RTRS I BNTV: Ima li pomaka u istrazi o ubistvu Davida Dragićevića?

Prošlo je šest godina od Davidove smrti, a 25. marta u zastaru treba otići i suđenje inspektorima koji se terete za bacanje njegovog donjeg veša kao jednog od ključnih dokaza

RTRS I BNTV: Ima li pomaka u istrazi o ubistvu Davida Dragićevića?
Foto: N1

 

RTRS: Sve po starom

  1. – 11. mart 2024.

OSMI MART: Ni Međunarodni dan žena, 8. mart, nije mogao proći bez Milorada Dodika. U najavi Dnevnika 2, u popratnom snimku u krupnom planu je Dodik koji se gura među masom žena i dijeli im saksije sa cvijećem. Izvještaj o obilježavanju 8. marta ostavljen je za sam kraj Dnevnika, a njegova autorica Dajana Mizdrak istinski se potrudila da ga krajnje nemarno uradi. U uvodu dvije anketirane žene, pa ponovo Dodik, a tek nakon njega članica  Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. O ekonomskom položaju žena, femicidu, patrijarhatu koji se na velika vrata vraća u društvo, o Osmomartovskom maršu aktivistica i aktivista održanom u Banjaluci i porukama s njega upućenim, ni jedne jedine riječi.

NASTAVAK SUĐENJA: Kako je u nedjelji iza nas nastavljeno suđenje Dodiku i v.d. direktoru „Službenog glasnika RS“ Milošu Lukiću, bio je to novi povod da se optuženi, njihovi branitelji, politički sljedbenici i novinari Dnevnika 2 obruše na državno pravosuđe i postupajuću sutkinju Senu Uzunović. U nedostatku argumenata kojim bi suđenje osporili, Gvozden Šarac u izvještaju emitovnom 6. marta navodi kako je riječ o „kontroverznom suđenju jer optužnicu zastupa više tužilaca“. Potom Dodik, koji se ovog puta novinarima nije obratio ispred Suda BiH, već u Istočnom Sarajevu, jer se, kazao je, „osjeća napadnutim i nesigurnim u BiH“!?

Sutkinji Uzunović ponovo se imputira ratna prošlost u kojoj nije sudila ubicama „srpske nejači u Konjicu“. Uz to, prema tvrdnjama RTRS-ovog „eksperta za bezbjednost“ Dževada Galijaševića, u bliskim je vezama i sa Nezimom Halilovićem, hatibom džamije Kralja Fahda, kojeg Branka Kusmuk naziva „vojskovođom i sudijom“, odnosno da je sljedbenik Muslimanske braće. (Dnevnik 2, 8. mart)

MEDIJI PIŠU: Jedna od tema bilo je i pisanje nekih medija iz Srbije da bi se na inicijativu ambasadora BiH pri UN-u pred Vijećem sigurnosti ponovo mogao naći prijedlog odluke o osudi genocida u Srebrenici. Koji je „atak na Republiku Srpsku“, ali ona, na sreću, „ima prijatelje koji će braniti istinu o ratu u BiH“.

Ocjena 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Zbog čega je odgođena sjednica NSRS?

  1. – 11. mart 2024.

SKUPŠTINA I ROĐENDAN: Ako je i bilo sumnji da su institucije bh. entiteta Republika Srpska u službi interesa samo Milorada Dodika, one su otklonjene zbog nastavka suđenja predsjedniku RS-a održanog prošle nedjelje. Uz izvještaj o nastavku sudskog procesa pred Sudom BiH u kojem se Dodiku i v.d. direktoru „Službenog glasnika RS“ Milošu Lukiću sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, ukazano je i na činjenicu da je zbog suđenja odgođena sjednica Narodne skupštine. Skrenuta je pažnja i na svu bahatost poslanika vladajućeg SNSD-a izjavom Srđana Mazalice, koji je to potvrdio, ali i dodao, ne krijući sarkazam, kako je 12. marta Dodiku rođendan pa je moguće da i tog datuma sjednica parlamenta ne bude održana. Svi poslanici, ministri i direktori javnih institucija u Sarajevo su putovali na trošak građana – službenim vozilima i s naplaćenim dnevnicama.

NOVA ZADUŽENJA: I dok se na jednoj strani predstavnici vlasti bahate, Vlada RS nastavila je sa zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala. U prvoj nedjelji marta, na Banjalučkoj berzi održana je nova emisija obveznica u iznosu od 40 miliona KM, čime se RS od početka ove godine zadužila za novih 130 maraka kako bi osigurala tekuću likvidnost budžeta.

Ovo je i bio povod da novinari Dnevnika otvore temu o načinu izdavanja koncesija koje dobivaju povlaštene kompanije i koje donose izuzetno niske prihode budžetu i neredovne su. Umjesto odgovora, premijer RS-a Radovan Višković krio se tek iza pukih fraza i tvrdnje kako „nema povlaštenih koncesionara“.

SOLARNA ELEKTRANA: A ako već nema povlaštenih koncesionara, novinari su pitali zašto se krije sadržaj memoranduma o izgradnji solarne elektrane u Bijeljini koji je Vlada RS potpisala sa Saudijskom Arabijom. Iz Vlade bez odgovora, a opozicioni poslanici su ustvrdili da se „u 99 posto slučajeva krije sadržaj ugovora sa stranim kompanijama, te da je za svaku opštinu u RS-u zadužen po jedan Agrokor, Rašid Serdarov…“.

Pravda u RS-u, ako je suditi po slučaju ubistva Davida Dragičevića, spora je i nedostižna. Ovog mjeseca će se navršiti šest godina od Davidovog nestanka i smrti, a 25. marta u zastaru treba otići i suđenje dvojici kriminalističkih inspektora koji se terete za bacanje Davidovog donjeg veša kao jednog od ključnih dokaza načina njegove smrt. I dok tužilaštvo tvrdi da za zastaru postupka nije odgovorno, sud šuti, a roditelji uzalud traže pravdu za svog sina.

Ocjena: 6

 

Komparativna analiza

Sadržaj Zakona o sprječavanju sukoba interesa BiH na političkoj sceni RS-a ostao je u potpunoj sjeni otvaranja novog poligona za dokazivanje srpskog patriotizma zbog načina glasanja koji ne predviđa entitetsko glasanje u komisiji za utvrđivanje sukoba interesa. Izvještavajući o ovom zakonu, obje medijske kuće svjesno su zauzele strane svojih favorita i time građanima uskratile informacije da li i šta taj zakon pozitivno donosi kako bi se sveprisutnom sukobu interesa makar na državnom nivou stalo u kraj.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Premijer RS-a Radovan Višković daje do znanja da Vlada nema nakanu odustati od eksploatacije litija. Poziva se da će zadnju riječ dati struka, te da štete po stanovništvo i okoliš neće biti jer će se koristiti „zeleno rudarenje“. I dok aktivisti opozicije postavljanjem plakata upozoravaju da je i Doboj protiv rudarenja litija, snimljeni su kadrovi SNSD-a kako ih uklanjaju, a među njima je bio i član kabineta zamjenika ministra odbrane BiH. Ali osim protesta građana Majevice, svoj glas protiv rudarenja litija digli su i stanovnici Šipova, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će vlast RS-a reagovati.

Minus sedmice

RTRS

I ovaj put, kao ko zna koliko puta ranije, navodimo da uredništvo Dnevnika 2 nema granicu kada je u pitanju zaštita interesa vlasti, čak i u onim situacijama kada su u pitanju životi i zdravlje ljudi. Tako je tokom protekle nedjelje vođena prava kampanja u kojoj se, bez ikakvih relevantnih argumenata, zagovara rudarenje litija na Majevici. Sve je to urota opozicije, kvaziekologa i Federacije BiH kako bi se otela imovina RS-a pa onda rudnik otvarali stranci, sažetak je izvještaja emitovanih u Dnevniku. Novinari idu toliko daleko da javnost obmanjuju tvrdnjom kako se rudarenje litija uveliko vrši u Njemačkoj i Austriji. Kao u kakvoj nadrealnoj stvarnosti, premijer RS-a poručuje da je u pitanju „zeleno rudarenje“, a novinarima RTRS-a najviše je zasmetalo da se o rudarenju litija održala javna debata u Tuzli. Jer je Tuzla u Federaciji BiH, pa ih se to ne tiče. Istovremeno, gledateljima nije na uvid dato mišljenje aktivista i ekologa koji se protive otvaranju rudnika litija, ali im je umjesto toga ponuđena krajnje manipulativna anketa dvoje stanovnika Lopara koji se slažu s otvaranjem rudnika.

BNTV

Uredništvo Dnevnika 2 nastavlja s praksom nepropitivanja političkih stavova opozicije. U nedjelji iza nas bilježimo izvještaj o reakcijama opozicije na Zakon o sprječavanju sukoba interesa BiH. Zakon ne predviđa prilikom odlučivanja komisije o sukobu interesa entitetsko glasanje, nego odlučivanje prostom većinom. SDS, PDP i Pokret za pravdu i red to nazivaju izdajom interesa RS-a i principa konstitutivnosti naroda te svjesno nastoje na tome politički poentirati. A novinari ne pitaju da li je opoziciji bitnije da se sukobu interesa stane u kraj ili da nastave s pukom nacionalističkom pričom?

About The Author