Promovirane knjige na Fakultetu političkih nauka: Mediji imaju moć oblikovati javno mnijenje

Mediji su moćan alat i za pojedince i za društvo u cjelini u čemu leži i njihova društvena odgovornost

Promovirane knjige na Fakultetu političkih nauka: Mediji imaju moć oblikovati javno mnijenje
Foto: Klix.ba

Na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu promovirane su knjige “Uvod u studije medija – Priručnik za predmete Filozofija medija i Sociologija medija” prof.dr. Fahire Fejzić-Čengić i prof.dr. Halime Sofradžije te “Život je veći od svake obmane: eseji o društvu i medijima” autorice Fejzić-Čengić.

Knjigu su promovirali profesor emeritus Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Dželal Ibraković, redovna profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof.dr. Vedada Baraković, doc. dr. Abdel Alibegović sa Odsjeka za sociologiju FPN Sarajevo te dekan FPN Sarajevo prof. dr. Sead Turčalo.

Kako je kazala autorica profesorica Fejzić Čengić naziv knjige „Život je veći od obmane“ želi podcrtati da uprkos svim tehnološkim razvojima život je taj koji je nepobjediv i iza njega stoji vrijednost nad vrijednostima, dok je druga knjiga „Uvod u studje medija“ udžbenik za dva predmeta.

– U toj knjizi uključili smo 20-ak svjetskih istraživača i nekoliko domaćih te na neki način povezali lokalno i globalno u knjizi koja će biti dobra i za studente i one koji se bave medijima – dodala je profesorica.

Profesor i promotor Ibraković kaže da se radi o dvije knjige koje zapravo donose konstataciju stanja u kojem se svijet nalazi jer Knjiga „Uvod u medije“ donosi tekstove najznačajnijih svjetskih i klasičnih autora uključujući i autorice knjige koje govore o savremenom svijetu medija.

Dodao je da su knjige nastajale u vrijeme pandemije koronavirusa i predstavljaju odgovor naučnika na pandemiju koja je prijetila da se potpuno uništi društvenost. To je nadomjestila medijska prisutnost putem interenta koji se zapravo nametnuo kao najveća društvenost savremenog svijeta.

Promotor knjige i dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr. Sead Turčalo kazao je da su svi svjesni da mediji imaju moć oblikovati javno mnijenje, stvarati ili potvrđivati društvene norme, pa i uticati na političke odluke.

Naglasio je da medijski izvještaji u različitim formama nude poglede, ideje i perspektive koje se mogu veoma razlikovati od vlastitih, te mogu pomoći da razumijemo svoje živote i svijet u kojem živimo.

– Moć medija leži u tome da mogu i trebaju biti platforma za zagovaranje pozitivnih društvenih promjena i pravde, izazivajući gledatelje, slušatelje i čitatelje da kritički razmišljaju o svijetu u kojem žive – dodao je.

Ističe da su mediji moćan alat i za pojedince i za društvo u cjelini u čemu leži i njihova društvena odgovornost te mogu biti moćna snaga za dobro, a na svakom pojedincu je da odgovorno i promišljeno iskoristi tu moć kako bi se moglo stvoriti bolje okruženje za sve.

Promotori su govorili o relevantnosti i značaju ovih publikacija posebno u kontekstu savremenog umreženog društva i o neospornom medijskom uticaju na sve njegove strukture.

U tom smislu posebno je naglašena nužnost kritičkog promišljanja medijski i komunikacijski posredovanih fenomena i procesa, te povratka imperativu etike odgovornosti u kreiranju i procesu recepcije medijskih sadržaja.

Izdavač obje publikacije je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: TVSA/BIR

About The Author