RTRS I BNTV: Milorad Dodik između navodne NATO otmice i srednjeg prsta novinarima

Način na koji RTRS brani i pokriva člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda duboko je neprofesionalan i povremeno izrazito komičan

RTRS I BNTV: Milorad Dodik između navodne NATO otmice i srednjeg prsta novinarima

 

RTRS: Mašta može svašta

  1. – 27. mart 2022.

PLAN OTMICE: Dovoljno je vidjeti naslovnu stranicu portala In4S s ključnom porukom „Nije crnogorski, ako nije srpski“ pa da je sasvim jasno da mu je jedini cilj promovisanje srpskih interesa u Crnoj Gori. Na tom portalu objavljen je detaljan „plan otmice“ Milorada Dodika koju će, navodno, izvesti pripadnici NATO saveza. Sadržaj tog teksta, bez navođenja ijednog izvora, dokaz je da mašta može svašta.

No uredništvo Dnevnika 2 i ini penzionisani pripadnici vojske i policije RS-a ozbiljno su se zabrinuli za  Dodikovu sigurnost pa smo danima svjedočili pozivima upućenim NATO alijansi da se izjasni o tvrdnjama iznesenim na spomenutom portalu. Kako izjašnjenje, sasvim očekivano i sasvim normalno, nije stiglo, pozive je zamijenilo izražavanje „ozbiljne zabrinutosti jer NATO planiranu otmicu Dodika nije ni potvrdio ni demantovao“.

SARAJEVO I BJELOSVJETSKE BITANGE: Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska godinama je poligon na kojem univerzitetski profesori, javni politički radnici i analitičari iz Srbije otvoreno podržavaju secesionističku i antidržavnu politiku SNSD-a. Obavještajno-sigurnosna agencija odlučila je tome stati u kraj pa se na listi lica opasnih po sigurnost BiH našao i beogradski advokat Goran Petronijević, kome je zabranjen ulazak u našu državu. Iz cjelokupnog srpskog političkog korpusa stigle su osude te odluke. Izdvajamo izvještaj u kojem se citira Petronijević da je riječ o uroti „Sarajeva i bjelosvjetskih bitangi“, ali i sugovornika novinara da „OSA podiže zid na Drini“, te da je ova sigurnosna agencija „otuđeni centar moći van kontrole vlasti BiH“. O razlozima zašto je Petronijeviću ulazak u BiH zabranjen, novinari nisu tražili mišljenje OSA-e.

STANDARDNI NEPROFESIONALIZAM RTRS-a: Ubistvo načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića, koje se 21. marta desilo u Prijedoru, uznemirilo je ne samo stanovnike tog grada nego i širu javnost. I, nažalost, još jednom se nečija smrt iskoristila za obračune u RS-u i skupljanje političkih poena. Milorad Dodik optužio je Okružno tužilaštvo u Prijedoru, Republičko tužilaštvo RS-a i Specijalno tužilaštvo da su pokušali opstruirati istragu ubistva. Uslijedio je potom i odgovor / saopštenje za javnost prozvanih tužilaštava. Njegov sadržaj gledatelji nisu imali priliku čuti. Umjesto toga, u već uobičajenom maniru neprofesionalizma, emitovana je Dodikova reakcija.

KLJUČNA LIČNOST: Dnevnik 21. marta prošao je u znaku vraćanja praksi da je Milorad Dodik ključna ličnost koju se za sve pita, koja o svemu u Republici Srpskoj odlučuje i čiji se stavovi brižljivo prenose.

On je stoga najavio rast penzija i povećanje prosječne plate u RS-u do konca ove godine. Onda je komentarisao i nepostizanje sporazuma između SDA i HDZ-a BiH oko izmjena Izbornog zakona, u koje se, kako tvrdi, ne želi miješati. Potom je uslijedila „analiza“ djelovanja obavještajnih krugova iz Evropske unije koji žele spriječiti širenje ruskog utjecaja na Balkanu i plasiraju „lažne informacije da se priprema secesija RS-a“. Sve kako bi se nanijela šteta ovom bh. entitetu, o čemu je on dobro informisan. Iste priče od lidera SNSD-a imali smo priliku slušati i 2014., a potom i 2018. godine. Uz razliku da su ti obavještajni centri djelovali iz „jednog hotela u Tuzli“, a sada su premješteni u Tiranu.

Otuda i ne čudi da je vijest o padu kineskog aviona u kojem su poginula 133 putnika emitovana u 23. minuti Dnevnika.

O ruskoj agresiji na Ukrajinu sve je manje vijesti i sve su niže pozicionirane u dnevnicima. Nastavljena je i praksa favorizovanja i prenošenja gledateljima uglavnom ruskih stavova.

Ocjena: 1

 

BNTV: Demaskiranje Dodika

  1. – 27. mart 2022.

BAHAT I PREPLAŠEN: Da slika govori više od hiljadu riječi potvrđuje snimak na kojem se vidi kako Milorad Dodik novinarima pokazuje srednji prst. Pa iako neprimjereno ponašanje lidera SNSD-a nije novost, taj gest samo je još jednom potvrdio da njegovoj bahatosti nema kraja.

U Dnevniku emitovanom 22. marta novinari BNTV-a ovim se nisu posebno bavili, no izvještaj s Dodikove press-konferencije održane istog dana pokazao je da mu problem nisu novinari, nego Tužilaštvo BiH. Dodik je, naime, tog dana pred državnim Tužilaštvom dao iskaz o kupovini vile u Beogradu 2007. godine. Bez ikakvih intervencija, samo prenoseći njegove stavove, uredništvo je prepustilo gledateljima da vide koliko je zbog istrage uznemiren i kako je nemušto pokušavao da demantuje postojanje sumnje o zloupotrebi položaja prilikom dizanja kredita za kupovinu spomenute nekretnine.

AKO NEMA RTRS, IMA BNTV: Sve što je kao odgovor Dodiku na tvrdnje da su tužilaštva u RS-u pokušala da sabotiraju istragu ubistva Radenka Bašića i da su pojedini tužioci povezani s kriminalnim miljeom, stiglo iz ovih pravosudnih institucija, gledatelji Dnevnika su dobili na uvid. Stoga prešućivanje reakcija tužilaštava na koje se RTRS odlučio, i nije imalo poseban učinak.

EKONOMSKE POSLJEDICE RATA: Rat u Ukrajini i dalje je u fokusu izvještavanja u dnevnicima, uz male pomake u balansiranju informacija koje stižu od zaraćenih strana. Ono na što je tokom protekle nedjelje obraćena pažnja jesu ekonomske posljedice rata. Ukazano je na procjenu UN-a da prijeti globalna glad.

Uredništvo Dnevnika kontinuirano prati stanje ekonomije u RS-u, ukazuje na rastuću inflaciju, pa su gledatelji bili informisani i o sjednici Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj nije izglasano da se uđe u hitnu proceduru izmjena Zakona o PDV-u te privremenom ukidanju akciza na naftne derivate. U izvještaju su gledatelji upoznati s načinom na koji su delegati stranaka vladajuće većine tražili razloge da se ovi zakoni ne usvajaju po hitnoj proceduri, ali i stavovima opozicije koja je ukazala na nespremnost vlasti da pomogne građanima da prebrode krizu.

UGASITE AUTOMOBILE: Koliko je licemjerstvo vlasti u RS-u, gledatelji su imali priliku vidjeti kroz Dodikov komentar o poskupljenju goriva. Naime, lider SNSD-a pozvao je građane da štede, da ugase automobile i voze se javnim prevozom. Bilo bi lijepo samo da i on da lični primjer pa prizemlji helikopter i smanji broj vozila u svojoj pratnji.

Ni nedjelja iza nas nije prošla bez međusobnih optužbi Milorada Dodika i Mirka Šarovića, koje su jasan pokazatelj da je izborna kampanja u punom jeku i da se sredstva u njoj neće birati.

Zabrana ulaska u BiH beogradskom advokatu Goranu Petronijeviću tema je kojom su se bavili i novinari ove medijske kuće. Što i nije neočekivano ima li se u vidu da su odluke OSA-e da se Petronijević nađe na listi lica opasnih po sigurnost BiH jednako osudili lideri svih srpskih stranaka.

Ocjena: 4

 

Ustaljene šeme

Ima li se u vidu da su teme koje su u fokusu RTRS-a i BNTV-a oprečne, sve je teže praviti komparativnu analizu. RTRS ne izlazi iz ustaljene šeme bespogovorne podrške vlasti o ma kojim temama da je riječ. Na drugoj strani, uredništvo Dnevnika BNTV-a fokus drži ne samo na političkim dešavanjima u BiH nego i na ekonomiji, odnosno njenom pogoršanju, koje je posebno vidljivo od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Mini reportaža o Ljubiji, nekada opštini, danas mjesnoj zajednici Prijedora, koja polako odumire. Zatvaranjem rudnika željezne rude, većina stanovništa je bez posla već 30 godina, a kakav je današnji život najbolje je oslikao komentar jednog stanovnika koji kaže da u „gradu najviše ima pasa, mačaka i smrtovnica“.

Minus sedmice

RTRS

Kada novinarstvo postane sluga vlasti onda se i može dogoditi da Gvozden Šarac kaže da se na početku press-konferencije Milorada Dodika „dogodio verbalni incident“. Izazvali su ga, navodi Šarac u izvještaju, “novinari federalnih medija, jer su tražili izvinjenje zbog neprimjerenog gesta Milorada Dodika prema novinarima“. Neprimjereni gest sramno je pokazivanje srednjeg prsta novinarima okupljenim ispred Tužilaštva BiH. No Šarac u tome ne vidi ništa neprimjereno, pogotovo zato što je, kako je u izvještaju kazao, taj gest bio namijenjen samo novinarima BNTV-a i Dnevnog avaza.

BNTV

Godišnjica početka bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i ovog puta predočena je na način da je u pitanju bio čisti hir i demonstracija moći NATO alijanse nad Srbijom. O dešavanjima koja su tome prethodila i uslovima koje je Slobodan Milošević odbio da prihvati kako bi se riješila humanitarna kriza na Kosovu, nije rečena nijedna riječ.

 

 

About The Author