Protestni skup u Banjoj Luci zbog saslušanja i oduzimanja telefona novinaru

Klub novinara Banja Luka pružit će pravnu pomoć Morači te da će o slučaju obavijestiti sva svjetska novinarska udruženja i predstavnike međunarodnih organizacija u BiH

Protestni skup u Banjoj Luci zbog saslušanja i oduzimanja telefona novinaru
Foto: Radio Slobodna Evropa (RFE/RL)

Nekoliko desetina novinara se okupilo u Banjoj Luci u znak podrške novinaru Nikoli Morači, koji je dan ranije saslušan u policiji zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio u dnevnom listu “Blic” i portalu “Srpskainfo”.

Saslušan je u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, u vezi teksta koji je objavio o nedavno prijavljenom slučaju silovanja 18-godišnjakinje u Banjoj Luci. Tokom saslušanja, oduzet mu je mobilni telefon.

Nakon okupljanja na glavnom gradskom trgu, novinari su odšetali do zgrade Policijske uprave Banja Luka, gdje su u znak protesta podigli svoje telefone na kojima je pisalo “Vratite telefon”.

Osim Morače, osumnjičeni su odgovorni urednik portala SrpskaInfo Siniša Trkulja, izvršni urednik Boris Lakić, kao i za sada nepoznato službeno lice.

Morača je okupljenim novinarima na skupu rekao da je osumnjičen “za krivično djelo 337, to je odavanje službene tajne”.

– Ja pitam – pratim crnu hroniku 20 godina, znam ako sud proglasi neki slučaj službenom tajnom, da se tu ne smije ni prići, ne znam ko je ovo proglasio službenom tajnom. Policija navodi da može institucija – rekao je Morača.

Pojasnio je da je ujutro 24. februara dobio poziv da dođe u Policijsku upravu na informativni razgovor, te je tamo otišao sa advokatom. Razgovor je, kaže, tekao normalnim tokom, kada su tražili od njega da otkrije ko mu je izvor u tekstu, te da će imati status svjedoka.

– Totalno se mijenja priča, ulaze-izlaze, nose papir neki, zove me glavni i odgovorni urednik, pokušavam se javiti, ostavite telefon, oduzima se telefon, izdaje se naredba za oduzimanje telefona, advokat se hvata za glavu, šta se dešava ljudi, oko čega se vodi istraga – objašnjava Morača.

Poručio je da neće otkriti ko mu je izvor, te da se u tom slučaju “više ne bi bavio novinarstvom”, dodajući da je i ranije bilo pritisaka da se otkrivaju izvori, ali nikada im to nije pošlo za rukom.

Kazao je da mu je tokom razgovora u policiji rečeno da je otkrio identitet žrtve u svom tekstu.

– Identitet žrtve u mom tekstu koji je potpisan nije otkriven. Otkriveni su detalji. Pitali su me šta me ponukalo da pišem tekst. Ponukalo me to što smo imali informaciju da je osumnjičeni za teško krivično djelo pušten na slobodu. To mi je bila jedina vodilja  – rekao je Morača.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka, Siniša Vukelić rekao je da je prisiljavanje novinara da otkrije svoj izvor neprimjereno demokratskim društvima.

– Medijska zajednica smatra da je policija iskoristila svoju institucionalnu nadmoć da prisili kolegu da navodno, dobrovoljo, preda svoj telefon – ocijenio je Vukelić, dodajući da policija i tužilaštvo dobro znaju da novinar mora otkriti svoj izvor samo kada je u pitanju ubistvo.

– Na ovaj način se samo stvara pogodan ambijent za buduće krivične progone novinara. Nakon najave seta zakona kojima će se kriminalizirati kleveta, između ostalog, i ograničiti sloboda riječi u Republici Srpskoj, prijetnji od predsjednika RS-a i vrijeđanje prema novinarima, stvara se ambijent u kojem novinari i medijski radnici neće moći normalno raditi – upozorava Vukelić.

Dodao je da će Klub pružiti pravnu pomoć Morači ako je potrebno, te da će o slučaju obavijestiti sva svjetska novinarska udruženja i predstavnike međunarodnih organizacija u BiH.

Policijska uprava Banja Luka se oglasila saopćenjem, u kojem su naveli da se “za sada nepoznato službeno lice sumnjiči da je učinilo dostupnim podatke iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli dati u ovoj fazi postupka”.

Dodaju da se N.M. sumnjiči da je napisalo tekst s podacima iz istrage koja je u toku, a koji su S.T. i B.L. svojim odobrenjem učinila dostupnim javnosti u dnevnim novinama i digitalnom izdanju.

– N.M. je izjavu dao u prisustvu svog advokata, te su neistinite tvrdnje da je na njega vršen pritisak da ‘oda’ svoj izvor. Tako nešto može potvrditi i sam advokat osumnjičenog – tvrdi Uprava u saopćenju.

Ističu da mu je telefon – koji je, kako navode, dobrovoljno predao policiji – privremeno oduzet, te da je deponovan u Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

Prema Zakonu o zaštiti od klevete Republike Srpske, novinar koji je dobio informaciju od povjerljivog izvora nije dužan saopćiti izvor informacije.

– Ovo pravo uključuje pravo da ne otkrije bilo koji dokument koji bi mogao da razotkrije identitet izvora, naročito uključujući: usmene, pisane, audio, vizuelne ili elektronske materijale – navodi se u Zakonu.

Također je naglašeno da “ni pod kakvim okolnostima pravo na neotkrivanje identiteta povjerljivog izvora nije ograničeno kontekstom postupka u smislu ovog zakona”.

Kodeks za štampu BiH navodi da novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to da li su ili ne te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost.

Oglasio je i Upravni odbor Udruženja BH novinari koji je hitno zatražio od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom, novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo.

Kažu da su inspektori i tužiteljica demonstrirajući institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako „dobrovoljno“ policiji ustupa vlastiti telefon.

Upravni odbor BH novinara je užasnut brutalnim postupanjem Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka prema novinaru Morači, uz korištenje institucionalne sile suprotne Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija.

– Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjoj Luci je eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače, već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala SrskaInfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također ispitivani u policiji – naveli su u saopćenju.

Ističu da je ovo još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskih sloboda u Republici Srpskoj kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivali efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa.

Članovi Upravnog odbora BH novinara su uvjereni kako tužiteljica Gordana Mijatović i dežurni policijski inspektori jako dobro znaju da se od novinara može tražiti otkrivanje izvora informacija samo u slučajevima saznanja o počinjenju krivičnog djela ubistva, te da se bez sudskog naloga ne mogu oduzimati novinarski materijali i oprema.

U ovom slučaju su postupili suprotno zakonskim propisima i vlastitom znanju, samo da bi  stvorili „pogodno okruženje“ za buduće krivične progone novinara i medija u Republici Srpskoj koji kritički pišu o temama od javnog značaja, a koje odavno najavljuje Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta.

Najavili su da će pokrenuti pravne postupke za ispitivanje ponašanja odgovornih osoba Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva s ciljem zaštite slobode medija i sigurnosti novinara u Republici Srpskoj.

Izvor: RSE/BH novinari

About The Author