RTRS I BNTV: DVIJE TELEVIZIJE, DVIJE OPREČNE METODE

Plus nedjelje

RTRS
Ne izdvajamo nijedan izvještaj.

BNTV
Izvještaj novinara Milana Đurovića posvećen Svjetskom danu izbjeglica. Na primjeru jedne raseljene osobe koja se već dvije decenije potuca po kolektivnim centrima, novinar je ukazao na nebrigu svih nivoa vlasti u BiH da do kraja provedu Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Minus nedjelje

RTRS
I ovog puta izdvajamo više izvještaja emitovanih u dnevnicima tokom protekle nedjelje. Svima je zajednički predznak ili ignorisanje ili jasno negiranje prava Bošnjacima u RS-u na jezik i na registraciju za izbore. U dnevniku 21. juna, u čijem je fokusu bila posebna sjednica Narodne skupštine RS, posvećena objavi rezultata popisa stanovništva, mjesta za stavove poslanika Koalicije Domovina nije bilo. Jednako tako postupio je i novinar Marko Vejić  (Dnevnik 2, 24. juni) u izvještaju s međunarodnog skupa koji se bavi pitanjem bosanskog jezika. Organizator skupa bio je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, koji, procijenio je novinar, nije zaslužio da njegova izjava bude emitovana. Naravno, prostora je bilo za Dodika. Da bosanski jezik negira.

BNTV
Zovu senzacionalizma nije odoljelo ni uredništvo Dnevnika BNTV-a. Tako smo 23. juna imali vijest o “tuči u masonskoj loži u Sarajevu”. Nepotkrijepljenu konkretnim podacima, nažalost.

RTRS I BNTV: DVIJE TELEVIZIJE, DVIJE OPREČNE METODE

RTRS: Dodik čestitao cijeloj Britaniji

20. – 26. juni 2016. 

GDJE JE NESTALA NOVINARKA? Jedino što je na početku ovog monitoringa u Dnevniku RTRS-a bilo izuzetno profesionalno, to su izvještaji o evropskim integracijama i pitanjima vezanim za funkcionisanje Evropske unije, koje je potpisivala novinarka Tamara Ćuruvija. Zašto je već duže od godinu dana isključena iz centralne informativne emisije RTRS-a, stvar je uređivačke politike. No, kakvi god da su bili motivi, rezultirali su drastičnim padom kvaliteta kada je riječ o izvještavanju o navedenim temama. Tome smo svjedočili i u nedjelji iza nas, tokom koje je svjetski događaj broj jedan bio izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Umjesto kvalitetne analize, za koju je među bh. novinarima, to slobodno možemo kazati, Ćuruvija jedna od najupućenijih, gledaoci su imali priliku vidjeti tek zbir sakupljenih agencijskih vijesti (Dnevnik 2, 24. juni, urednik Jasenko Todorović).

REFERENDUM I LEGITIMITET: Iz istog Dnevnika 2 bilježimo i izvještaj najavljen naslovom “Bregzit uzdrmao zemlje zapadnog Balkana koje žele postati članice EU”. Izvještaj počinje čestitkom koju je predsjednik RS-a Milorad Dodik “uputio narodu Britanije”, nakon čega slijedi podcrtavanje njegove izjave kako je to “osnažilo pravo naroda na referendum”. Ovu tezu, naravno kroz vizuru Dodikovog interesa, potom potkrepljuju već uobičajeni analitičari RTRS-a s beogradskom adresom. Uz “objašnjenje i tvrdnju” da “Bregzit daje RS-u legitimitet da održi referendum o izlasku iz BiH”.

POKVARENI BOŠNJACI HOĆE DA DOMINIRAJU: Da RTRS uvijek može iznenaditi u negativnom smislu, svjedočili smo u Dnevniku 23. juna. Novinar Vladimir Bekić, koristeći vijest agencije Srna o “tuči toljagama i kamenjem u velikoj masonskoj loži BiH”, bez navođenja ijednog čvrstog dokaza, izgradio je tezu kako je “tuča motivisana nacionalnim netrpeljivostima unutar masona i sve to zarad pokušaja Bošnjaka da u njoj dominiraju”. Kao krunski dokaz nudi potpuno neupotrebljiv i nevjerodostojan tonski zapis izjave jednog bh. masona.

Izdvojeno

Konačno smo dočekali da novinari RTRS-a naprave  profesionalan izvještaj koji je vezan za ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Novinarka Dragana Knežević, bez komentara i uobičajenih insinuacija na rad Mektića, gledaoce je upoznala s reagovanjem Tužilaštva BiH na Mektićev intervju za magazin Dani, ali i njegovim odgovorom na optužbe državnog tužilaštva (Dnevnik 2, 23. juni, urednik Jasenko Todorović).

Ocjena 1

 

BNTV: Lekcije neprofesionalcima

20. – 26. juni 2016.

DRUGAČIJI PRISTUP: Umjesto pukih političkih fraza koje je javnost tokom posljednjih sedam dana mogla čuti od političara RS-a protiv potpisivanja adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, urednica Dnevnika 20. juna, Suzana Rađen Todorić, odlučila se za drugačiji pristup. U Dnevniku 2 je stoga emitovana analiza u kojoj je ukazao, uz više izjava različitih sugovornika, da BiH nije učinila ništa kako bi polovinom jula njena aplikacija za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji bila prihvaćena.

TRAVAROVA LEKCIJA RTRS-u: Izvještaj sa sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila odluka o objavi rezultata popisa stanovništva, emitovan je i u Dnevniku BNTV-a 21. juna. No, za razliku od kolega s RTRS-a, novinar Mito Travar ukazao je na apsurdnost političke zbilje u BiH u kojoj ni političari koji obavljaju najviše dužnosti na državnom i entitetskom nivou nemaju tačna saznanja kako se rezultati popisa mogu objaviti za samo jedan bh. entitet. I još jedna ključna razlika u odnosu na dnevnik Javnog RTV servisa RS-a: Travar je prostor u svom izvještaju dao i poslanicima Koalicije Domovina, koji su obrazložili zašto su bili protiv da se ova tema razmatra na sjednici parlamenta Republike Srpske.

Izdvojeno

BNTV u svojim dnevnicima nastavlja s praksom iznošenja podataka o tome kako članovi vladajućih stranaka u RS-u zloupotrebljavaju vlast. Novinarka Ljiljana Faladžić to je pokazala kroz djelovanje narodnog poslanika DNS-a Milana Dakića, koji je svoj položaj iskoristio za dobijanje kredita teškog milion maraka od Investiciono-razvojne banke RS. No, sada taj isti Dakić tvrdi da kredit nije dobio on, odnosno, da su vlasnici firme kojoj je kredit odobren njegovi vremešni roditelji.

Ocjena 6

 

Komparativna analiza

Kada je u pitanju sadržaj dnevnika BNTV-a, bilježimo ponovno vraćanje ključnim egzistencijalnim pitanjima. Ono što iznosimo kao zamjerku jeste odsustvo vijesti o dešavanjima u Federaciji BiH. Jednako tako ni uredništvo RTRS-a ne zanimaju događaji u drugom dijelu BiH. A što se tiče ključnih vijesti i izvještaja u dnevnicima, jedino što možemo uočiti je konstantni nedostatak profesionalnih standarda u novinarskim izvještajima.

About The Author