Reporteri bez granica pozvali Albaniju da povuče zakonodavni paket protiv klevete

Izmjene zakona koje predlaže albanska vlada omogućili bi da tijelo državne uprave regulira sadržaj internetskih medija.

Reporteri bez granica pozvali Albaniju da povuče zakonodavni paket protiv klevete

Vlada Albanije odobrila je 3. jula niz amandmana poznatih kao “paket protiv klevete” koji uključuje izmjene i dopune Zakona o audio vizualnim medijima te Zakona o komunikacijama.

Reporteri bez granica izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog ovih amandmana tokom susreta u junu s premijerom Edijem Ramom, te su zatražili da se izmjene i dopune usklade s međunarodnim standardima.

Međutim, podržani amandmani i dalje su daleko od najboljih praksi koje je uspostavio OSCE i Vijeća Evrope. OSCE, lokalni novinari i civilno društvo u Albaniji nekoliko puta izrazili su zabrinutost da će ovaj paket štetiti slobodi izražavanja na internetu.

Stoga je RSF pozvao albansku vladu da povuče izmjene ta dva zakonska rješenja kao i parlament da ih ne odobri.

Izmjene zakona koje je odobrila albanska vlada omogućili bi da tijelo državne uprave regulira sadržaj internetskih medija. Te izmjene nastoje nametnuti režim administrativne kontrole internetskih medijima putem Audio vizualnog tijela za medije (AMA), mjere koja je bez presedana u demokratskim državama.

Iz ove svjetske organizacije upozoravaju da je AMA zapravo institucija čiji su članovi odbora imenovani po volji političkih stranaka. Preko Vijeća za žalbe, koje je dio AMA-e, nacrti zakona nastoje zamijeniti model samoregulacije online medija tako da se ograničava ulogu sudova.

Promjene predložene u Zakonu o audiovizualnim medijima u Republici Albaniji“ indirektno nameću registraciju „pružatelja medijskih usluga“ kao preduvjet za dobivanje fiskalnih pogodnosti, a Vijeće za žalbe ovlašćuje se da obvezuje pružatelje medijskih usluga da objave izvinjenje, uklone sadržaj ili unesu pop-up obavijest u slučajevima kršenja odredbi o dostojanstvu i privatnosti. Obveza nametnuta online medijima da štite “dostojanstvo i privatnost” građana je preširoka i nejasno definirana.

RSF je izrazio zabrinutost da bi to moglo ovlastiti Vijeće za žalbe da postane tijelo cenzure tako što će narediti uklanjanje sadržaja online medija bez sudskog naloga.

– Upravno tijelo, kao što je AMA, ne može i ne smije imati ovlasti za preispitivanje klevete, jer bi to trebali rješavati sudovi putem krivičnog i parničnog postupka – stav je RSF-a, koji dodaju da su izmjene oba zakonska rješenja protivna dobrim međunarodnim praksama.

Kako su zaključili Vlada Albanije umjesto što uvodi nove administrativne propise o kleveti, trebala bi tražiti potpunu dekriminalizaciju klevete te su ih pozvali da tokom sljedećih predloženih izmjena zakona obave konzultacije s novinarima i civilnim društvom.

Izvor: Reporteri bez granica (Reportres Without Borders – RSF)

About The Author