RSF podnio krivičnu prijavu protiv prijestolonasljednika za zločin protiv čovječnosti

RSF je utvrdio da je njemačko pravosuđe najprikladnije za primanje takve tužbe, jer njemački zakoni uspostavljaju nadležnost nad ključnim međunarodnim zločinima

RSF podnio krivičnu prijavu protiv prijestolonasljednika za zločin protiv čovječnosti

Reporteri bez granica (RSF) podnijeli su krivičnu prijavu njemačkom glavnom tužitelju protiv saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana i drugih visokih saudijskih dužnosnika smatrajući ih odgovornima za zločine protiv čovječnosti.

Na 500 stranica tužba otkriva široko rasprostranjenu i sistemsku prirodu progona novinara u Saudijskoj Arabiji, posebno samovoljnog pritvaranja 34 novinara i atentata na Jamala Khashoggija.

Zločin protiv čovječnosti rašireni je i sistemski napad koji su počinili pojedinci potpuno svjesni svojih postupaka, smatra RSF.

U Saudijskoj Arabiji novinari, koji su prema međunarodnom pravu civilno stanovništvo, žrtve su raširenih i sistemskih napada iz političkih razloga u poticanju državne politike čiji je cilj kažnjavanje ili ušutkivanje. Pet osumnjičenika identificiranih u tužbi u potpunosti su odgovorni, navodi RSF.

U skladu s njemačkim Krivičnim zakonom protiv međunarodnog prava (VStGB), tužba pokazuje da su ti novinari žrtve višestrukih zločina protiv čovječnosti, uključujući namjerno ubistvo, mučenje, seksualno nasilje i prisilu, prisilni nestanak, protupravno oduzimanje slobode i progon.

Detaljno opisanih 35 slučajeva otkrivaju sistem koji ugrožava život i slobodu bilo kojeg novinara u Saudijskoj Arabiji – posebno onih koji javno govore protiv saudijske vlade.

Tužba identificira pet glavnih osumnjičenika: prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda Bin Salmana, njegovog bliskog savjetnika Sauda Al-Qahtanija i još trojicu visokih saudijskih dužnosnika zbog njihove organizacijske ili izvršne odgovornosti u Khashoggijevom ubistvu kao i zbog njihovog učešća u razvoju politika napada i ušutkavanja novinara.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavio je 26. februara izvještaj Centralne obavještajne agencije (CIA) koji potvrđuje vlastitu procjenu RSF-a da su takvi zločini protiv čovječnosti koji ciljaju novinare odluke prijestolonasljednika.

– Službeno otvaranje kriminalističke istrage u Njemačkoj zbog zločina protiv čovječnosti u Saudijskoj Arabiji bilo bi prvo na svijetu. Tražimo od javnog tužitelja da otvori analizu s ciljem formalnog pokretanja istrage i izdavanja potjernica – kazao je direktor RSF-a u Njemačkoj Christian Mihr.

RSF je utvrdio da je njemačko pravosuđe najprikladniji sistem za primanje takve tužbe, jer im njemački zakoni daju nadležnost nad ključnim međunarodnim zločinima počinjenim u inostranstvu, a njemački su sudovi već pokazali spremnost za krivični progon međunarodnih kriminalaca.

Štaviše, njemačka je vlada u više navrata izrazila je veliki interes za postizanjem pravde u slučajevima Jamal Khashoggi i blogera Raifa Badawija, a Njemačka je pokazala predanost odbrani slobode medija i zaštiti novinara širom svijeta.

Jamal Khashoggi ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine. Saudijske vlasti službeno su priznale da su ubistvo počinili saudijski agenti, ali odbile su preuzeti bilo kakvu odgovornost za ono što su nazvali “lošom operacijom”.

Neki od agenata koji su bili dio operacije su procesuirani i osuđeni u Saudijskoj Arabiji tokom tajnog suđenja koje je kršilo sve međunarodne standarde poštenog suđenja. Glavni osumnjičenici i dalje su u potpunosti imuni na pravdu.

Tužba je pripremljena u okviru Radne grupe za pravdu za novinare (J4JTF) RSF-a, posebne inicijative za suočavanje s izazovom nekažnjavanja za zločine počinjene protiv novinara.

Tokom posljednje dvije godine nakon Khashoggijevog atentata, RSF se opsežno zalagao za saudijske vlasti, nastojeći doseći pravdu za njegovo ubistvo i osloboditi sve novinare koji su trenutno zatvoreni u Saudijskoj Arabiji. Saudijske vlasti, međutim, uporno nisu provodile svoje međunarodne obaveze.

Saudijska Arabija je na svjetskom Indeksu slobode medija RSF-a na 170. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author