RTRS I BNTV: Nije vaše da mislite

Više vrijedi jedan prilog BNTV-a o poskupljenju frizerskih usluga nego kompletna režimska hronika RTRS-a

RTRS I BNTV: Nije vaše da mislite
Foto: eTrafika

RTRS: Koliko penzija?

  1. april – 7. april 2024.

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA: Politička kriza oko izmjena izbornog zakona je, razumljivo, goruća tema za RTRS. U ponedjeljak (1. april) je tako u Dnevniku 2 ove kuće emitiran opširan prilog od tri i po minute u kojem se propituje proširenje ovlasti Centralne izborne komisije BiH uz pitanje: „Šta je cilj – stvoriti poslušnike i uticati na izbore?“ O tome je govorio Aleksandar Radeta iz Republičke izborne komisije, ukazujući na problem da bi CIK „mogao da utiče na izbore i moći će da kanališu ko koliko glasova može da dobije i na koji način“. Teško da se iko od gledatelja upitao da li je Radeta ovim riječima možda opisao dosadašnji način održavanja izbora i da li je ovo možda želja onih koji po svaku cijenu žele izborni proces zadržati pod svojom kontrolom.

BL EXPO: U srijedu (3. april) je otvoren sajam BL EXPO, a u prilogu o njegovom otvaranju RTRS je naglasila kako je zemlja-partner Srbija koja je prošle godine privukla četiri milijarde eura stranih investicija. Riječ je o podatku koji je potpuno irelevantan u kontekstu sajma, ali dobro dođe za stvaranje slike o ekonomskim uspjesima režima u susjednoj državi. Koliko je sam BL EXPO bio ekonomski značajan, a koliko je riječ o još jednom propagandnom potezu, možda govori i činjenica da u dnevnicima RTRS do kraja sedmice nije spomenut više nijednom.

PENZIJE KAO DOKAZ MOĆI: „Do uskršnjih praznika bit će isplaćene dvije penzije, za šta će vlada izdvojiti oko 300 miliona maraka, a to sigurno ne može učiniti ona vlada koja se suočava sa problemima“, još je jedna zabavna propagandna formulacija. Zabavna je najprije zbog toga što je emitirana na kraju priloga o „Schmidtovom nametanju izbornog zakona u funkciji pokoravanja RS-a“ (četvrtak, 4. april) sa kojim nema nikakve veze, ali i zbog činjenice da ništa ne govori o tome da se neka vlada suočava s problemima od toga da kao dokaz stabilnosti naglašava izvršavanje najobičnijih redovnih obaveza. No, o tome gledatelji vjerovatno ni ne razmišljaju, kao i o činjenici da dvije isplaćene penzije u aprilu znače nijednu penziju u maju.

Ocjena: 1

 

BNTV: Koliko košta šišanje?

  1. april – 7. april 2024.

ZAKON O „STRANIM AGENTIMA“: Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u RS-u, čije se skoro usvajanje najavljuje, jako je važno pitanje za ljudska prava u entitetu i šire. Popularno se naziva „zakonom o NVO“ ili „zakonom o stranim agentima“, a BNTV mu je posvetio vrijeme u ponedjeljak (1. april) te su ukazali ne samo na štetnost ovog zakona nego i na sporne elemente u proceduri njegovog predlaganja i usvajanja. Činjenica da ove argumente ne možete čuti na televiziji javnog servisa dovoljno govori o potrebi da se BNTV bavi ovim zakonom.

ŠIŠANJE: Sve lošiji standard građana, kao i svaku drugu temu iz ekonomije najbolje je ilustrirati primjerom. Koliko se god to činilo banalno ili trivijalno, za prosječnog gledatelja je dragocjeniji jednostavan prilog o povećanju cijena frizerskih usluga od bilo kakvog stručnog objašnjenja praćenog tabelama i grafikonima. Dnevnicima televizija u BiH generalno treba „života“, jer počesto izgledaju kao da ih novinari i političari prave za druge novinare i političare, zato je prilog o cijeni šišanja od subote (6. april) osvježavajuće slikovit, informativan i koristan.

DODIKOVE UVREDE: Na BNTV-u nemaju problem da neprimjereno ponašanje i vokabular Milorada Dodika ocijene pravim imenom, a i da pri tome sami zadrže pristojnost. Uz to, priču o Dodikovim uvredama redovno stave u kontekst, pa je tako u dnevniku od srijede (3. april) na uvod u kojem se govorilo kako „Dodik prijeti otcjepljenjem, vrijeđa Schmidta i muslimane“ nadovezan prilog o tome kako Dodikovi kadrovi provode odluke visokog predstavnika i dijele odlikovanja američkoj ambasadi. Jednako tako, u subotu (6. april) je neprimjerenom načinu komunikacije predstavnika vlasti posvećen čitav prilog, ali je on iskorišten i za kritiku rada Narodne skupštine RS. Prilog naslovljen „Poligon za uvrede“ nije se zadržao samo na načinu komunikacije, nego je ukazano i da je novi saziv NSRS-a održao samo osam redovnih i čak dvanaest (!) posebnih sjednica, što je ocijenjeno kao izostanak pravog rada i „bacanje prašine u oči“.

Ocjena: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA

Vlast i opozicija u RS-u žive u paralelnim svjetovima, zbog čega u takvim svjetovima žive i gledatelji koji gledaju programe televizije koju kontroliše vlast, u poređenju sa onima koji gledaju proopoziciono naklonjenu bijeljinsku televiziju. Ali, razlika je u tome što BNTV ima kritički stav prema vlasti i pruža prostor opoziciji uz pridržavanje postulata novinarske profesije, dok je RTRS bukvalno režimski megafon čija bi se centralna informativna emisija mirne duše mogla zvati „režimska hronika“. U suštini, upravo je postojanje ovakvih medija jedan od ključnih kriterija po kojima se neka vlast može zvati režimom.

Dokaz za to je način na koji je RTRS pratio posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana i ministra vanjskih poslova te zemlje Petera Szijjarta, u kojem je premijer za kojeg čak umjereni europski mediji koriste termine poput „autoritarni lider“, „suvremeni diktator“ ili „glavobolja EU-a“ opisivan kao „jedan od vodećih evropskih lidera“. Tragikomično je što se RTRS u četvrtak (4. april) pohvalio kako se šef mađarske diplomatije za prvu posjetu tokom boravka u našoj zemlji opredijelio upravo za RTRS, znamo li kakvo je stanje medijskih sloboda u Mađarskoj i kakve poteze u sličnom pravcu vuku vlasti u RTRS-u u poređenju sa ostatkom svijeta.

Mada, jasno je šta za RTRS predstavlja „ostatak svijeta“: u petak (5. april) su tako izvijestili i kako je Orbanova posjeta odjeknula u „svjetskim medijima“, pri čemu su kao svjetski mediji pobrojani samo Sputnjik, Russia Today i izvjesna Mađarska nacija. Po ovome se ostatak svijeta ustvari svodi na tzv. „ruski svijet“.

Posjeti mađarskog premijera i njegove svite BNTV je dao onoliko prostora koliko je to bilo neophodno, a stvarni odnos prema njoj je iskazan u uvodu dnevnika od petka (5. april), riječima „ne štima baš najbolje u budžetu RS-a pa se vlast bacila na posao – potrebno je naći nove kreditore“. Zanimljivo, od svega što je Orban rekao u Banjoj Luci, BNTV je izdvojio poruku kako „EU ima problema, ali nema boljeg okvira za naše zemlje“. Iako je prenio gotovo sve što je mađarski premijer rekao, ovu eurofilnu izjavu je RTRS izostavio.

Dok BNTV ukazuje na posjetu mađarske delegacije kao na potencijalnu slamku spasa za budžet RS-a, RTRS insistira na budućim investicijama, novim poslovnim šansama i brojnim sklopljenim sporazumima. Naročito se potencira kako će Mađari nastaviti projekte od kojih su odustali Nijemci, i uistinu je karikaturalno na kraju dnevnika u kojem se potenciraju Mađari, a kritikuju Nijemci vidjeti prilog o izazovima pred metalnom industrijom koja u prva dva mjeseca 2024. bilježi pad od četiri posto, ali „optimizam ulijeva istraživanje raspoloženja njemačkih izvoznika“ – na Mađare će se, očito, morati još sačekati.

Oči RTRS-a su ipak uprte u Rusiju, a do koje mjere se pazi kako će se izvještavati o stanju u toj zemlji govori i prilog o poplavama u gradu Orsk. I RTRS i BNTV su očigledno iz razmjene preuzeli iste slike i iste izjave, samo što je BNTV prenio da je brana koja je izazvala poplavu popustila usljed „nemara i nehata“, dok je u prijevodu RTRS-a riječ o „neodržavanju“.

Sve u svemu, RTRS nema gledateljima ponuditi ništa osim propagande jednog čovjeka i njegovog režima, ali ako gledate dnevnike ove televizije onda je vjerovatno to upravo ono što vam i treba. S druge strane, BNTV je ove sedmice imao rutinski odrađene dnevnike vrijedne prosječne ocjene.

Plus sedmice

RTRS

Sadržaj dnevnika RTRS-a je u potpunosti podređen promociji jednog čovjeka i vlasti koju on personificira. Riječ je o pola sata servirane zvanične istine, i to filtrirane do detalja u kojima se ogleda koliko je ta mašinerija uhodana. U takvim postavkama neki plus nije moguće naći ni uz najbolju volju, a i ako se desi vjerovatno će biti plod uredničkog propusta.

BNTV

Uvijek su dobrodošli prilozi koji izlaze iz dnevnopolitičke svakodnevice te aktualiziraju problem koji je prisutan, ali je van fokusa. Takav je bio i prilog u dnevniku BNTV-a od subote (6. april) o prevarama na internetu i potrebi za boljom regulacijom trgovine online.

Minus sedmice

RTRS

Bilo bi normalno da dnevnici RTRS-a kao centralne informativne emisije javnog servisa sadrže obilje informacija iz lokalnih zajednica, ali takvi prilozi su na ovoj televiziji prava rijetkost, što bi medijski pismena publika znala protumačiti kako treba. Nažalost, zbog načina na koji RTRS pokriva lokalne teme možda je i bolje da je to tako, a primjer za ovo nalazimo u dnevniku od subote (6. april) i prilogu o Goranu Kovačeviću iz Foče, mladiću sa Downovim sindromom koji se uspješno bavi karateom i izvrsno svira frulu. No, RTRS ne bi bio RTRS kad opisom „čuvar tradicionalnih vrijednosti“ ne bi čak i osobe kojima je strana svaka isključivost stavio u funkciju svoga narativa.

BNTV

Iako su posjeti mađarskog premijera Orbana posvetili minimum pažnje, dajući na taj način svoje mišljenje o značaju saradnje Mađarske i RS-a, ostaje dojam kako se BNTV ipak sustezala u kritici odnosa Dodik – Orban. Umjesto minimiziranja pažnje poklonjenoj ovoj posjeti, možda je bilo korisnije poentirati objašnjavajući gledateljima stvarni položaj Mađarske u EU te razmjere korupcije i kontrole medija koja je razvijena pod Orbanovim režimom. Vijest o protestima opozicije u Budimpešti od subote (6. april) je stidljivi nagovještaj onoga što bi se o stanju u Mađarskoj moglo ispričati i razlozima obostranih simpatija koje dijele Orban i Dodik.

 

 

 

About The Author