Promovirana knjiga Roya Gutmana

Američki novinar nije se libio koristiti prave termine umjesto eufemizama da bi govorio o zločinima u BiH

Promovirana knjiga Roya Gutmana

Dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo Roy Gutman ukazivao je svojim izvještajima na ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini i pozivao na intervenciju međunarodne zajednice da zaustavi zločine nad civilima, istaknuto je na promociji njegove knjige “Svjedok genocida” u Sarajevu.

Naučni saradnik u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu Jasmin Medić i jedan od recenzenata rekao je da se radi o autoru koji je bio među rijetkim koji su već na početku raspada Jugoslavije i agresije na Bosnu i Hercegovinu stvari, oko kojih se i danas sporimo sa srpskim nacionalističkim revizionistima, nazvao pravim imenom.

Dodao je da se Gutman nije libio da koristi prave termine umjesto eufemizama koje smo u međuvremenu i mi olako prihvatili.

Medić je naveo da sa sigurnošću može tvrditi da bi, da su međunarodni zvaničnici imali makar dio Gutmanovih saznanja i njegove želje da se zlo zaustavi, opsada Sarajeva trajala puno kraće, genocid u Srebrenici bio spriječen, mnogi logori ranije bili zatvoreni i broj preživjelih bi bio puno veći.

– Knjiga je značajna i zbog toga što detaljno objašnjava ulogu Sjedinjenih Američkih Država i velikih evropskih država u početku raspada Jugoslavije i agresije na BiH, kao i njihovih zvaničnika koji su mogli, a nisu htjeli ili znali riješiti tzv. bosanski problem – naglasio je Medić.

Eset Muračević, bivši logoraš i jedan od svjedoka protiv Radovana Karadžića u Haagu, potcrtao je da je Gutman autor koji je svojim izvještavanjem s lica mjesta pokušavao upoznati svijet o zvjerstvima koja se kose s ljudskim razumom.

Također, dodao je da je Gutman izvještavao i o nedoličnom ponašanju pripadnika mirovnih snaga u vrijeme organiziranog istrebljenja jednog naroda pred očima svjetske javnosti.

– Trebalo je imati hrabrosti i snage za to a Gutman je očigledno imao. Njegovi tekstovi su bili glasniji od granata koje su razarale našu zemlju – rekao je Muračević.

Novinari, ratni dopisnici i fotografi odigrali su ključnu ulogu u informiranju o situaciji u BiH, posebno o zločinima počinjenim nad civilima. Jedan od prvih koji je to učinio bio je američki novinar Roy Gutman, koji je prikupio svjedočanstva izbjeglica iz Prijedora i drugih gradova.

Njegovi članci naveli su druge novinare da traže odobrenje od Radovana Karadžića za posjetu logorima u Prijedoru. Izvještaji i fotografije logora tih novinara mogli su se vidjeti širom svijeta.

Izvor: Fena/Vijesti.ba

About The Author