RTRS I BNTV: Optužili Ivanića da je Schmidtov saradnik

Teško da će Dodika u sudnici i jedan advokat braniti onako priželjno i od srca kako to u dnevnicima radi RTRS

RTRS I BNTV: Optužili Ivanića da je Schmidtov saradnik

RTRS: Odbrana i posebni dani

  1. – 20. novembar 2023.

MITINZI PODRŠKE: Dosljednost kojom uredništvo Dnevnika 2 iz dana u dan sve kapacitete ulaže u odbranu lika i djela predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, postala je toliko predvidljiva da se gledateljima više ništa novo ne može ponuditi.

Udarna vijest bili su mitinzi podrške članstva i užeg rukovodstva SNSD-a, sa kojih se šalju parole „granica postoji“ te brani imovina RS-a čiji je Dodik „najveći čuvar“. Neizostavan dio tih izvještaja je i kontinuitet „dokazivanja“ da je Christian Schmidt „lažni visoki predstavnik“, a Sud i Tužilaštvo BiH „neustavni“, i koji, udruženi s „političkim Sarajevom i zapadnim ambasadama, žele uništiti RS“.

SVE NJEGOVE IZJAVE: Istovremeno, nastavlja se i praksa da se svaka izjava, komentar na društvenim mrežama ili događaj kojem Dodik prisustvuje brižljivo prenosi, iako to znači da se u istoj centralnoj informativnoj emisiji on pojavljuje u više vijesti ili izvještaja.

IVANIĆ SARADNIK: Također, od tvrdnji da joj je cilj rušenje RS-a nije pošteđena ni opozicija. Ovog puta usmjerili su se na počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića zbog seminara koji je u organizaciji Skupštine NATO alijanse održan u Sarajevu. Zbog prisustva visokog predstavnika, niko od političara koji su dio vlasti iz RS-a nije se pojavio, pa je Ivanićevo prisustvo, prema tumačenju članova SNSD-a, „dokaz da je saradnik“ visokog predstavnika.

ANTE IZJAVIO: Posao advokata je da brani klijente bez obzira koje im se krivično djelo stavlja na teret. Ipak, hrvatski advokat Ante Nobilo, koji se uključio u tim odbrane Milorada Dodika, trebao bi da poznaje osnovnu ulogu i nadležnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. I, slijedom toga, da ne iznosi tvrdnju kako je visoki predstavnik „sam sebi dao ovlasti da kreira zakone“ (Dnevnik 2, 17. novembar).

Iako cijeli političko-pravni tim oko Dodika osporava i visokog predstavnika i Sud i Tužilaštvo BiH, evidentno je da predsjednik RS-a počinje s taktikom odgađanja suđenja, koje je trebalo početi 22. novembra. Razlog za odgodu je „službeni put u Mađarsku“. Dodatni komentar držimo suvišnim.

AJDIN PREŠUTIO: Vrijeđanje i prijetnje novinarima uobičajen su, nažalost, način komunikacije Milorada Dodika sa svima koji rade u medijima koji nisu pod paskom aktuelne vlasti. U nedjelji iza nas na udaru su se našli televizija N1 i njena reporterka Snežana Mitrović. U izvještaju emitovanom u Dnevniku 16. novembra, Ajdin Cikota to ne spominje. Ukupno, izvještaj nema ni glavu ni rep, osim što u njemu Dodik govori o čemu god stigne. Uvrede upućene novinarki Mitrović nisu emitovane, ali je Cikota naglasio da „pojedini mediji forsiraju antisrpski narativ“.

Svakog 18. novembra kada se obilježava godišnjica pada Vukovara, oni koji nisu kadri iskazati poštovanje prema žrtvama mogli bi barem da zašute. No predstavnici RS-a to nisu bili kadri ni ove godine, pa su se obrušili na učešće člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Koloni sjećanja.

NAPADI I OPTUŽBE: Također su se obrušili i na članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića optužujući ih za povijesni revizionizam zbog najave dolaska u Mrkonjić Grad na obilježavanje Dana ZAVNOBiH-a i Dana državnosti BiH. A kada to posebno komentariše predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, koji se nikada nije ogradio od četničkog pokreta, vrhunac je hipokrizije vlasti ovog bh. entiteta i uredništva Dnevnika 2 koje ga je izabralo za sugovornika.

SPLETKE S POVRATNICIMA: U Dnevniku 15. novembra emitovan je izvještaj o teškom položaju Srba povratnika u Federaciju BiH. Kao primjer naveden je Miodrag Stjepić sa Ilidže koji, navodi se u izvještaju, zbog gradnje saobraćajnice već deceniju vodi spor sa izvođačem radova. Istog dana, od povreda zadobivenih jer je štitio svoju imovinu u okolini Dervente, preminuo je povratnik Marko Mišić – Hrvat. O njemu nije rečena nijedna riječ.

Ocjena: 1

BNTV: Ko se susretao s uhapšenima?

  1. – 20. novembar 2023.

TRGOVINA DROGOM: Dvije odvojene akcije SIPA-e i policije RS, hapšenja više lica osumnjičenih za trgovinu drogom odnosno šverc robom bez porijekla koja se uvozila u BiH iz Srbije, našle su se u nekim od ključnih izvještaja u dnevnicima.

PO ČEMU JE POZNAT: Nakon što je na području Istočnog Sarajeva uhapšeno više lica koja se dovode u vezu s prodajom narkotika, u Dnevniku 16. novembra emitovana je izjava člana SDS-a Darka Berjana. On je u obraćanju novinarima iznio tvrdnju da su se Milorad Dodik i gradonačelnik Istočnog Sarajeva u više navrata susretali s nekim od uhapšenih u toj akciji te predočio fotografije koje to potvrđuju, a od kojih su neke objavljene i na zvaničnoj stranici SNSD-a. Dodik je sve negirao, uz tvrdnju da je „poznat po tome što nikada nije imao nikakve kontakte s kriminalcima“.

Iako je u BiH usvojen Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu, iz javnih kuhinja u RS-u kažu da od toga do sada nisu osjetili nikakve olakšice. Istovremeno su upozorili na to da je broj korisnika u konstantnom porastu, te da sa postojećim sredstvima sve teže osiguravaju obroke za njih, dok i dalje tone hrane završavaju na smetljištu.

Tijana Milinković tematizirala je pitanje zašto se u BiH PDV jednako obračunava i na luksuznu robu, kao što su jahte, i na kruh. Iako BiH ima najnižu stopu PDV-a u regionu, ona ni na koji način ne olakšava život građanima. Novinarka je dala i podatke o visini PDV-a u Evropskoj uniji gdje imaju različite stope na osnovne prehrambene artikle, dječju hranu i ostale robe. I podsjetila da su zastupnici SNSD-a u Parlamentu BiH najglasniji protivnici uvođenja različitih stopa poreza na dodatnu vrijednost.

RADNICI ODLAZE: Tematiziran je i problem sve manjeg broja radnika u Republici Srpskoj. To određen broj poslodavaca posebno u trgovinskoj i ugostiteljskoj djelatnosti primorava da skraćuju radno vrijeme. Također, sve je izraženiji nedostatak kvalifikovanih radnika, pa su poslodavci, posebno u ugostiteljstvu, primorani zapošljavati one koji su za taj posao zainteresovani.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Najavom da će najniža plata u RS-u od naredne godine biti 1.050 KM, Milorad Dodik je na noge digao i poslovnu zajednicu i premijera i Savez sindikata RS. Očekivano, SSRS povećanje najniže cijene rada sa 700 na 1.050 KM pozdravlja, no poslodavci upozoravaju da će to dovesti do gašenja radnih mjesta i pada proizvodnje u realnom sektoru. Obje medijske kuće znatan su prostor posvetile ovoj temi, ali je BNTV napravio iskorak predočavajući analize poslodavaca i ekonomskih eksperata koji upozoravaju da je tako visok rast „minimalca“ neutemeljen. RTRS pak u prvi plan stavlja Dodika i obećanja da će „država pomoći onim poslodavcima koji lošije posluju kako bi se poboljšao položaj radnika“. Novinari RTRS-a ne pitaju iz kojih izvora, a BNTV je donio izvještaj o novom, šesnaestom zaduženju Vlade RS na Banjalučkoj berzi u ovoj godini, čime se Republika Srpska samo po tom osnovu zadužila za 716 miliona KM kako bi osigurala tekuću likvidnost budžeta.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tematiziran je štrajk u koji su stupili radnici Željezare Arcelor Mittal Zenica, odluka poslovodstva da svjesno obustavi proizvodnju pravdajući se stanjem na tržištu čelika, a što se direktno odrazilo i na prestanak rada Rudnika Arcelor Mittal Prijedor.

Minus sedmice

RTRS

Sve licemjerstvo bh. politike i međustranačkih odnosa dalo se jasno iščitati iz izvještaja koji se prelamaju kroz odnose SNSD-a i HDZ-a BiH. Od uzdržanosti vijećnika HDZ-a u gradskoj skupštini Mostara pri glasanju o prijedlogu vijećnika SNSD-a da imena ulica budu napisana na latinici i ćirilici, do komentara Milorada Dodika i njegovog savjetnika Ognjena Tadića o bjekstvu Branimira Glavaša u BiH kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj zbog počinjenih ratnih zločina. Glavaš boravi u Grudama, a nejasno je kako pored hrvatskog ima i bh. državljanstvo. A Tadić poručuje da se u BiH osjećaju bezbjedno svi koji su činili ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj“!

BNTV

Iako je u Srbiji u punom jeku predizborna kampanja, BNTV nastavlja gledatelje informisati isključivo o aktivnostima Aleksandra Vučića i njegovih suradnika iz SNS-a. Tome dodajemo i izvještaj o skupu podrške Vučiću u Banjaluci na kojem se okupilo pedeset ljudi, uglavnom zašlih u pozne godine.

About The Author