RTRS I BNTV: Kad javni servis ne smije izvijestiti ko je novi gradonačelnik Banjaluke

RTRS nastavlja probijati granice neprofesionalizma. U takvoj atmosferi, BNTV-u uopće ne treba mnogo da bi bio superioran televizijski medij u entitetu Republika Srpska

RTRS I BNTV: Kad javni servis ne smije izvijestiti ko je novi gradonačelnik Banjaluke

RTRS: Ravno do dna

16. – 22. novembar 2020.

TUGY, PLAKY: Tokom godina analize Dnevnika 2 javnog servisa RS-a pomislili smo u više navrata da su dotakli dno neprofesionalizma i da dalje od toga ne mogu ići. Nedjelja iza nas potvrdila je da to dno ne postoji. Dnevnik 2 obilježili su izvještaji i vijesti o lokalnim izborima u BiH, održanim 15. novembra, a RTRS će ostati upamćen po tome što u najavi Dnevnika 16. novembra prezenter nije mogao preko usta prevaliti ime novog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Gledateljima je umjesto toga saopšteno tek da su kandidati PDP-a i SDS-a pobijedili u utrci za gradonačelnike Banjaluke i Bijeljine. Tako su istovremeno relativizovana i Stanivukovićeva pobjeda i poraz kandidata SNSD-a Igora Radojičića. Pa umjesto očekivane analize izbornih rezultata za gradonačelnika najvećeg grada u bh. entitetu Republika Srpska, fokus izvještaja bio je na odluci Milorada Dodika da iz vladajuće većine za banjalučku gradsku skupštinu isključi Socijalističku partiju Srpske (SPS). Predug izvještaj koji je imao jedino za cilj da skrene pažnju gledatelja sa suštine izbornih rezultata – činjenice da je SNSD nakon 22 godine u Banjaluci izgubio poziciju gradonačelnika.

NIŠTA NI O PRIJETNJAMA: U istom Dnevniku gledatelji su uskraćeni i za prijetnje koje je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice izvršnog komiteta te stranke uputio Banjaluci i njenim građanima.

Dan kasnije, gledali smo prilog zasnovan na intervjuu koji je Dodik dao srpskom Kuriru. U fokusu izvještaja Ljiljane Trifunović je Dodikova izjava o broju osvojenih načelničkih pozicija na izborima te broju odbornika. I vješto izbjegavanje, ponovo, spominjanja prijetnji upućenih Banjalučanima jer nisu podržali Radojičića. Tako ostaje potpuno nejasno zašto Dodik govori, između ostalog, i o načinu finansiranja centralnog grijanja u Banjaluci, što je bila jedna od prijetnji lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH.

GLASNOGOVORNICI VLASTI: Navedeni izvještaji tako su po ko zna koji put potvrdili da je RTRS ništa drugo nego glasnogovornik vlasti spreman da za njen račun i u njenom interesu od javnosti istinu prikriva ili njome grubo manipulira.

Smrt srpskog patrijarha Irineja potvrdila je da je RS daleko od toga da bude ono što ustavnim uređenjem jeste – sekularni entitet. Osim proglašene trodnevne žalosti, gledatelji su četiri dana do u tančine bili informisani o patrijarhovom zdravstvenom stanju, potom njegovoj smrti, žalovanju i sahrani. U Dnevniku emitovanom 19. novembra, smrti, životu i djelu, kao i reakcijama na smrt srpskog patrijarha posvećena je polovina dnevnika – udarnih 15 minuta.

KAD NAJNEPROFESIONALNIJI MEDIJ VAZI O NEPROFESIONALIZMU: Vrhunac hipokrizije najbolje opisuje reagovanje RTRS-a na gostovanje Milorada Dodika na N1, odnosno na intervju koji je radila Emela Burdžović Slipičević. U izvještaju su brižljivo izabrani samo oni komentari na društvenim mrežama u kojima se kritikuje novinarkin način vođenja intervjua. A potom slijedi „lekcija“ o  profesionalizmu koji novinari moraju poštovati u svom radu. Ako je i od RTRS-a, previše je.

Ocjena: 1

 

BNTV: Dodikovske konstrukcije o državnoj zajednici

16. – 22. novembar 2020.

SVE O PREDSJEDNIKOVOM DIVLJANJU: Koliko god je uredništvo Dnevnika 2 neskriveno favorizovalo kandidate opozicionih stranaka tokom kampanje za lokalne izbore, posebno Draška Stanivukovića, izvještaji o izbornim rezultatima za gradonačelnike Banjaluke i Bijeljine prezentirani su profesionalno, u sklopu cjelovitog izvještaja o ključnim gradovima i opštinama u BiH.

Za razliku od RTRS-a, posebna pažnja bila je posvećena i prijetnjama koje je Milorad Dodik, nezadovoljan porazom Igora Radojičića, uputio Banjaluci i Banjalučanima. Osim Dodikove izjave, gledateljima su preneseni i prvi komentari javnosti.

STARE I NOVE KOALICIJE: Lokalni izbori, stvaranje novih i pucanje nekih starih koalicija dominirali su izvještajima emitovanim tokom protekle nedjelje. Jednako informativno i sadržajno, gledatelji su upoznati i sa monitoringom koalicije Pod lupom o brojnim kršenjima izbornog procesa te zahtjevima opozicionih stranaka za ponavljanje izbora s posebnim akcentom na Doboj.

NIŠTA O KRŠENJU MJERA: Smrt srpskog patrijarha Irineja je u periodu od 19. do 22. novembra preuzela primat nad izbornim rezultatima. U emitovanim izvještajima vidljivo je korištenje crkvenih termina koji su u konačnici neprimjereni javnom diskursu. Ono što izdvajamo vezano za izvještavanje o ovoj temi jeste, kao i u slučaju smrti crnogorskog vladike Amfilohija, potpuno prenebregavanje kršenja niza epidemioloških mjera koje su na snazi u Srbiji u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Ovo navodimo zato što je licemjerno to ignorisati, a potom u bloku vijesti o epidemiološkoj situaciji u regionu, s posebnim akcentom na Srbiju, prenositi upozorenja zdravstvenih radnika i predstavnika vlasti o potrebi strogog poštovanja mjera kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa u zajednici.

NIŠTA NI O RAJKU: Iz rubrike vijesti vezanih za Covid-19 izdvajamo i način na koji se prema potencijalno oboljelim radnicima ima namjeru odnositi Rajko Dukić, predsjednik kompanije Boksit Milići. Naime, za radnike za koje se utvrdi da su pozitivni na koronavirus, umjesto zakonom pripadajućeg bolovanja, Dukić je najavio da će se voditi kao da su na godišnjem odmoru.

Izdvojeno

Nedeljko Dukić, drugooptuženi za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića u avgustu 2018. godine, pred Okružnim sudom u Banjaluci osuđen je na pet godina zatvora. Pravda je ovom presudom tek djelimično zadovoljena. Motivi napada na Kovačevića i njegovi inicijatori ostaju i dalje nepoznati.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Jednako kao i u slučaju smrti crnogorskog vladike Amfilohija, RTRS i BNTV kao da su vodili mrtvu trku ko će sa više pijeteta izvještavati o smrti patrijarha Irineja. Republika Srpska sekularni je entitet, entitet ne samo Srba – pravoslavnih vjernika, nego i drugih naroda i građana, među kojima su i ateisti. Stoga je u konačnici neprihvatljivo i netačno u izvještajima podvlačiti tvrdnju da „RS žali za pokojnim, odnosno, kako se navodilo – „upokojenim patrijarhom“.

About The Author