RTRS I BNTV: Crvene linije, crna propaganda i nepatriotsko pitanje

BNTV je ponudio izbalansirano izvještavanje o najnovijoj političkoj krizi, a RTRS kao da jedva čeka da se situacija dodatno destabilizuje

RTRS I BNTV: Crvene linije, crna propaganda i nepatriotsko pitanje
Foto: Fokus.ba

RTRS: Koliko smo samo zakona blokirali

  1. – 16. februar 2020.

PRIJETNJE OTCJEPLJENJEM: Bosna i Hercegovina država je bez teritorije. Odnosno, jedina teritorija nad kojom polaže pravo je državna granica. Ovo je sažetak Dodikovog „tumačenja“ odluke Ustavnog suda BiH koji je van snage stavio  pojedine odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, odnosno zabranio njegovo knjiženje na ovaj entitet.

Upravo ova odluka iskorištena je kao novi povod za blokadu rada državnih institucija i otvaranje, ko zna koje po redu, političke krize. Tokom cijele protekle nedjelje nizala su se upozorenja  Milorada Dodika  i ostalih srpskih političara, kako iz  vlasti tako i opozicije, o „crvenoj liniji koju RS ne može preći“, a potom prijetnje o vraćanju nadležnosti BiH na RS, do novog referenduma o samostalnosti RS-a, ukoliko, kako zahtijevaju, strane sudije ne napuste Ustavni sud BiH.

PODRŠKA DODIKU: Izvještaji emitovani u dnevnicima na ovu temu sadržavali su samo nizanje navedenih izjava te tumačenja iz RS-a o „antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH“. Reakcije iz Federacije BiH, prenesene gledateljima, svodile su se ili na poneku rečenicu istrgnutu iz konteksta (izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića, Dnevnik 2, 13. februar) ili njihovo šturo prepričavanje. Na ovaj način, gledateljima je uskraćena mogućnost cjelovitog informisanja na koje obavezuju kodeksi profesionalnog i objektivnog izvještavanja.

BEZ GLASANJA O ZAKONIMA: Malo je vjerovatno da novinari i uredništvo Dnevnika 2 nisu svjesni posljedica koje blokada rada državnih institucija ostavlja po sve građane BiH. No to se kao tema ne otvara. Usto, teško se bilo oteti dojmu likovanja s kojim je u izvještaju o neuspjeloj sjednici Doma naroda PS BiH Branka Kusmuk nabrajala koji su sve zakoni skinuti sa glasanja.

MONOLOG PREDSJEDNICE RS-a: U vezi s ovom temom, izdvajamo i gostovanje Željke Cvijanović, predsjednice RS-a, 12. februara. Prezenter Dnevnika 2 Darko Savić jedva da je uspio doći do riječi, ali i artikulisati pitanja, pa su se njegove „intervencije“ u monolog predsjednice RS-a svodile samo na potvrđivanje onog što je govorila.

PENZIJA U RS-u VEĆA NEGO U FEDERACIJI?! Zbog načina na koji je prezentirano gledateljima, simbolično povećanje penzija od 3,11 posto u Republici Srpskoj nalikovalo je na izrugivanje toj populaciji, jer se na tu informaciju vezao i podatak da su „u RS-u za sedam godina penzije povećane 28 posto“. I umjesto analitičkog pristupa razlozima zašto su penzije u RS-u među najnižim na zapadnom Balkanu i zbog čega Vlada RS 50 posto sredstava za njihovu isplatu izdvaja iz budžeta, u izvještaju se slaže obmana na obmanu. U kojoj su krivci, navedeno je, Uprava za indirektno oporezivanje i Zavod PIO/MIO Federacije BiH, a kulminacija je izjava premijera RS-a da je „prosječna penzija veća u RS-u nego u Federaciji BiH“. Za provjeru ove tvrdnje ne treba ni mnogo vremena ni truda. Statistika je kako novinarima tako i građanima nadohvat ruke. Pa ipak to uredništvo Dnevnika 2 ne ometa da se prema građanima odnosi po poslovici “Kome vjerujete, meni ili svojim očima?“.

NOVINAR RAPORTIRA: Izvještavanje o svakom suđenju za ratne zločine pripadnicima vojske i policije bosanskih Srba nova je potvrda da nema pomaka u procesu suočavanja s prošlošću. U izvještaju o izjašnjavanju o krivici pred Sudom BiH generala Vojske RS Milomira Savčića, Gvozden Šarac ističe: “Odsječenim vojničkim glasom pokazao šta misli o optužnici.“ Novinar ne donosi sadržaj optužnice i svodi sve na rečenicu da se „Savčić tereti za pomaganje onoga što Tužilaštvo BiH zove genocidom u Srebrenici“.

Ocjena: 1

 

BNTV: Kakve su posljedice nove političke krize?

  1. – 16. februar 2020.

NEPATRIOTSKO PITANJE: Novinar BNTV-a Vladimir Kovačević bio je meta neprimjerenog verbalnog napada i optužbi Milorada Dodika da je „izdajnik“. Njegov „grijeh“ je  pitanje za koje je Dodik procijenio da nije „patriotsko“. Kovačevića je zanimalo, kao i mnoge građane ove zemlje, ulazi li BiH u novu političku krizu i s kakvim posljedicama nakon što je Ustavni sud BiH van snage stavio pojedine odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, odnosno zabranio njegovo knjiženje na ovaj entitet.

GLAS I DRUGOJ STRANI: Jedinstven politički stav srpskih stranaka o ovom, kako je ocijenjeno, „antidejtonskom djelovanju državnog ustavnog suda“ i odgovoru na njega, dominirao je udarnim minutama Dnevnika. Ali za razliku od jednostranog pristupa ovom pitanju koje je prezentirano u dnevnicima RTRS-a, uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a gledateljima je ponudilo ukupan uvid u ovu problematiku, dajući im mogućnost da čuju komentare i reakcije i iz Federacije BiH i međunarodnih dužnosnika.

DODIK I USTAVNI SUD: Umjesto svakodnevnog ponavljanja izjava čelnih ljudi RS-a, u Dnevniku 12. marta otvorena je tema  o tome da li Dodik Ustavni sud BiH doživljava kao švedski sto. Milan Kovač je donio mišljenja političkih analitičara, te novinara i pravnih eksperata iz Federacije BiH.

PREDIZBORNI PERFORMANSI: Koristeći privilegiju poslanika u Narodnoj skupštini RS, Draško Stanivuković na dnevnom nivou vodi aktivnosti koje su planski osmišljene da bi držao pažnju javnosti. Kako je odranije poznato da će kao opozicioni kandidat ući u utrku za gradonačelnika Banjaluke, evidentno je da će do oktobra koristiti sve metode i sve povode da ga mediji prate. Stoga je pred uredništvom Dnevnika 2 zadatak da procijeni šta je od onoga šta Stanivuković radi i komentira doista relevantno da bi se našlo u centralnoj informativnoj emisiji.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Nedjelja iza nas najavila je novu političku krizu u BiH i naredni dani će pokazati kako će se ona razvijati. Zbog načina na koji je prezentiralo dešavanja, uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a kao da je jedva dočekalo da se situacija u BiH dodatno destabilizuje. BNTV se odlučio da gledateljima ponudi izbalansirano izvještavanje i podsjetio ih na nedosljednost politike Milorada Dodika.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Izbalansirano izvještavanje o novoj političkoj krizi koja je produkovana u političkim krugovima RS-a, a čiji je povod odluka Ustavnog suda BiH vezana za Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS.

Minus sedmice

Cjelokupan način na koji su gledatelji izvještavani o reakcijama iz RS-a na odluku Ustavnog suda BiH kojom su stavljene van snage pojedine odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS.
BNTV
U RS-u je sve moguće pa i da se proslavlja 216 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka. Radoja Tasić se pridružio povijesnim falsifikatorima, ne otvarajući u izvještaju pitanje šta to ove prostore veže s događajima iz susjedne Srbije.