RTRS I BNTV: Medijska podrška za dokazivanje srpske istine o Srebrenici i Sarajevu

Obje televizije raduju se profesionalnom izazovu da objektivno i tačno predoče istinu o stradanjima u Srebrenici i Sarajevu. Još samo da se sjete haških presuda

RTRS I BNTV: Medijska podrška za dokazivanje srpske istine o Srebrenici i Sarajevu
Foto: Euronews Tarik Samarah

RTRS: Onaj ko govori protiv Srbije i Crkve trebao bi odgovarati

4. – 10. februar 2019.

NEDOPUSTIVE IZJAVE: Dragan Ćuzulan, potpredsjednik SDS-a, ako je suditi prema predočenim snimcima (najvjerovatnije mobitel), u neformalnom razgovoru u Trebinju kritikovao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kazavši da ga „ne voli jer je manipulator,“ ali se i usprotivio načinu na koji se, kako je naveo, pravoslavna vjeronauka u obrazovanju RS-a koristi u političke svrhe. Skandalozne izjave, ponovila je u više navrata nepotpisana autorica izvještaja emitovanog u Dnevniku 5. februara. I na tome se nije stalo pa je komentarima na Ćuzulanove izjave otvoren i Dnevnik dan kasnije. Očito iznenađeni činjenicom da je Ćuzulan i u zvan-ičnoj izjavi ostao kod izrečenih stavova, u izvještaju je posebno podcrtan stav visokog funkcionera SNSD-a Luke Petrovića koji je kazao da bi „onaj ko govori protiv Srbije i Crkve trebao da odgovara“. Umjesto da se ovakvi stavovi propituju kao nedopustivi u demokratskom društvu, šalje se jasna pouka da treba po svaku cijenu i svim sredstvima sasjeći slobodu mišljenja i govora ukoliko ne korespondira sa zvaničnom politikom.

ISTINA PO MJERI RTRS-a: Osnivanje međunarodne komisije Vlade RS koja bi trebala, kako je navedeno, da utvrdi istinu o stradanju svih naroda u Srebrenici tokom rata, na način na koji je osmišljena sigurno neće dovesti do pomirenja u BiH. Tim prije jer je upravo već jednom komisija Vlade RS utvrdila broj ubijenih Bošnjaka u Srebrenici od strane pripadnika vojske i policije bosanskih Srba u julu 1995. godine, a za ratne zločine, uključujući i zločin genocida, osuđen je gotovo cjelokupan vojni i politički vrh RS-a, kao i brojni pripadnci tih jedinca, što pred Tribunalom u Hagu, što pred Sudom BiH.

Sve to, naravno, poznato je i urednicima i novinarima RTRS-a, no, u već viđenom maniru minimiziranja i relativiziranja srebreničkog zločina, oni slijede zadanu matricu. Pa otuda i sugestivno pitanje novinara predsjedniku narečene komisije, izraelskom povjesničaru Gideonu Greifu da se „zna da je u Jasenovcu počinjen genocid, ali može li se isto reći i za Srebrenicu“. Svaki komentar na ovakav način izvještavanja je suvišan.

Izdvojeno

Jednako kako je svojevremeno lider SNSD-a Milorad Dodik,  u maniru seoskog lole, novčanicama „kitio“ ulične svirače u Banjaluci, ponio se i premijer RS-a Radovan Višković koji je slučajnoj prolaznici s djetetom u kolicima u Trebinju dao 50 maraka. Ova sekvenca našla se u najavnom video-snimku izvještaja o posjeti entitetskog premijera tom gradu. A mi pitamo šta se takvim snimkom htjelo poručiti?

Potez Viškovića sigurno neće doprinijeti poboljšanju demografske slike RS-a, a malo je vjerovatno da će to učiniti i izrada programa demografske obnove koji je inicirala predsjednica RS-a Željka Cvijanović. U izvještaju je vješto izbjegnuto da se spomene drastičan odlazak radno sposobnog stanovništva, odnosno iseljavanje cijelih porodica. Šta su njegovi uzroci, koliki je prirodni priliv stanovništva? Umjesto toga tek krajnje seksistička poruka demografa da „RS, na sreću, još ima dovoljan broj žena sposobnih za rađanje“. Kao da su žene „prirodno dobro entiteta“ pa ih se može na taj način tretirati.

Ocjena 1

BNTV: Ko to provocira zastavom Kosova?

4. – 10. februar 2019.

SDS IDE U VLAST: Nedjelja iza nas prošla je bez značajnih političkih dešavanja u bh. entitetu Republika Srpska. Izuzetak je sada već izvjesno koaliranje SDS-a, najveće opozicione stranke u RS-u, sa SNSD-om na državnom nivou. Ipak, sve je u vezi s tim ostalo na nivou šture vijesti − izjave lidera SDS-a Vukote Govedarice. Bez analize razloga promjene političkog kursa oko koaliranja sa SNSD-om. Upravo je to pitanje, podsjećamo, neposredno nakon prošlogodišnjih opštih izbora dovelo do dubokog raskola unutar SDS-a.

PRAVDA ZA DAVIDA: Gledatelji se u dnevnicima i dalje redovno informišu o okupljanjima članova pokreta „Pravda za Davida„ i građana koji svake večeri ispred pravoslavnog hrama u Banjaluci pale svijeće za ubijenog Davida Dragičevića. Prenesena su i dva oglašavanja Davidovog oca, Davora Dragičevića, koji je koncem prošle godine napustio Banjaluku. Iz izvještaja koji se ovom temom bavio izdvajamo i onaj o trogodišnjici napada na pokojnog Dženana Memića u Sarajevu, emitovan u Dnevniku 8. februara.

BEZ POVIŠICE DEMOBILISANIM BORCIMA: Kao suprotnost bahatosti u trošenju javnog novca na koju je ukazano u prilogu o najavi kupovine  novih automobila za kabinet predsjednice RS-a u iznosu od 650.000 maraka, gledateljima je ponuđena reportaža o banjalučkim beskućnicima. Kao i vijest − izjava premijera RS-a Radovana Viškovića koji je saopštio da od datog obećanja o povećanju novčanih naknada demobilisanim borcima nema ništa. Jer novca, naveo je, za to u budžetu nema.

VUKANOVIĆ U CENTRU PAŽNJE: Za nastavak rata koji vode dvije najveće medijske kuće u RS-u, RTRS i BNTV, uvijek se nađe dobro oružje. Ovog puta to je sukob koji je izbio na relaciji između javnog servisa RS-a i Nebojše Vukanovića, poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U kojem RTRS Vukanovića na svom portalu optužuje da „vodi bandu koja želi da ruši RS“, a ovaj uzvraća najavom tužbi za klevetu.

PONOVO ŠTURO O BEOGRADSKIM PROTESTIMA: I ove subote (9. februar) gledateljima je uskraćena informacija o tome zašto se u Beogradu održava protestna šetnja građana „Jedan od pet miliona“. Umjesto toga tek ruta šetnje, prisustvo studenata, ali ne i razlozi protesta i zahtjevi koji se postavljaju.

Izdvojeno

Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) bez sumnje je jedna od najboljih stvari koje su se u BiH desile od okončanja rata. Ipak, u dnevnicima gledatelji su imali vrlo malo, uglavnom šturih, informacija o ovom događaju koji ne samo da je obnovio duh Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine nego i doveo do sportskog, kulturološkog i u konačnici političkog povezivanja gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i zimskih centara kojima raspolažu.

No sve to ostalo je manje bitno. Pa je pokušano da se isfabrikuje skandal i tamo gdje ga nije bilo. Tome smo svjedočili u izvještaju Slađane Jašarević emitivanom 6. februara vezanom za postavljanje zastava zemalja učesnica na rasvjetnim stubovima u Sarajevu. Jer se, kako je navedeno, zastava samoproglašenog Kosova našla uz zastavu Srbije. Jašarević si je dala truda da se raspita “ko je za to odgovoran“, od organizatora EYOF-a sve do ministarstva spoljnih poslova BiH. Uz pitanje da li je riječ o namjernoj ili slučajnoj provokaciji. A mi pitamo može li išta u BiH proći a da mu se ne dodaju nepotrebne političke konotacije koje bacaju sjenu na i one rijetke pozitivne događaje?

Samo otvaranje EYOF-a u Dnevniku 10. februara ispraćeno je kratkom viješću prezentera emitovanom u 26. minuti.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Način prezentacije izvještaja o osnivanju nove komisije Vlade RS-a za utvrđivanje, kako se navodi, istine o stradanju svih nacija tokom rata u Srebrenici, ponovo je potvrdio da  se takozvana nacionalna pitanja jednako tretiraju kako na RTRS-u tako i BNTV-u. Bez propitivanja, ignorisanjem činjenica, materijalnih dokaza, a sve kako bi se odbranila teza da je samo srpska istina, prava istina.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Izvještaj Tijane Milinković i Bojane Vinčić koji je problematizirao pitanje uključivanja u društvo, odnosno izostanak adekvatne institucionalne pomoći štićenicima domova za nezbrinutu djecu koja nakon punoljetstva moraju te ustanove napustiti.

Minus sedmice

RTRS
Javno iznošenje mišljenja o bilo kojem političaru pa bio on i predsjednik susjedne države, o odnosu vjerske zajednice (Srpske pravoslavne crkve) i politike, kao što je to bilo u slučaju potpredsjednika SDS-a Dragana Ćuzulana, legitimno je pravo svakog građanina i u demokratskom društvu ne bi se smjelo dovesti u pitanje. No, način na koji je u dnevnicima spomenuti istup tretiran još jedna je u nizu potvrda da je RS daleko od demokratskog društva, a RTRS, iako formalno javni RTV servis, propagator gušenja slobode izražavanja.
BNTV
Izvještaj o imenovanju članova komisije Vlade RS koje bi trebala da utvrdi, kako je navedeno, “činjenice o stradanju svih naroda u Srebrenici tokom minulog rata“, koji je samo još jednom potvrdio spremnost srpskih medija da prihvataju revizionističku politiku o ratnim zločinima pripadnika vojske i policije RS u BiH čak i kada su u pitanju činjenice koje su utvrdile njihove institucije. Gledatelji su informisani o članovima te komisije, imali su priliku čuti i izjavu predstavnika Centra za istraživanje ratnih zločina u RS, koji je poručio da će „tako utvrđena istina za sve u BiH biti obavezna“. O odbacivanju od strane Narodne skupštine RS izvještaja komisije Vlade RS o stradanju preko osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, novinar nije kazao ni riječ. Jednako kao što je prešućena osuda koja je stigla iz domaćih i međunarodnih krugova na ovu odluku parlamenta RS. Nisu se spominjale ni brojne presude Haškog tribunala i domaćih sudova kojima su ne samo vojni i politički vrh RS-a nego i brojni pripadnici vojske i policije bosanskih Srba osuđeni za ratne zločine uključujući i genocid nad bošnjačkim muškarcima i dječacima u Srebrenici.