RTRS i BNTV: Dva koncepta ratnih stradanja

Za RTRS rat kao da je završio jučer, a ne prije dvije decenije, pa se poseban prostor posvećuje godišnjicama jedinica Vojske RS ili pak srpskim žrtvama rata. Ali zato BNTV pravi važan pomak u traženju ravnoteže. Tako su gledaoci, makar i kroz agencijske vijesti, bili informirani i o bošnjačkim žrtvama iz Prijedora te o godišnjici […]

RTRS i BNTV: Dva koncepta ratnih stradanja

Za RTRS rat kao da je završio jučer, a ne prije dvije decenije, pa se poseban prostor posvećuje godišnjicama jedinica Vojske RS ili pak srpskim žrtvama rata. Ali zato BNTV pravi važan pomak u traženju ravnoteže. Tako su gledaoci, makar i kroz agencijske vijesti, bili informirani i o bošnjačkim žrtvama iz Prijedora te o godišnjici masakra na Tuzlanskoj kapiji

 

 

RTRS: Duboko u ratnoj priči

20. – 26. maj 2015.

TAKOZVANI SEJFUDIN TOKIĆ: “Predsjednik takozvanog Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost razvio je ratnu zastavu takozvane Armije BiH u centru Banjaluke.” Riječ je o Sejfudinu Tokiću, za koga, u nabrajanju “takozvanog”, novinar Danijel Kovačević samo što nije kazao da je takozvani. Obraćanje  novinarima u centru Banjaluke sa zastavom Republike BiH gledaocima je u Dnevniku 2, 22. maja, prezentirano tako kao da je svojim postupkom Tokić izvršio teroristički akt na neku od gradskih institucija ili građane. I samo je medijski nastavak političkog stava ovog bh. entiteta u kojem se svjesno grubo zamjenjuju teze oko te zastave. Na osnovu krivične prijave MUP-a RS, po kojoj je Tokić odgovoran za izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, novinar u svom izvještaju ide toliko daleko da ističe izjavu predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika da je Tokić sljedbenik ISIL-a. O napadu na novinara Face TV-a, koji je samo obavljao svoj zadatak, nije bilo ni jedne jedine riječi.

U DNEVNIKU NIŠTA NOVO: Ni nova monitorisana nedjelja nije donijela bilo kakav profesionalni pomak u Dnevniku 2 javnog servisa Republike Srpske. Tako se i dalje nastavlja praksa da o jednom te istom događaju govore prezenter, potom reporter koji se javlja s lica mjesta kada je u pitanju Banjaluka, pa potom i sam novinar, autor izvještaja.

SERVILNOST PREMA DODIKU: I ponovo ista praksa da nema događaja o kojem svoj stav nije iznio predsjednik RS-a Milorad Dodik, ili iščitavanje njegovih intervjua u kojima, naravno, vrti jednu te istu priču. Najupečatljiviji oblik servilnosti prema Dodiku bilježimo u Dnevniku 2 emitovanom 22. maja, urednika Momčila Ostojića. Nakon Dodikovog sastanka sa srpskim  premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, iz Vlade Srbije uslijedilo je samo saopštenje. No, sa konferencije za novinare, bolje reći, samo za RTRS, koju je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska održao na neidentifikovanoj lokaciji u Beogradu, novinarka Draga Grubić prenijela je opširan izvještaj. Iz kojeg javnost nije čula ni saznala ništa osim onoga što isti svakodnevno ponavlja.

FORSIRANO UVJERAVANJE: Urednici Dnevnika 2 su u protekloj nedjelji glavninu svog prostora posvetili uvjeravanju javnosti kako stabilnost vladajuće većine i Vlade RS nije upitna. Dnevnici su 20., 21., 23,. 24., 25. i konačno 26. maja u samom vrhu vijesti obilovali izjavama premijerke RS-a, entitetskog predsjednika i predsjednika Narodne skupštine, koji u činjenici da je parlamentarna većina ostala s tijesna 42 narodna poslanika nisu vidjeli ništa sporno. Stav vlasti je razumljiv, a očekivanja da će se RTRS analitički pozabaviti ovim pitanjem pokazala su se uzaludna.

ČIJI BROD TONE? Zato je izlazak jednog od poslanika u Narodnoj skupštini RS iz Srpske demokratske stranke pretvoren u prvorazredan događaj. “Čiji brod tone?”, pita u najavi izvještaja o istupanju Nenada Stevandića iz SDS-a reporterka Tanja Blagojević. Prostor koji je Stevandić dobio u dnevnicima RTRS-a, jasno je svima osim njemu, nije izraz pluralizma i profesionalizma RTRS-a. Naprotiv, tek dobar povod da se opozicija po svaku cijenu diskredituje.

KONTINUIRANA MEĐUETNIČKA NETRPELJIVOST: Uredništvo RTRS-a posjeduje nebrojeno metoda kojima je jedini cilj stalno izazivanje međuetničke netrpeljivosti. Rat kao da je završio jučer, a ne prije dvije decenije, pa se iz dnevnika u dnevnik poseban prostor posvećuje obilježavanju godišnjica osnivanja neke od jedinica Vojske RS ili pak sjećanja na žrtve iz minulog rata, isključivo srpskog naroda. Ono što je indikativno jeste da se i prema žrtvama i prema njihovim porodicama iskazuje sve manje pijeteta i svi ti događaji samo služe kako bi se dalje produbljivale podjele u BiH.

Plus nedjelje

I ovog puta izdvajamo izvještaj novinarke Tamare Ćuruvije posvećen pitanju mehanizma koordinacije u procesu pregovora BiH i Evropske unije. Novinarka je boravak u Bruxellesu iskoristila kako bi gledaoce pobliže informisala kako taj mehanizam funkcioniše u državama članicama EU koje imaju složeno unutrašnje uređenje.

Minus nedjelje

Već u monitoringu obrazloženi izvještaj Danijela Kovačevića o Sejfudinu Tokiću i pretjeranom davanju značaja upotrebi zastave Republike BiH.

Ocjena 1

 

BNTV:  U potrazi za ravnotežom

20. – 26. maj 2015.

RATNI ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI: Bivši general Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević osuđen je pred Haškim tribunalom na osnovu komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljenje i progon Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, što se kvalifikuje kao ratni zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata na kaznu zatvora od trinaest godina. Nakon izdržane dvije trećine kazne, pušten je na prijevremenu slobodu. To gledaocima Dnevnika 2 (24. maj, urednik Slobodan Durmanović) novinarka Slađana Jašarević nije saopštila. Ali je njegovom dolasku na osvještenje hrama na Romaniji posvetila najveći dio izvještaja s tog događaja. Zašto, vjerovatno zna samo novinarka. I potpuno joj je svejedno što osuđenom ratnom zločincu pridaje značaj koji, ako ništa, a ono s moralnog aspekta nije primjeren.

POMAK U TRAŽENJU RAVNOTEŽE: Iako ovaj izvještaj zaslužuje da bude označen kao minus monitorisane nedjelje, ipak moramo zabilježiti da BNTV bilježi pomak u traženju ravnoteže kada se govori o stradalima u proteklom ratu. Tako su gledaoci, makar i kroz agencijske vijesti, bili informisani i o sjećanju na bošnjačke žrtve s područja opštine Prijedor te na masakr na Tuzlanskoj kapiji.

KO JE ČESTITAO STEVANDIĆU? Sukob unutar SDS-a i u ovoj nedjelji jasno je gledaocima dao do znanja koju struju unutar te partije BNTV podržava. Najbolje se to vidjelo u dnevniku 21. maja iz izvještaja novinarke Dragane Rašević posvećenog odluci Nenada Stevandića da “zamrzne status u SDS-u”. Neumjesno i neutemeljeno na bilo kakvim činjenicama, novinarka tvrdi da “u Narodnoj skupštini RS nije bilo malo onih koji su se tome obradovali i Stevandiću čestitali”.

HIPERKONCEPT: Već smo u nekoliko ranijih monitoringa konstatovali da se uređivačka politika dnevnika zasniva na velikom broju vijesti koje se sastoje od najave prezentera i izjave nekog od aktera događaja o kojem je riječ. U dnevniku 21. maja, od deset ključnih vijesti, sedam ih je bilo tako koncipirano. Nastave li tako, novinari za Dnevnik 2 BNTV-u više neće biti potrebni.

Plus nedjelje

Zbog činjenice da je tokom cijele nedjelje politika bila u fokusu Dnevnika 2 na način pukog prenošenja stavova vlasti i opozicije, nijedan prilog ne možemo izdvojiti kao plus nedjelje.

Minus nedjelje

Već spomenuti izvještaj novinarke Slađane Jašarević s osvještenja hrama na Romaniji. Fokusirati izvještaj na osuđenog ratnog zločinca neprimjereno je i s profesionalnog i moralnog aspekta.

Ocjena 5

 

Izdvojeno

Kongres ljekara sportske medicine, održan u Beogradu, novinarka RTRS-a Draga Grubić iskoristila je za razgovor s dr. Nebojšom Popovićem, direktorom Klinike za sportsku medicinu u Kataru. Osim što danas važi za jednog od najboljih svjetskih hirurga u toj oblasti, Popović je ostao upamćen kao dio zlatne generacije  banjalučkog i jugoslovenskog rukometa. Lijep razgovor u kojem je Popović govorio i o svojoj sportskoj karijeri te mladim sportistima uputio poruku o važnosti obrazovanja, jer, kako je rekao, “život ne bi smio prestati nakon okončanja sportske karijere”.

(U petak, 29. maja čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i Face TV)

About The Author