Porodica Loujaine al-Hathloul traži od lidera G20 da pozovu Saudijsku Arabiju na odgovornost

Saudijskoj Arabiji potrebno je reći da se neće vjerovati niti jednoj reformi ako su oni koji su se za njih zalagali iza rešetaka

Porodica Loujaine al-Hathloul traži od lidera G20 da pozovu Saudijsku Arabiju na odgovornost

Porodica Loujain al-Hathloul, zatvorene saudijske braniteljice ženskih prava za koju njeni rođaci i organizacije vjeruju da štrajkuje glađu, pozvala je lidere G20 da od Saudijske Arabije zatraži puštanje na slobodu te istaknute aktivistice.

Čelnici G20 sastat će se na virtualnom samitu čiji je domaćin Rijad, koji je trenutno na čelu kluba bogatih nacija. Događaj je oživio raspravu o kršenju ljudskih prava u Kraljevstvu, preokretom pod vodstvom prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji je pokrenuo reforme, a istovremeno snažno suzbijao neslaganje u Kraljevini.

– Dužnost je međunarodne zajednice pitati za Loujain i reći Saudijskoj Arabiji da se neće vjerovati niti jednoj reformi kad su oni koji su se za njih zalagali iza rešetaka. Dužnost međunarodne zajednice je pozvati na puštanje Loujainr – kazala je sestra Loujain al-Hathloul, Lina al-Hathloul, za CNN.

Amnesty International pozvao je svjetske čelnike da ne nasjedaju na spinove jer su „stvarni pokretači promjena u Saudijskoj Arabiji u zatvoru”. Human Rights Watch rekao je da je samit “znak međunarodnog prestiža za vladu prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ali i pomaže saudijskoj vladi da skrene pažnju da je on sveprisutni kršitelj ljudskih prava.”

Hathloul (31) je zatvorena u maju 2018. godine tokom istrage i hapšenja usmjerenih na istaknute protivnike bivšeg zakona Kraljevine koji je propisivao zabranu ženama na vožnju. To se dogodio samo nekoliko sedmica prije ukidanja zabrane, što je bacilo sumnju na prijestolonasljednikov program reformi.

Saudijski državni ministar vanjskih poslova Adel Jubeir u intervjuu za CNN kazao je da se Hathloul sudi za pitanja vezana uz nacionalnu sigurnost. U optužnici na šest stranica za slučaj Hathloul odjeljak pod naslovom “počinjeni zločini” uključuje aktivizam protiv kraljevskih restriktivnih zakona, zajedno s kontaktima sa stranim novinarima i diplomatima.

Optužbe se oslanjaju na niz navodnih priznanja, prema dokumentima, u kojima se navodi da je Hathloul priznala da se prijavila za posao u UN-u, uz priznanje da je bila u kontaktu s grupama za ljudska prava Amnesty International i Human Rights Watch.

Izvor: CNN

About The Author