Srpske demokratske stranke, koji su 27. juna ispred slovenačkog konzulata u Banjoj Luci građanima koji su čekali na podizanje radnih viza dijelili simboličke “povratne karte”, bila je povod Neveni Dević  da ponovo upozori javnost na neprestani talas odlazaka radno sposobnog stanovništva iz naše zemlje. Prema zvaničnim podacima, BiH je u periodu 2014.- 2017. godine napustilo 150 hiljada građana, a taj trend nastavljen je i tokom ove godine.

Minus nedjelje

RTRS

I u nedjelji iza nas u Dnevniku 2 je nastavljeno s emitovanjem izvještaja o sprezi stranih obavještajnih službi i pojedinih nevladinih organizacija i opozicionih političara čiji je cilj, kako se tvrdi, nasilna destabilizacija Republike Srpske, manipulacija izbornim rezultatima i uklanjanje s vlasti entitetskog predsjednika Milorada Dodika. Kao autorica potpisana je Nada Veletić. Gledaocima nije ponuđen na uvid nijedan dokaz koji navedene tvrdnje potkrepljuje, odnosno Veletić je samo reciklirala svoje ranije izvještaje.

Važno je u vezi s ovom temom navesti da je u Dnevniku emitovanom 27. juna, u njegovom drugom dijelu, u samo jednoj rečenici prezenterke navedeno da je povodom izrečenih tvrdnji Veletićeve demanti uputila NVO Oštra nula iz Banje Luke. Svjesno je zanemaren cjelokupan sadržaj demantija, kao i činjenica da su svoj potpis uz Oštru nulu stavile i ostale NVO koje je novinarka u svojim izvještajima optužila da su dio “zavjereničke mreže koja se sprema, obilato pomognuta novcem stranih donatora, rušiti vlast u RS-u”.
BNTV
Mitologija oko pravoslavnog praznika Vidovdana i Bitke na Kosovu toliko je dominantno nametnuta u javnom narativu RS-a da je novinari jednostavno ne umiju prepoznati. Svjedočili smo tome i u izvještaju iz Dnevnika 28. juna iz Višegrada kada je upriličeno otkrivanje spomenika braći Makariju i Mehmed-paši Sokoloviću. Iako je od cijelog događaja napravljena, po “scenariju” Emira Kusturice, svojevrsna parada kiča i kvazipatriotizma, u izvještaju ponuđenom gledaocima to je u cijelosti zamijenjeno i epsko-patriotskim narativom samog autora izvještaja.

RTRS I BNTV: Povećanjem plata i penzija do nove izborne pobjede

Na RTRS-u samo predstavnici vlasti imaju priliku objašnjavati kako će uskoro doći do povećanja životnog standarda, dok BNTV ukazuje da se radi o neosnovanom optimizmu 

 

RTRS: Šta piše u demantiju?

25. juni – 1. juli 2018.

POVEĆANJA PLATA I PENZIJA IZ UGLA VLASTI: Najavljena povećanja penzija i plata u RS-u, iako je riječ o simboličnim procentima, zauzela su posebno mjesto u izvještajima prezentovanim gledaocima u nedjelji iza nas. Ono što je ponuđeno u sadržajnom smislu klasični je primjer načina na koji se javni RTV servis RS-a uključio u službu vođenja predizborne kampanje za stranke koje čine vlast u ovom bh. entitetu. Istovremeno, gledaocima nije omogućeno da čuju mišljenja ni ekonomskih analitičara, ali ni opozicionih stranaka koji upozoravaju da najavljena povećanja neće poboljšati životni standard ni radnika ni penzionera. Očekivanja da čujemo šta penzioneri misle o rastu penzija od 2,5 posto, odnosno u prosjeku 7,5 KM, pokazala su se neutemeljena.

OPOZICIJA I TUŽILAŠTVO SU KRIVI: Iako se protestna okupljanja u Banjoj Luci na kojima porodica i građani traže istinu o smrti Davida Dragičevića približavaju stotom danu, uredništvo Dnevnika 2 i dalje ih u cijelosti ignoriše. Jedino o čemu su gledaoci izviješteni odnosilo se na prenošenje stavova predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je optužio Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci za neefikasnost u radu na istrazi ovog slučaja. Istovremeno, Dodik nije propustio priliku da optuži opoziciju, a RTRS revnosno prenosi da su zloupotrijebili, izlaskom iz njegove nadležnosti, parlamentarni Anketni odbor koji je u svom izvještaju naveo da postoji osnov da Davidova smrt  bude kvalifikovana kao kazneno djelo ubistva. Šta su članovi odbora imali reći na ove optužbe, novinari Dnevnika 2 nisu se ni potrudili saznati i informisati javnost o tome.

ŠTA BI DNEVNIK BIO BEZ MILORADA DODIKA? Ovo je vječna dilema uredništva, kada se entitetski predsjednik ne oglašava u javnosti. No kada to čini, a činio je u nedjelji iza nas, nastavlja se s praksom da se u odvojenim izvještajima svaka izgovorena rečenica revnosno prenosi.

Izdvojeno

Tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević je za “širenje istine o srpskom narodu” koristio usluge “francuskog filozofa i humaniste Daniela Schiffera”. Schifferovo elementarno nepoznavanje prilika koje su dovele do raspada Jugoslavije, te revizionističko tumačenje odnosa među narodima i republikama bivše države, finansijski dobro plaćeno, bili su tema brojnih ismijavanja u antirežimskoj javnosti Srbije.

Idući Miloševićevim stopama, i predsjednik RS-a Milorad Dodik našao je svog “francuskog humanistu”. Riječ je o Arnaudu Gouillonu, članu francuske fondacije “Solidarnost za Kosovo”, kojeg je Dodik u povodu Vidovdana, krsne slave bivše vojske RS-a, odlikovao za zasluge, kako je rečeno, u “širenju istine o Srbima u RS-u i Srbiji”.

Ocjena: 1

BNTV: Epski narativ o braći Sokolović

25. juni – 1. juli 2018.

NEOSNOVANI OPTIMIZAM: Najava Vlade RS o povećanju penzija i plata koje će startati od septembra, kada i zvanični početak predizborne kampanje za opšte izbore u BiH, uredništvo Dnevnika iskoristilo je kao polaznu osnovu za analizu mogućih učinaka ovih povećanja. Koristeći komparativne pokazatelje o visini prosječnih i najnižih plata i penzija u RS-u, te visini potrošačke korpe na mjesečnom nivou za četvoročlanu obitelj, Danina Milaković je ukazala na činjenicu kako vlast u javnosti širi neosnovan optimizam o poboljšanju životnog standarda građana.

Milaković se u ovoj nedjelji najavljenim povećanjem penzija bavila i na osnovu uporednih podataka o odnosu cijena goriva i penzija. Birajući za sugovornike ekonomiste, gledaocima je predstavila koliko će se to nebitno odraziti na obećani “bolji život“.

KAKO SE TROŠI NOVAC OD AKCIZA? Kako se vlast odnosi prema novcu koji prikuplja iz džepova građana, prezentovano je u analizi koja se bavila načinom na koji se troše sredstva prikupljena od akciza. Vladimir Kovačević je ukazao na činjenicu da se u RS-u autoputevi grade isključivo na osnovu kreditnih zaduženja, a što i otvara pitanje u šta onda zapravo odlazi novac za koji se tvrdi da se ubira za iste namjene?

Izdvojeno

BNTV nastavlja sa svakodnevnim izvještavanjem s protestnim okupljanjima u Banjoj Luci na kojima se traži istina o smrti Davida Dragičevića. Kao što smo već navodili, okupljanje se poklapa s vremenom trajanja Dnevnika 2 pa gledaoci imaju mogućnost na koji minut vidjeti direktna uključenja sa samog skupa i obraćanja građanima Davidovog oca, Davora Dragičevića.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Koliko god se uređivačke politike RTRS-a i BNTV-a dijametralno razlikuju, postoje teme koje se ne dovode u pitanje. Jednu takvu zabilježili smo i u nedjelji iza nas. Riječ je o svečanom otvaranju spomenika braći Mehmed-paši i Makariju Sokoloviću u Andrićgradu. Jednako kako je, a što su u više navrata upozoravali i arhitekti i povjesničari umjetnosti, Andrićgrad, građen po ideji Emira Kusturice, arhitektonska nakarada, tako je i spomenik braći Sokolović. Za RTRS i nismo očekivali da će prepoznati svu farsičnog događaja upriličenu povodom Vidovdana i jednog stoljeća od okončanja Prvog svjetskog rata. No daleko nas je više istovremeno i rastužio i zabavio način na koji je novinar BNTV-a izvijestio o ovom događaju.

About The Author