RTRS I BNTV: 27. juli, Dan ustanka samo jednog naroda

Pošto nije pozvan na otvaranje Pelješkog mosta, Milorad Dodik morao se zadovoljiti otvaranjem benzinske pumpe na Manjači

RTRS I BNTV: 27. juli, Dan ustanka samo jednog naroda
Foto: Banjaluka.net

RTRS: Uvijek može gore

  1. juli – 1. august 2022.

PROTESTI I OKO NJIH: Uredništvo informativnog programa RTRS-a uvijek može neprofesionalnije od svega ponuđenog u prethodnom periodu. Svjedočili smo tome i u nedjelji iza nas.

Centralni politički događaj bile su odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH. U vezi s tim, i protesti građana i predstavnika političkih stranaka ispred OHR-a.

U najavi protesta navodi se da „šmitovanje više nije po ukusu političkog Sarajeva“, zatim se ističe da na protestima „nije izostalo ni nacionalno – političko prozivanje policajaca koji su skup obezbjeđivali“. Kako su to „prozivani“, gledateljima nije ponuđeno i sve je zaključeno konstatacijom da je „Schmidt kapitulirao pred političkim Sarajevom“.

U uvođenju novih konstrukta, RTRS-u nema premca. Novi je: „građanske stranke s bošnjačkim predznakom“, ma šta da to tačno značilo.

OPET ON: Uz svako spominjanje visokog predstavnika dodaje se napomena „koga Republika Srpska ne priznaje“. Dio izvještaja bili su i neizostavni komentari lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji i ovu priliku nije propustio da uputi uvrede na račun prvog čovjeka OHR-a. Okarakterisao ga je kao „rušitelja velikog kalibra“, te ga pozvao „da ide kući i za sobom ugasi svjetlo“.

RTRS u Dodikovim komentarima izdvaja i njegovu izjavu da je „na čelu OHR-a Nijemac, da su dvoje sudija Ustavnog suda BiH Nijemci, što je dokaz da smo okupirani od Nijemaca, ponovo“.

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA: U brojnim minutama utrošenim u udarnim dijelovima dnevnika, na margini su ostale najavljene izmjene Izbornog zakona BiH. Pa što se tiče ukupnih reakcija stranaka na vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, da se izvesti zaključak da je upravo to ključni problem. Jer, povećanje ovlasti Centralne izborne komisije, zabrana korištenja javnih resursa u cilju vođenja kampanje te sankcionisanje jezika mržnje itekako bi mogli promijeniti dosadašnji način na koji se stranke na vlasti bore za izbornu pobjedu.

Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, uslijedila je i Dodikova reakcija. Izdvajamo je ne zbog toga što sadržajno donosi nešto novo, nego zbog načina punog patetike na koji ju je pročitala urednica informativnog programa Nada Veletić. Kako se to ne da riječima opisati, svi koje zanima mogu pogledati Dnevnik 2 emitovan 28. jula.

DODIK I MOST: Posebna pažnja u Dnevniku 26. jula posvećena je otvaranju Pelješkog mosta. Ajdin Cikota je do u detalj informisao gledatelje o gradnji mosta, njegovim tehničkim karakteristikama, te podvukao da je most izgrađen zahvaljujući i Miloradu Dodiku, koji je, pozivajući se na zaštitu srpskih nacionalnih interesa, spriječio da BiH uđe u spor protiv Hrvatske. Potom navodi da je zauzvrat Republika Srpska dobila most na Savi kod Gradiške koji je spaja s Beogradom!? Istina, gradnja je završena, pa tako autoput Banjaluka – Gradiška ne završava u Savi, nego na mostu. A sa mosta se može samo na livade s hrvatske strane. Jer pristupnih saobraćajnica koje vode na autocestu nema ni na vidiku.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

BNTV: Čestitka Dodiku

  1. juli – 1. august 2022.

NAŠ POZNATI PUMPADŽIJA: Otvaranje Pelješkog mosta vijest je kojom je počeo Dnevnik 26. jula. Uredništvo je podsjetilo javnost na ulogu Milorada Dodika, koji je, pozivajući se na zaštitu srpskih nacionalnih interesa, kao predsjedavajući Predsjedništva spriječio podnošenje tužbe BiH protiv Hrvatske.

A kako je izborna kampanja već uveliko u toku, kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS-a, Jelena Trivić, tim povodom uputila je Dodiku čestitku.

Lider SNSD-a nije bio pozvan na svečano otvaranje Pelješkog mosta, pa se morao zadovoljiti otvaranjem benzinske pumpe na Manjači, planini nadomak Banjaluke. Kako snimak uvijek govori više od riječi, gledatelji su mogli vidjeti svu nakaradnost društva u kojem živimo. Od sedam sveštenika koji su pumpu osveštali, do samog Dodika i oduševljenja njegovih pristaša dok je punio rezervoar fiće.

U istom Dnevniku 2 prenesene su i reakcije članova SDS-a koji su Dodiku postavili pitanje da li je i izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori također srpski vitalni interes i zašto tim povodom izostaje njegova reakcija.

VISOKI PREDSTAVNIK: BNTV je ispratio dešavanja vezana za odluku visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona BiH. Jednako kao što RTRS ne propituje nijedan stav vladajuih stranaka u RS-u, na identičan način se i BN odnosi prema opoziciji. Čiji su lideri izjavili da se „principijelno ne slažu s nametanjem odluka, odnosno upotrebom bonskih ovlasti visokog predstavnika“. I ne bi tu bilo ništa sporno da izmjene izbornog zakonodavstva ne tretiraju ona pitanja na kojima je upravo opozicija najglasnije insistirala. Ali pitanje da li su Mirku Šaroviću i Branislavu Borenoviću važniji principi od fer i poštenih izbora, izostalo je.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Fokusirani na stavove svojih političkih favorita, uredništva centralnih informativnih emisija i RTRS-a i BNTV-a ostavila su na potpunoj margini ključne tačke koje se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik. Ako od RTRS-a, nažalost, nismo ni očekivali da će napraviti profesionalni iskorak u  tom pravcu, i BNTV je podlegao favorizovanju stavova opozicije koja se odluci Christiana Schmidta protivi „principijelno“. Izvještavanje BNTV-a stoga se pokazalo u krajnjoj liniji licemjerno, jer insistirati godinama kroz izvještavanje na potrebi stvaranja uvjeta za demokratske izbore i eliminisanje mogućnosti izbornih prevara, a onda sve to zanemariti – držimo neprihvatljivim.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Delegati SNSD-a, uz preporuke Međunarodnog monetarnog fonda, ponovo su prolongirali donošenje zakona o privremenom ukidanju akciza na gorivo. Ekonomski eksperti ukazali su na to da je politika MMF-a jasna i da je toj međunarodnoj finansijskoj instituciji najvažnije da joj države vraćaju pozajmljeni novac. Za ekonomsko-socijalni položaj građana MMF ne haje. A ne haju ni delegati SNSD-a. Koji su ponovili da je privremeno ukidanje akciza „populistička mjera na kojoj insistira opozicija“. I na prijedlog zakona uložili amandmane. Tako će kolateralna šteta biti sami građani, vlast će puniti budžetsku kasu kako bi finansirala kampanju i osigurala si još jedan mandat na vlasti. A hoće li i građani to prepoznati, vidjet će se.

Minus sedmice

RTRS

Da ni vlast Republike Srpske ni uredništvo RTRS-a nemaju stida u kontinuitetu falsifikovanja povijesnih događaja, svjedočili smo u izvještaju emitovanom 27. jula povodom Dana ustanka naroda u Bosni i Hercegovini. Iako su odluku o podizanju ustanka donijeli antifašisti i komunisti Bošnjaci, Srbi i Hrvati, iako su se zajedno borili protiv fašista i ginuli rame uz rame, u interpretaciji RTRS-a, Dan ustanka naroda u BiH je dan ustanka srpskog naroda.

BNTV

Do početka zvanične izborne kampanje još je mjesec dana, a BN uveliko radi na promociji svojih favorita. Jelena Trivić, kandidatkinja za predsjednicu RS-a, i Mirko Šarović, kandidat za Predsjedništvo BiH, stoga su neizostavni u dnevnicima.

About The Author