IPI osudio premlaćivanje novinara i prijetnje nasiljem tokom izbora u Srbiji

Potrebna je brza istraga usporedo sa smanjenjem neprijateljstava protiv medija

IPI osudio premlaćivanje novinara i prijetnje nasiljem tokom izbora u Srbiji
Foto: Danas.rs

Međunarodni press institut (IPI), globalna mreža urednika, rukovoditelja medija i vodećih novinara za slobodu medija, osudio je premlaćivanje novinara Saše Mikića i prijetnje nasiljem nad novinarima i medijskim radnicima koji su pratili parlamentarne izbore u Srbiji.

Na dan izbora 21. juna, Mikić, dugogodišnji novinar koji je izvještavao za Dečiji Internet Radio (DIR), fizički je napadnut izvještavajući s biračkog mjesta u Kikindi, gradu u vojvođanskoj autonomnoj pokrajini, javljaju mediji.

Nakon što je pokazao novinarsku akreditaciju, Mikić, koji je prethodno radio na javnoj radioteleviziji Srbije (RTS), pokušao je razgovarati s predsjednikom biračkog odbora o odazivu i drugim izbornim pitanjima. Dok je odlazio s biračkog mjesta, prišla mu je grupa neidentificiranih pojedinaca koji su na njega nešto bacili i počeli ga gurati iz zgrade.

Izvan zgrade, tri muškaraca su napala Mikića s leđa. Novinar je rekao da su ga dva muškarca držala dok ga je treći udario u tijelo i lice. Nakon napada policija je pozvana na lice mjesta i Mikiću je ukazana medicinska pomoć. Zadobio je posjekotine donje usne i druge povrede.

– Oštro osuđujemo napad na Sašu Mikića kao i prijetnje nasiljem nad novinarima koji pokušavaju izvijestiti u javnom interesu o izborima u Srbiji – kazao je zamjenik direktora IPI-a Scott Griffen.

Dodao je da bi vlasti trebale javno osuditi takve otvorene napade na sigurnost novinara, a policija mora provesti brzu i transparentnu istragu kako bi osigurala da odgovorni za napad budu izvedeni pred lice pravde.

Taj incident, smatra, ilustrira “širi nivo neprijateljstva”, nasilja i napada na medije u Srbiji koji su se kontinuirano pogoršavali prethodnih godina.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (IJAS) Željko Bodrožić kaže da je napad na Mikića bio “drastična kulminacija višemjesečnog zastrašivanja, prijetnji i pritisaka s kojima su se novinari suočili tokom predizborne kampanje i pandemije Covid-19”.

To udruženje dokumentiralo je porast broja napada i incidenata za 80 posto na novinare u odnosu na isti period 2019. godine, a Bodrožić ističe da takvo drastično pogoršanje medijskih sloboda i nivoa sigurnosti novinara, posebno u izbornom periodu, pokazuje da je predanost Srbije vrijednostima demokratije samo deklarativna.

Mreža SafeJournalists, regionalno tijelo za praćenje slobode medija, čiji je član IJAS, pridružila se osudi i pozvala republičkog javnog tužioca u Srbiji da postupi u skladu s kršenjima novinarskih prava i sigurnosti.

Udruženje novinara Srbije (UNS) također je osudilo napad i pozvalo vlasti da djeluju kako bi identificirali napadače.

U predizbornom incidentu 18. juna novinaru Miljku Stojanoviću s novinskog portala Glas Zaječara prijećeno je nasiljem i spriječen je da prisustvuju predizbornom skupu koji je organizirala vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića, dok je ostalim novinarima bio dozvoljen ulaz.

Član Gradskog vijeća Grada Zaječara rekao mu je da mu nije dozvoljen ulazak jer bi napisao “gluposti”, a tada mu je političar rekao da će ga “pretući” ako uđe. Komentar je, prema navodima, čulo šest policajaca u civilu koji nisu reagirali.

Novinaru Nikoli Mitiću i fotoreporteru Matiji Gačiću s novinskog portala Južni vesti također je priječeno nasiljem dok su izvještavali o događajima izvan biračkog mjesta. Jedna osoba pokušala im je oduzeti fotoaparat i zatražili su brisanje fotografija, nakon čega je prijetio da će im slomiti noge. Novinari su kasnije podnijeli krivičnu prijavu.

Vučić je ostvario pobjedu na izborima nakon što su mnoge glavne opozicione stranke bojkotirale glasanje zbog nepoštenih izbornih uvjeta i narušavanja demokratskih standarda, uključujući slobodu medija.

Izvor: IPI

About The Author