Iz SAD-a zatražene informacije o hapšenju novinara Al Jazeere u Gazi

State Department navodi da niti jedan novinar ne smije biti meta u bilo kojem sukobu

Iz SAD-a zatražene informacije o hapšenju novinara Al Jazeere u Gazi
Foto: Al Jazeera

Sjedinjene Američke Države su saopćile da su od Izraela zatražile više informacija o pritvoru dopisnika Al Jazeere kojeg je zarobila izraelska vojska u bolnici u Gazi.

– Svjesni smo tih izvještaja i zatražili smo od vlade Izraela više informacija – rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel odgovarajući na pitanje o pritvoru Ismaila Al-Ghoula u bolnici Al-Shifa.

– Generalno, bili smo vrlo jasni da novinari igraju vitalnu ulogu i da nijedan novinar ne smije biti meta kako bi se utišao njihov glas u ovom ili bilo kom drugom sukobu. I okolnosti su takve u Gazi, gdje vjerujemo da su novinarstvo i glasovi novinara važniji nego ikad – rekao je Patel.

Izraelska vojska je u ponedjeljak uhapsila nekoliko novinara u bolnici Al-Shifa, kako je jedan od očevidaca potvrdio izraelske snage su ih brutalno pretukle, povezale im oči i odveli u pritvor.

Al Jazeera sa sjedištem u Kataru potvrdila je pritvaranje Al-Ghoula i drugih novinara, rekavši da izraelsku vojsku smatra “potpunom odgovornom za njihovu sigurnost”.

Izraelska vojska je rano u ponedjeljak objavila da su njene snage upale u bolnicu u kojoj se nalaze hiljade bolesnih i ranjenih pacijenata, kao i raseljenih osoba.

Prema izraelskom javnom emiteru KAN, oko 80 Palestinaca je privedeno unutar objekta.

Ured za medije u Gazi saopćio je prošlog mjeseca da je najmanje 126 palestinskih medijskih radnika ubijeno otkako je Izrael započeo ofanzivu na Gazu.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author